Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Υμνος στην ποίηση

«Είμαστε η χώρα των ποιητών. 
Ομως στην Ελλάδα δεν διαβάζουμε ποίηση γιατί δεν είναι στην παιδεία μας».
Ο Πασχάλης Τόνιος, με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Γιώργο Παπακώστα 
 Ο Πασχάλης Τόνιος, με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Γιώργο Παπακώστα 
 
Ενας ύμνος στην ποίηση ήταν η προχθεσινή εκδήλωση στον πολυχώρο πολιτισμού της Νέας Σμύρνης, με επίκεντρο τον ποιητή Γιώργο Παπακώστα.
«Η ποίηση είναι η διαστολή του μυαλού. Στα σχολεία δεν καλλιεργούν τη σκέψη, δεν μαθαίνουν στα παιδιά να σκέφτονται. Η ποίηση αφυπνίζει την προσωπικότητά μας γιατί είναι μια πράξη διαφανής και αυτοτελής.


 Εν γένει ο λόγος είναι το σημείο επαφής με το είναι. Αραγε κατά πόσο η ποίηση είναι αναγκαία για να αποκαλύψει στον άνθρωπο την αλήθεια;» αναρωτιέται ο Γιώργος Παπακώστας.

Με βασικό άξονα το έργο του «Ελλάδα, γέννηση και αναγέννηση των αιώνων» ακολούθησε ομιλία για την αξία της ποίησης και την άμεση συνάφειά της με τον άνθρωπο και την αλήθεια.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο συνθέτης Πασχάλης Τόνιος που μελοποίησε το έργο αυτό. Ο ίδιος με την κιθάρα του και τη σύμπραξη ενός πιανίστα, τραγούδησε ζωντανά ένα απόσπασμα, με τον τίτλο «Ατέλειωτα Κάστρα».

Ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός διάβασε μερικά ποιήματα από τη συλλογή «Ελλάδα, γέννηση και αναγέννηση των αιώνων». Ακολούθησε προβολή της συναυλίας των μελοποιημένων ποιημάτων του Γιώργου Παπακώστα που είχε δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Ιανουάριο του 2006.
Το ορατόριο αυτό του Πασχάλη Τόνιου, σε ποίηση Γιώργου Παπακώστα, είναι εμπνευσμένο από τη διαιώνια πορεία και τις σταθερές αξίες του Ελληνισμού. Ξεκινά από τις αρχαίες καταβολές του, συνεχίζει μέσα από τη βυζαντινή του διάσταση και φθάνει στη νεότερη και τη σύγχρονη εποχή, μέσα από τη δημοτική και την έντεχνη μουσική μας παράδοση. Ακούσματα λόγου και μουσικής συνυπάρχουν αρμονικά, ξυπνώντας μέσα μας μνήμες συστατικές της συλλογικής μας αυτογνωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου