Τρίτη 28 Μαΐου 2013

«H Ηλιούπολη της κατοχής και της αντίστασης»

«H Ηλιούπολη της κατοχής και της αντίστασης» (βίντεο)
Μικρή αποδείχθηκε η αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείο Εθνικής Αντίστασης για να φιλοξενήσει την παρθενική εκδήλωση της «Πρωτοβουλία για την ιστορική μνήμη της Ηλιούπολης» και του «Αντιφασιστικού Μετώπου Ηλιούπολης», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαΐου.
Οι δεκάδες Ηλιουπολίτες (και όχι μόνο) που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα (υπήρξαν και αρκετοί όρθιοι) είχαν την ευκαιρία να μάθουν ένα μέρος της ιστορίας της πόλης και συγκεκριμένα για την «Ηλιούπολη της κατοχής και της αντίστασης» μέσα από ανέκδοτες μαρτυρίες αγωνιστών της εθνικής αντίσταση και αποσπάσματα από το βιβλιαράκια της Γαβριέλλας Χαμογεωργάκης, στη μνήμη της οποίας, αφιερώθηκε η εκδήλωση.


Παρόντες η γραμματέας της ΕΠΟΝ Ηλιούπολης Ζωή Πετροπούλου-Κριτζιλάκη και ο ενταγμένος τότε στον λόχο ΕΛΑΣ Ηλιούπολης, Διαμαντής Μαυροδόγλου.
Αρχικά παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από την κατοχή ενώ προβλήθηκαν και ανέκδοτες συνεντεύξεις των Γαβριέλλα Χαμογεργάκη, Ζωή Πετροπούλου-Κριτζιλάκη, Διαμαντή Μαυροδόγλου, Υβόννη Δεμίρη-Σταυροπούλου και Γιώργου Σταυρόπουλου.
Ενδιάμεσα διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα βιβλιαράκια της Γαβριέλλας Χαμογεωργάκη από μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης. Η συμβολή των μαθητών ήταν καθοριστική αφού δε περιορίστηκαν στο διάβασμα των αποσπασμάτων αλλά τραγούδησαν με εκπληκτικό τρόπο, συνοδεία και πιάνου, αντάρτικα τραγούδια, κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Λίγο πριν τη λήξη της εκδήλωσης οι ζωντανές μνήμες της αντίστασης στη Γερμανική κατοχή, κ. Πετροπούλου και κ. Μαυροδόγλου εμφανώς συγκινημένοι, συνομίλησαν με τον κόσμο και απάντησαν στα ερωτήματά τους.
Η Πρωτοβουλία, ανακοίνωσε στο τέλος της εκδήλωσης, τα σημεία που προτείνει στην Ηλιούπολη, για να αναρτηθούν αναμνηστικές πινακίδες.
http://www.attikipress.gr/52894/h-hlioypolh-ths-katoxhs-kai-ths-antistashs-vinteo



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου