Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Εγκαινιάζεται απόψε η έκθεση για τη ''Μεσαιωνική Τέχνη της Σερβίας''


ek8es.servia2

Μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση με 55 σερβικά έργα τέχνης του 13ου και 14ου αιώνα, κάποια από τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ εκτός των εθνικών συνόρων τους, εγκαινιάζεται απόψε στις 20:00 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Τζαβάρα, και τον υπουργό Πολιτισμού και Πληροφόρησης της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπρατισλάβ Πέτκοβιτς (Bratislav Petkovic).
Μέσα από την έκθεση «Μεσαιωνική Τέχνη της Σερβίας», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου –το οποίο ετοιμάζει την επανέκθεσή του- θα παρουσιαστούν στην Ελλάδα για πρώτη φορά σημαντικά πρωτότυπα έργα τέχνης, αλλά και εξαιρετικά αντίγραφα τοιχογραφιών, που αποτελούν μέρος της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς.


«Τα αντικείμενα της έκθεσης είναι σημαντικά, γιατί αναδεικνύουν τις απαρχές του σερβικού κράτους, αλλά και της αρχιεπισκοπής της Σερβίας, τεκμηριώνοντας την καρδιά της ιστορίας της χώρας και αναδεικνύοντας τις πάρα πολύ στενές σχέσεις που είχε η Σερβία τόσο με το Βυζάντιο όσο και με τη Δύση. Είναι, επομένως, εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει αυτά τα αντικείμενα, καθώς το Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου ετοιμάζεται για την επανέκθεσή του και δεν θα ήταν δυνατόν να τα απολαύσει κανείς ούτε και στο σερβικό μουσείο σήμερα» δήλωσε η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Αναστασία Λαζαρίδου στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, καθώς, ο πρέσβης της Σερβικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Ντράγκαν Ζουπάνιεβατς, (Dragan Zupanjevac) και η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Βελιγραδίου, Μπογιάνα Μπόριτς Μπρέσκοβιτς (Bojana Boric Breskovic), οι οποίοι θα παραστούν και στα εγκαίνια.
«Το Εθνικό Μουσείο, από την ίδρυσή του το 1844, συλλέγει έργα τέχνης και αντικείμενα, διαμορφώνοντας συλλογές οι οποίες αναφέρονται στη μεσαιωνική εποχή, από τις οποίες κάποια πολύ σημαντικά έργα παρουσιάζονται στην έκθεση.
Μέσα από 55 εκθέματα που χρονολογούνται από τον 11ο ως τον 15ο αιώνα, θα παρουσιαστούν οι κυρίαρχες τάσεις και τα σημαντικά στοιχεία της τέχνης που διατήρησαν οι Σέρβοι ηγεμόνες, ευγενείς και η Εκκλησία» είπε μεταξύ άλλων η κ. Μπρέσκοβιτς.
Την ικανοποίησή του που η Σερβία έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει μια τόσο αντιπροσωπευτική έκθεση, η οποία συνδέει την τέχνη και τον πολιτισμό των δύο χωρών, εξέφρασε ο Σέρβος υπουργός Πολιτισμού, ενώ ο πρέσβης τής Σερβίας έκανε λόγο για τη μακρόχρονη φιλία μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες, όπως είπε, πολύ συχνά στην ιστορία τους αντιμετώπισαν τις ίδιες προκλήσεις, μοιράστηκαν τις ίδιες αξίες και είχαν τους ίδιους εχθρούς.
«Οι δεσμοί της Ελλάδας και της Σερβίας είναι γνωστοί, μακρόχρονοι και έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία σε όλη τη μακρότατη ιστορία τους. Σε όλη την περίοδο αυτή και η Σερβία και Ελλάδα έχουν ένα ξεχωριστό, διακριτό και συνάμα συμπληρωματικό ρόλο στην εξέλιξη όχι μόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αλλά και του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού. Μέσα από τους θησαυρούς του Εθνικού Μουσείου της Σερβίας, που εκτίθενται εδώ ως προάγγελοι τελικά της έκθεσής τους στη Σερβία, γίνεται αντιληπτή αυτή η αλληλεπίδραση που ασκήθηκε και προς την τέχνη της Σερβίας αλλά και της Σερβίας προς τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» δήλωσε η κ. Μενδώνη.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 18 Αυγούστου 2013, λαμβάνει χώρα στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Διαρθρώνεται σε τέσσερις ενότητες σε ισάριθμες αίθουσες, από τις οποίες η πρώτη αναφέρεται στη δυναστεία των Νεμάνια (1166-1371), μια περίοδος που σηματοδοτεί την πολιτιστική άνθιση στη Σερβία.
Οι Νεμάνια ήταν πάτρωνες σπουδαίων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων (όπως μονές στο 'Αγιο Όρος) και συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της σερβικής τέχνης.
Μάλιστα, ο Στέφανος Νεμάνια, που έγινε μοναχός με το όνομα Συμεών, είναι ο ιδρυτής του ενωμένου ανεξάρτητου κράτους της Σερβίας.
Η 2η ενότητα είναι αφιερωμένη στους ηγεμόνες και τα σύμβολα εξουσίας τους. Περιλαμβάνει, εκτός από αντίγραφα τοιχογραφιών, και μοναδικά πρωτότυπα έργα μικροτεχνίας, όπως το δαχτυλίδι αρραβώνων του πρίγκιπα Ραδοσλάβου που προοριζόταν για τη βυζαντινή πριγκίπισσα 'Αννα Κομνηνή, άλλο ένα κειμήλιο που μαρτυρεί τις σχέσεις της Σερβίας με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Η 3η ενότητα, που αφορά στην τέχνη του 13ου αιώνα, επικεντρώνεται σε αντίγραφα τοιχογραφιών, καθώς και στα ομοιώματα δύο πολύ σημαντικών σερβικών μνημείων της περιόδου: στις Μονές της Σοπότσανη και της Μιλέσεβα.
Τέλος, η 4η ενότητα είναι αφιερωμένη στην άνθιση της τέχνης του 14ου αιώνα, με εξέχουσα εκθέματα ένα βημόθυρο έργο τοπικού εργαστηρίου της Σερβίας που προέρχεται από τον 'Αγιο Νικόλαο στο Σίσεβο, καθώς και τρεις φορητές εικόνες, όπως η αμφιπρόσωπη εικόνα με τη Θεοτόκο Οδηγήτρια από τη μία πλευρά και τον Ευαγγελισμό από την άλλη, μοναδικό αριστούργημα όχι απλά της βυζαντινής τέχνης, που αποδίδεται σε εργαστήριο της Θεσσαλονίκης.
http://romfea.gr, 
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013, ΑΠΕ - ΜΠΕ 18.04

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου