Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Εκδηλώσεις για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης του 1453

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ «Μνήμη Μ. Ασίας»

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης του 1453 στην ελληνική λαϊκή παράδοση


Έχουν περάσει αιώνες ολόκληροι και ιστορικές εποχές κι όμως η αποφράδα εκείνη 29η Μαΐου 1453, ημέρα Τρίτη, δεν ξεχάστηκε στις σελίδες των βιβλίων, αλλά παραμένει ανεξίτηλη στην ψυχή και στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων και όλου του ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου. Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας «Μνήμη Μ. Ασίας» τιμά τα 560 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013, ώρα 20:30, στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, με θέμα: «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης του 1453 στην ελληνική λαϊκή παράδοση». Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Καβάλας, με ιστορικά τραγούδια της Άλωσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.  http://www.k-tipos.gr/ktipos


«Ή Αλωση της Βασιλεύουσας και οι Κρυπτοχριστιανοί» από τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών

 

Ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών,
τιμώντας την επέτειο των 560 ετών από την Άλωση της Πόλης
και εορτάζοντας την συμπλήρωση 85 ετών από την ίδρυσή του,
σας καλεί στην εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί
την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013 και ώρα 18.30
στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας»  του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα
με ομιλητή τον Στρατηγό ε.α. Φραγκούλη Φράγκο, PhD,
Επίτιμο Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού,
και θέμα
«Ή Αλωση της Βασιλεύουσας και οι Κρυπτοχριστιανοί»

Στον Εκθεσιακό Χώρο του Ε.Ι.Ε. θα εκτεθούν για πρώτη φορά
στην ιστορία του Συλλόγου σπάνια τεκμήρια
τα οποία ευρίσκονται στην κατοχή του.

Εκδήλωση Μνήμης για την Αλωση της Πόλης από τον Σύλλογο Μικρασιατών Κοζάνης


alosi mikras kozanis
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Κοζάνης τιμώντας την επέτειο των 560 χρόνων από την Άλωση της Πόλης σας καλεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Φίλιππος στην Κοζάνη την Τετάρτη 29 Μαίου 2013 και ώρα 20:00.
Ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η φιλόλογος κα. Πέττυ Σολακίδου και θα συμμετέχει η χορωδία του συλλόγου με χοράρχη τον Δημήτριο Δασκαλόπουλο.
Είσοδος Ελεύθερη

Εκδήλωση Μνήμης του ΚΕΠΕΜ για την Αλωση της Κωνσταντινούπολης

kepem
Το Κέντρο Ερευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ), Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά, σας προσκαλεί στην εκδήλωση Μνήμης για την Αλωση της Κωνσταντινουπόλεως
την Τρίτη 28 Μαίου 2013 ώρα 20:00 στο Σπίτι της Κύπρου
Θα ψαλεί τρισάγιο στους πεσόντες και ύμνοι από την Ακολουθία των Μαρτύρων της Αλώσεως από τη Χορωδία του ΚΕΠΕΜ, υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Αρβανίτη, πρωτοψάλτη και διδάκτορα Μουσικολογίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου.
Θα μιλήσει ο διδάκτωρ Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Βλάσης Αγτζίδης με τίτλο:
Ταυτότητα και ιδεολογία στο Βυζάντιο πριν την Αλωση: Ο ανολοκλήρωτος μετασχηματισμός ενός Οικουμενικού Κράτους
Η Χορωδία του ΚΕΠΕΜ συνοδευόμενη από την ορχήστρα του Κέντρου, θα τραγουδήσει παραδοσιακούς θρήνους για την Αλωση της Πόλης από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού.
Διεύθυνση Χορωδίας:  Παναγιώτης Παππάς, καθηγητής παραδοσιακής μουσικής
Διεύθυνση Ορχήστρας: Εμμανουήλ Καρπάθιος, μουσικός εκπαιδευτικός
Την εκδήλωση θα τιμήσουν με τη συμετοχή τους ο Σάββας Σιάτρας και ο π. Χρήστος Κυριακόπουλος
Με τη στήριξη της Κυπριακής Πρεσβείας – Σπίτι της Κύπρου
Επιμέλεια εκδήλωσης: Νίκη Μιχαηλίδου
Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα, τηλ 210 3734934
http://mikrasiatis.gr/ 

Εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης από τους Αλατσατιανούς

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, συμμετέχει η χορωδία του Συλλόγου Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του χοράρχη της κ. Νίκου Αντωνακάκη  
Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, συμμετέχει η χορωδία του Συλλόγου Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του χοράρχη της κ. Νίκου Αντωνακάκη
Το Δ.Σ του Συλλόγου Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου διοργανώνει εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης την Τρίτη 28.05.2013 και ώρα 20:00 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, με τίτλο: Κωνσταντινούπολη, μετά την Άλωση.
Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Κώστας Αρβανιτάκης.
Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, συμμετέχει η χορωδία του Συλλόγου Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του χοράρχη της κ. Νίκου Αντωνακάκη, καθώς και η κ. Τζωρτζίνα Αλεξάκη που θα ερμηνεύσει παραδοσιακά τραγούδια.
http://www.prismanews.gr

Λάρισα: Εκδήλωση για την άλωση της Πόλης

Μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «ΧΑΡΑΓΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ» διοργανώνει ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αβέρωφ «Ο ΘΕΤΤΑΛΟΣ» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σήμερα στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, με αφορμή τη συμπλήρωση 560 ετών από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου του 1453.
Η παράσταση έχει σκοπό να μεταφέρει μέσα από την παραδοσιακή μουσική, το τραγούδι, το χορό, τις εικόνες και τις αφηγήσεις την απόκοσμη φωνή μιας πόλης που στάθηκε προμαχώνας της Ελευθερίας, κέντρο της Ορθοδοξίας και πηγή των Τεχνών. http://www.ert.gr                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου