Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Στο Παλέρμο μεταφέρεται η έκθεση «Εικόνα και Γραφή»

Βίκτωρος, Η αγία Αικατερίνη. Β΄ μισό 17ου αιώνα. Από τη Μεσσίνα. Αθήνα, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ΒΧΜ 1568 (φωτ. Véronique Magnes, 2012).
 
Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013 και ώρα 18.30 θα εγκαινιαστεί στο Palermo της Σικελίας, στην αίθουσα «Duca di Montalto» του «Palazzo dei Normanni», του περίφημου μεσαιωνικού ανακτόρου των Νορμανδών, σήμερα έδρα της Σικελικής Βουλής, η έκθεση «Εικόνα και Γραφή. Η ελληνική παρουσία στη Μεσσίνα από τον μεσαίωνα έως τη νεότερη εποχή» («Immagine e Scrittura. Presenza Greca a Messina dal Medioevo all età moderna»).
Η έκθεση μεταφέρεται στο Palermo ύστερα από επιτυχημένη δίμηνη παρουσίαση στο Museo Regionale της Μεσσίνα (23/3 -26/5/2013). Σε αυτήν παρουσιάζονται 41 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες από τη Συλλογή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου οι οποίες ανασύρθηκαν από τα ερείπια του Αγίου Νικολάου των Ελλήνων στη Μεσσίνα από το πλήρωμα του ελληνικού πολεμικού πλοίου «Σφακτηρία» αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό της 28ης Δεκεμβρίου 1908.


Ορισμένες είναι γνωστά έργα φημισμένων ζωγράφων —για παράδειγμα τρεις αποδίδονται στον Μιχαήλ Δαμασκηνό, ενώ μία υπογράφεται από τον Βίκτωρα— ενώ άλλες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, αφού συντηρήθηκαν εκ νέου στα εργαστήρια του Μουσείου με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Τις εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου πλαισιώνουν εννέα βυζαντινής επίδρασης εικόνες από ναούς της Μεσσίνα, σήμερα στη Συλλογή του Museo Regionale “Maria Accascina” της Μεσσίνα, καθώς και 16 βυζαντινά και βυζαντινής επίδρασης χειρόγραφα από το περίφημο, μη σωζόμενο μοναστήρι του San Salvatore στη Μεσσίνα, τα οποία σήμερα φυλάσσονται στη Biblioteca Regionale “Giacomo Longo”.
Τα εκθέματα καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τα μέσα του 10ου έως τον 19ο αιώνα, καταδεικνύοντας τη διαρκή παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη Σικελία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσσίνα, όπου υπήρχε ακμάζουσα Ελληνική Κοινότητα.
Η έκθεση συνοδεύεται από πολυτελή κατάλογο στην αγγλική και ιταλική γλώσσα, ο οποίος διατίθεται και στο Πωλητήριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.
Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Σικελικής Βουλής Federico II, με τη συμμετοχή πολλών σικελικών φορέων και την αποφασιστική συμβολή του Σικελικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών “Bruno Lavagnini”, καθώς και της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού (Comunità ellenica dello stretto).
Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου έως 25 Αυγούστου 2013.
 
  από Archaeology newsroom - Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου