Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Νέο μουσείο Μουνκ στο Όσλο

Με την παρέμβαση της κυβέρνησης της Νορβηγίας ανοίγει ο δρόμος για την οικοδόμηση του νέου μουσείου, ενός φουτουριστικού κτίσματος στις όχθες των φιόρδ του Όσλο, κοντά στη νέα Όπερα, που θα φιλοξενήσει τη συλλογή έργων του πρωτοπόρου Νορβηγού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Έντβαρντ Μουνκ.

Η φωτογραφία από το http://www.herrerosarquitectos.com/ 
 Η φωτογραφία από το http://www.herrerosarquitectos.com/ 

Χάρη σε έναν πολιτικό συμβιβασμό, τρεις παρατάξεις της δεξιάς και της κεντροδεξιάς και μία της αριστεράς συμφώνησαν στο σχέδιο "Λάμδα", που προβλέπει την πολιτιστική ανάπλαση και αναγέννηση του σχετικώς υποβαθμισμένου προαστίου Τέγεν, όπου στεγάζεται το σημερινό μουσείο.

 Για να αρθεί το αδιέξοδο, η κυβέρνηση δήλωσε πρόθυμη να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του Μουσείου, του οποίου το κόστος εκτιμάται στα 215 εκατ. ευρώ.
 Το νέο μουσείο θα είναι από γυαλί με επικλινή στέγη και έχει σχεδιαστεί από το ισπανικό γραφείο Ερέρος Αρκιτέκτος (Herreros Arquitectos). Αναμένεται να έχει περατωθεί και να ανοίξει τις πύλες του το 2018.
Το 2008 ελήφθη η πρώτη απόφαση για τη μετακόμιση του μουσείου, αλλά ένα χρόνο αργότερα, η πλειοψηφία του συμβουλίου υπαναχώρησε, γεγονός που στηλίτευσε η νορβηγική κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται φέτος να γιορτάσει την 150ή επέτειο από τη γέννηση του πιο διάσημου ζωγράφου της χώρας.
Επί πολλά έτη, η δημαρχία του Όσλο διχαζόταν για την τοποθεσία, τη μορφή, το κόστος, ακόμη και την αναγκαιότητα να κτισθεί ένα νέο μουσείο για να στεγάσει τα έργα που ο Μουνκ (1863-1944) κληροδότησε στη γενέτειρά του και στα οποία περιλαμβάνονται δύο αντίτυπα της διάσημης «Κραυγής» του.
 Η συλλογή που περιλαμβάνει περίπου 1.100 πίνακες, 3.000 σχέδια και 18.000 γκραβούρες, εκτίθεται έως σήμερα σε ένα κτήριο, που κρίνεται με τα τωρινά δεδομένα πεπαλαιωμένο και ξεπερασμένο.
 Το Μουσείο έγινε επίσης διάσημο το 2004 εξαιτίας μίας κινηματογραφικής ληστείας, κατά την οποία οι κακοποιοί αφαίρεσαν τους πίνακες «Κραυγή» και «Η Μαντόνα», οι οποίοι βρέθηκαν και επιστράφηκαν δύο χρόνια αργότερα.
Πηγή:ΑΜΠΕ, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου