Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Το κατάλυμα της Ωβέρνης δεν πρέπει να γίνει αναψυκτήριο

Το κατάλυμα της Ωβέρνης  δεν πρέπει να γίνει αναψυκτήριο

 Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην επικαιρότητα το θέμα της ενοικίασης από το υπουργείο Πολιτισμού του καταστήματος που βρίσκεται στο κατάλυμα της Ωβέρνης, ως αναψυκτήριο.

Επί του θέματος ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδ/σου έχει να παρατηρήσει τα εξής:

1. Η ένταξη νέων χρήσεων σε ιστορικά κέντρα και κτίρια είναι επιθυμητή και στοχεύει στη διατήρηση και επιβίωση των μνημείων. Αναμφίβολα, η νέα χρήση που δίδεται σε προστατευόμενα ακίνητα πέρα από τις οικονομικές παραμέτρους, πρέπει να προκύπτει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτιρίου και τις απαιτήσεις του τόπου.

Οι αξίες ενός μνημείου (ιστορική, καλλιτεχνική, αισθητική, αξία μνήμης, αυθεντικότητας και τοπόσημου) σε συνδυασμό με την αρχική του χρήση και τα αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του, οι ανάγκες του τόπου και οι επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας, η οικονομική βιωσιμότητα της νέας χρήσης και οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον, είναι οι παράμετροι που πρέπει να καθοδηγούν στην επιλογή της νέας χρήσης.

2. Το συγκεκριμένο ακίνητο, όπου λειτουργούσε το κατάστημα "Λαλαούνη", είναι αυτοτελώς ένα κτίσμα μεγάλης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, κηρυγμένο μνημείο από την Ελληνική Πολιτεία, ως μέρος του καταλύματος της Ωβέρνης.



Το θύρωμά του είναι ιδιαίτερα επιμελημένο και ο εσωτερικός χώρος αυτού είναι φροντισμένος με θολωτή οροφή με νευρώσεις. Επιπλέον βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και μνημειακή περιοχή της Μεσαιωνικής Πόλης, με πρόσωπο στις πλατείες Μ.Αλεξάνδρου και Μουσείου σε γειτνίαση με το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Παναγιά του Κάστρου και θέα στην οδό Ιπποτών.

3. Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά του ακινήτου, σε συνδυασμό με τις πρώτες αντιδράσεις που υπήρξαν, όπως του Αντιδημάρχου Ρόδου κ. Ε. Σαββή από τον περασμένο Αύγουστο, έπρεπε να προβληματίσουν και να οδηγήσουν τους ενδιαφερόμενους σε διάλογο με τους τοπικούς φορείς και φυσικά με τον ίδιο το Δήμο, αφού στην αρμοδιότητά του είναι η εκχώρηση ή μη κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

4. Το επιχείρημα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την επιλογή της συγκεκριμένης χρήσης είναι η εξυπηρέτηση των παρακείμενων μουσειακών

χώρων, του Λαογραφικού δηλαδή Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου - το οποίο διαθέτει παρεμπιπτόντως αναψυκτήριο στον αύλειο χώρο του και πολύ σωστά - και του Αρχοντικού Χασάν Μπέη που βρίσκεται σήμερα σε ερειπωμένη κατάσταση. Πρόκειται για ένα τουλάχιστον άστοχο επιχείρημα, όταν είναι δεδομένο ότι το αναψυκτήριο θα στηριχθεί κατά 99% από περαστικούς πελάτες.

5. Επί της ουσίας ασφαλώς, οι απόψεις για τη βέλτιστη χρήση δε μπορεί να είναι μονοσήμαντες οπότε και διατυπώνονται πάντα πολλές διαφορετικές τοποθετήσεις που σε κάθε περίπτωση είναι σεβαστές. Γι’ αυτό και άλλωστε, τέτοια ζητήματα απαιτούν επιστημονική τεκμηρίωση, διάλογο με την τοπική κοινωνία και συλλογικές αποφάσεις, όπως ήδη αναφέραμε πιο πάνω.

6. Κατά την άποψή μας δυστυχώς το "πνεύμα" του γνωστού σε όλους ΤΑΙΠΕΔ, έχει διεισδύσει σε κύκλους του ΥΠΠΟ. Είναι σαφές ότι προτάχθηκαν οικονομικοί λόγοι απέναντι σε μια ήπια λειτουργία που θα απέδιδε κατά τι λιγότερα έσοδα, με τελικό όμως θύμα ένα σπουδαίο μνημείο.

Το ΤΑΠΑ θα έπρεπε να προτιμήσει και σε αυτή την περίπτωση, την ποιότητα έναντι του οικονομικού οφέλους και να προκρίνει χρήσεις που θα αναδείκνυαν τον ιστορικό χαρακτήρα του κτιρίου. ʼλλωστε το ΤΑΠΑ, που διαχειρίζεται μια τεράστια περιουσία στη Μ.Πόλη της Ρόδου, έχει πολλές ευκαιρίες και τρόπους για βελτίωση των εσόδων της.

7. Επιβεβαίωση της πιο πάνω εκτίμησης είναι η διαφορετική αντιμετώπιση παλαιότερα άλλων ανάλογων περιπτώσεων, όπου η στάση του ΥΠΠΟ ήταν αυστηρή, χωρίς σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα να δικαιολογούσαν μια τέτοια στάση.

8. Σημειώνουμε επίσης ότι λόγω μικρού μεγέθους του εσωτερικού χώρου του ακινήτου, στην πράξη όλος σχεδόν ο αξιόλογος αυτός χώρος θα μετατραπεί σε παρασκευαστήριο, αποξενωμένος ουσιαστικά από τους χρήστες του καταστήματος.

9. Καλούμε το Δήμο της Ρόδου να επιληφθεί ξανά του θέματος και να πιέσει ώστε μετά από διάλογο, να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για τον τρόπο αξιοποίησης του ακινήτου, όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο μνημείο. Πρόθεση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδ/σου είναι να συμβάλει σε αυτή διαδικασία.

10. Κλείνοντας θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η "σκληρή" κριτική που διατυπώνουμε πιο πάνω δεν αφορά στο σύνολό της την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Δηλώνουμε ξεκάθαρα, με την ευκαιρία αυτή, ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, πράγμα που αναγνωρίζεται από όλους και σαφώς το συγκεκριμένο θέμα δε μπορεί να διαφοροποιήσει αυτή την εκτίμηση.
Πηγή Ροδιακή, Ημερομηνία 25-5-2013 
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=253982&catid=5&maincatid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου