Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η Λίτη και ο Χάρος «συνομιλούν» για τη φύση και το αστικό τοπίο


 
Εκθεση της γλύπτριας και του ζωγράφου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών
Η Λίτη και ο Χάρος «συνομιλούν» για τη φύση και το αστικό τοπίο
εκτύπωση  


 Δώδεκα έργα της γλύπτριας Αφροδίτης Λίτη και δέκα του ζωγράφου Μανώλη Χάρου βρίσκουν θέση _ όχι σε ένα χώρο τέχνης ή μια γκαλερί, αλλά _ ένα ξενοδοχείο. «Γιατί όχι;», μας λέει η επιμελήτρια της νέας έκθεσης των δυο καλλιτεχνών, Ελένη Αθανασίου. «Τα έργα τέχνης δεν πρέπει να προορίζονται μόνο για μουσεία και συγκεκριμένους χώρους, αλλά μπορούν να έχουν θέση μέχρι και στο... δρόμο αρκεί να έχουν κάτι να "πουν" στο κοινό. Πόσο μάλλον σε ένα χώρο ξενοδοχείου που αποτελεί κόμβο συνάντησης ανθρώπων, Ελλήνων και ξένων, όπως το Radisson Blu Park Hotel».


 Από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως την Κυριακή 14 Ιουλίου, λοιπόν, τα έργα των δυο καλλιτεχνών παίρνουν θέση στο συγκεκριμένο χώρο στο πλαίσιο αφιερώματος στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη. Στο ισόγειο αλλά και στο roog garden όπου βρίσκεται η πισίνα τα έργα του Μανώλη Χάρου και της Αφροδίτης Λίτη θα αφηγούνται «urban nature» ιστορίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, μια και οι δημιουργίες τους έχουν να κάνουν τόσο με τη φύση όσο και με το αστικό τοπίο.

 Η δουλειά της Αφροδίτης Λίτη είναι ιδιότυπη, κινείται στο επίπεδο της μνημειακής γλυπτικής και τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι από μάρμαρο, μέταλλο, σμάλτο, γυαλί και καθρέφτη. Τα θέματά της προερχόμενα από τη φύση, δημιουργούν γλυπτικά περιβάλλοντα και παραπέμπουν σε έναν προσωπικό υπερβατικό χώρο. Βασικός άξονας της δουλειάς της είναι η εις βάθος διερεύνηση των κοινών σημείων ανάμεσα στο ρήμα «αγάλλομαι» και στον όρο «άγαλμα». Αντιλαμβάνεται την τέχνη της όχι σαν μια σειρά εξισώσεων αλλά σαν παραλλαγές υποσχέσεων ευτυχίας. Τα γλυπτά της αναπτύσσουν μορφολογικά και σημειολογικά διάλογο με την ανθρωπολογία, τη λαογραφία και την αρχαία γλυπτική παράδοση, ενώ οι συχνότατες ζωομορφικές και φυτολογικές αναφορές συνθέτουν μια βαθιά αρχιτεκτονημένη οργάνωση του γλυπτικού χώρου με αναφορές τόσο στη σύγχρονη τέχνη όσο και στον Ορφικό και Παλαιοχριστιανικό «Κόσμο».

 Το έργο του Μανώλη Χάρου χαρακτηρίζεται από μια pop αισθητική, με κύρια χαρακτηριστικά τον αυθορμητισμό, τη δημιουργική υπερβολή, την ανάλαφρη διάθεση, τη χαρά του παιχνιδιού, τις έντονες χρωματικές αντιθέσεις και, εν γένει, την απόρριψη του παραδοσιακού. Οι εικόνες του δεν εμφανίζουν την συμμετρία μιας κλασσικής σύνθεσης. Μπορεί να αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου έργου. Τα επεισόδια της αφήγησής του εμπνέονται από το κυρίως θέμα και αξιοποιούν τα μελωδικά και ρυθμικά μοτίβα του έτσι ώστε να μην διασπάται η συνέχεια της ροής του έργου. Η αφαίρεση κυριαρχεί στη ζωγραφική του Μ. Χάρου και λειτουργεί μέσω της πληθώρας, όπως αλλού λειτουργεί μέσω της έλλειψης.


 «Σκοπός μας είναι να πραγματοποιούνται εικαστικά αφιερώματα κάθε 4 μήνες το χρόνο», μας λέει η Ελένη Αθανασίου. «Είτε σε σχέση με νέους καλλιτέχνες, είτε με τη γενιά του '60, είτε σε σχέση με τη ζωγραφική, είτε με άλλες μορφές τέχνης. Του χρόνου είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιήσουμε αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Τομπάζη που ανέλαβε την ανακαίνιση και την ανάπλαση του Πεδίον του ΄Αρεως», καταλήγει.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι το Park Hotel λειτούργησε για πρώτη φορά το 1976 στις παρυφές του Πεδίου του Άρεως κοντά στο κέντρο της πόλης των Αθηνών. Το 2012 μετά την ριζική ανακαίνιση του, που εμπνέεται από το πάρκο, υιοθέτησε μια urban nature αισθητική και μετονομάστηκε σε Radisson Blu Park Hotel. Μέσα πλαίσιο προώθησης της ελληνικής τέχνης επιλέχθηκαν οι δύο εικαστικοί των οποίων τα έργα αναπτύσσουν διάλογο μέσα από τη ζωγραφική και την γλυπτική έχοντας πάντα σαν κεντρικό άξονα τη φύση.


Αφροδίτη Λίτη - Μανώλης Χάρος
Σύγγχρονη Ελληνική Τέχνη
Radisson Blu Park Hotel
Πέμπτη 30 Μαΐου έως Κυριακή 14 Ιουλίου 2013
Πεδίον του Άρεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου