Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Έκαψε το έργο της για χάρη της τέχνης, στα Προπύλαια

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Δημοσίευση : 23 Mαϊου 2013
 
Την πυρπόληση έργου της με καλλιτεχνική πρόθεση, πραγματοποίησε απόψε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών η εικαστικός Σοφία Κανάκη. Η γλυπτική κατασκευή, αφού τοποθετήθηκε και συναρμολογήθηκε στο χώρο μπροστά από το Πανεπιστήμιο, κατόπιν κατεστράφη από την ίδια ενώπιον κοινού που είχε συγκεντρωθεί προκειμένου να παρακολουθήσει την πρωτότυπη αυτή δράση.
Επρόκειτο για μια κατασκευή από κυλίνδρους, εμπνευσμένη από τα προσευχητάρια των Βουδιστών, με κείμενα επί των κυλίνδρων και με γρανάζια όπου ο ένας κύλινδρος εφαρμόζει στον άλλο.



 Έτσι δημιουργείται μια «μηχανή κειμένων», όπως λέει η κ. Κανάκη, σε μια κατασκευή αρκετά μεγαλύτερη από το φυσικό μέγεθος του ανθρώπου, η οποία δημιουργεί ένα οπτικό φράγμα, τοποθετώντας τον θεατή αντιμέτωπο με μια ακινητοποιημένη μηχανή παραγωγής λόγου, ένα έργο από ξύλο και χαρτί.
Το έργο αποτέλεσε μέρος της διπλωματικής της εργασίας για τη Σχολή Καλών Τεχνών, το 2000, και αφού εξετέθη, κατόπιν αποθηκεύτηκε σε ένα υπόγειο, γεγονός που την ενέπνευσε για τη «δημιουργική καταστροφή» του.
Όπως υπογραμμίζει η ίδια σε ανακοίνωσή της, «η σκέψη ότι υπάρχει ένας λόγος που υπερβαίνει τον άνθρωπο και ταυτόχρονα λειτουργεί ως ένας κλειστός μηχανισμός, αποτέλεσε το κυριότερο έναυσμα για τη δημιουργία αυτής της γλυπτικής κατασκευής».
Η εικαστικός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε πως «μέσω της καύσης, προβάλω τη δυνατότητα που έχουμε ως άνθρωποι να αλλάξουμε κάτι παγιωμένο, διαλύοντάς το και δίνοντας έτσι χώρο σε κάτι καινούριο να δημιουργηθεί, όχι ως πράξη εναντίωσης αλλά δημιουργίας».
Η εκδήλωση συγκέντρωσε αρκετούς εικαστικούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους αλλά και περαστικούς. Ωστόσο δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, όπως η εξακρίβωση των στοιχείων της Σοφίας Κανάκη από αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή, χωρίς οι τελευταίοι να γνωρίζουν ότι η εικαστικός είχε εξασφαλίσει την σχετική αδειοδότηση για τη σημερινή δράση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου