Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου:Τοποθετούνται τα αγάλματα

Ένα σημαντικό βήμα πολιτισμού, που αναμένεται να αποτελέσει ταυτόχρονα ένα κομβικό σημείο ανάπτυξης για την πόλη του Πύργου, έγινε χθες από την Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Εφορεία Βυζαντινών, με τη μεταφορά των λίθινων βαριών αγαλμάτων που θα κοσμήσουν μαζί με άλλα αρχαία αντικείμενα τις προθήκες του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της παλιάς δημοτικής αγοράς Πύργου. 
 Τα αντικείμενα που πρόκειται να τοποθετηθούν στο Μουσείο του Πύργου είναι περίπου 1250 και η πτέρυγα η οποία ετοιμάζεται θα αντιπροσωπεύει τους προϊστορικούς και τους ιστορικούς χρόνους.

Σύνταξη: Χρίστος Πλευριάς,  http://www.ert.gr

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου: Ένα ακόμα βήμα προς την ολοκλήρωση η μεταφορά των αγαλμάτων

  ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ
giakoumelou@gmail.com

Ένα σημαντικό βήμα πολιτισμού, που αναμένεται να αποτελέσει ταυτόχρονα ένα κομβικό σημείο ανάπτυξης για την πόλη του Πύργου, έγινε χθες από την Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Εφορεία Βυζαντινών, με τη μεταφορά των λίθινων βαριών αγαλμάτων που θα κοσμήσουν μαζί με άλλα αρχαία αντικείμενα τις προθήκες του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της παλιάς δημοτικής αγοράς Πύργου.

Η προϊσταμένη της Ζ ΕΠΚΑ, Γεωργία Χαντζή, που βρέθηκε χθες στον Πύργο, όπου έφτασαν τα πρώτα πολύ βαριά λίθινα αγάλματα από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ως μια από τις σημαντικές, ύστερα από την έναρξη των εργασιών που έγιναν το Σάββατο στις 11 Μαΐου και αφορούσαν τις εργασίες διαμόρφωσης στους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου του Πύργου. Μάλιστα η κ. Χαντζή, μιλώντας χθες το πρωί, στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» τόνισε πως βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, που έχουν τεθεί, προχωρούν κανονικά όλες οι εργασίες στο νέο Μουσείο και οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Τα αντικείμενα που πρόκειται να τοποθετηθούν στο Μουσείο του Πύργου είναι περίπου 1250 και η πτέρυγα η οποία ετοιμάζεται θα αντιπροσωπεύει τους προϊστορικούς και τους ιστορικούς χρόνους. Στη συνέχεια υπολείπεται η δεύτερη πτέρυγα η οποία θα έχει ένα τμήμα των ιστορικών χρόνων και το υπόλοιπο θα είναι η βυζαντινή και μεταβυζαντινή.

Διαμορφώνεται ο χώρος του πολιτισμού

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Χαντζή, οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου που ήδη βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, περιλαμβάνουν την τοποθέτηση και το βάψιμο των προθηκών που θα φιλοξενήσουν τα αρχαία αντικείμενα, ενώ εκείνο που υπολείπεται είναι η τοποθέτηση των κρυστάλλων και τέλος η ταξινόμηση των αρχαίων ευρημάτων που θα κοσμήσουν το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του δήμου Πύργου. Για το σκοπό αυτό, συνεργείο της Ζ ΕΠΚΑ με επικεφαλής αρχαιολόγους, τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο υπόγειο του Μουσείου όπου γίνεται η ταξινόμηση των ευρημάτων ανά προθήκες ώστε αυτά μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες να είναι έτοιμα να τοποθετηθούν στις αντίστοιχες θέσεις τους.

Ένα Μουσείο για την Ηλεία

Όπως ανακοινώθηκε χθες το πρωί, από την προϊσταμένη της Ζ ΕΠΚΑ, το Μουσείο του Πύργου θα αντιπροσωπεύσει ως Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο, όλες τις χρονικές περιόδους, της ιστορίας της Ηλείας. Από τα απώτατα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τα ύστερα βυζαντινά.

«Έχουμε μια τεράστια γκάμα χρονολογική που δεν αντιπροσωπεύεται στα μουσεία της Ολυμπίας γιατί εκεί έχουμε τους θησαυρούς της Άλτεως. Στην Ήλιδα αντιστοίχως έχουμε τα ευρήματα της διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων, άρα το μουσείο του Πύργου αντιπροσωπεύει όλο το νομό Ηλείας, σε όλες του τις χρονικές περιόδους», είπε χαρακτηριστικά η κ. Χαντζή.

«Γίνεται πράξη το όραμα του δήμου»

Χθες το μεσημέρι, οι αντιδήμαρχοι Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, Λάμπης Αριστειδόπουλος και Κώστας Μποσμής που βρέθηκαν στο σημείο μαζί με τον υπεύθυνο για τα πολιτιστικά θέματα του δήμου, Χρήστο Κωνσταντόπουλο, σημείωσαν πως με τα έργα που ξεκινούν σε διάφορα σημεία της πόλης όπως π.χ. στο Μανωλοπούλειο και στο παλιό εργοστάσιο του Ξυστρή, σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου, υποδηλώνεται η επένδυση που έχει κάνει η δημοτική αρχή στον πολιτισμό.

«Παίρνει σάρκα και οστά ένα όραμα που είχε και έχει η δημοτική αρχή, ένα όραμα που σχετίζεται με τη μετατροπή της δημοτικής αγοράς σε αρχαιολογικό μουσείο. Ο δήμος Πύργου θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τη Ζ Εφορεία Αρχαιοτήτων και από το υπουργείο Πολιτισμού. Θέλω να τονίσω ότι πολιτισμός σημαίνει ανάπτυξη και ο δήμος Πύργου επενδύει στον πολιτισμό. Ο Πύργος γίνεται χώρος επισκεψιμότητας. Σε συνδυασμό με όλα αυτά τα έργα που ξεκινούν και υλοποιούνται θα μπορούμε να δίνουμε τη δυνατότητα στους χιλιάδες επισκέπτες στο Κατάκολο, στους χιλιάδες τουρίστες να έρχονται και στην πόλη του Πύργου», είπε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος.
http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου