Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Πατείς με, πατώ σε για την πανσέληνο

22/08/13ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κοσμοσυρροή, ρομάντσα, αλλά και ενημέρωση από τους εργαζόμενους Πατείς με, πατώ σε για την πανσέληνο


        
 
Ανθρωποι όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων πλημμύρισαν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους για τις εκδηλώσεις κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού. Και οι υπάλληλοι ήταν εκεί, για να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Με αυξημένα τα εισιτήρια και τα έσοδά τους τη θερινή περίοδο, σε ποσοστό που ανεπίσημα υπολογίζεται στο 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι άνοιξαν χθες βράδυ για τη γιορτή της μεγάλης κυρίας, της πανσέληνου του Αυγούστου. Μια εθιμοτυπική κι επιτυχημένη διοργάνωση 17 χρόνων με αβέβαιο μέλλον. Η γιορτή διοργανώθηκε μεν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε όμως χάρη στην εθελοντική εργασία των αρχαιοφυλάκων και των εργαζομένων υπαλλήλων του ΥΠΠΟ. Ενα «αντίδωρο» αποκλειστικά για τους συμπολίτες τους κι ένα «ευχαριστώ» προς τους εκατομμύρια τουρίστες που «βούλιαξαν» φέτος το καλοκαίρι τους αρχαιολογικούς χώρους.

Η αθρόα προσέλευση του κοινού χθες βράδυ ήταν αναμενόμενη για τους διοργανωτές. Ανθρωποι όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων πλημμύρισαν τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία, τα κάστρα, τις αυλές των μουσείων για τις μουσικές εκδηλώσεις, τις ειδικές ξεναγήσεις, τις καλλιτεχνικές δράσεις κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού. Το αδιαχώρητο σημειώθηκε στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου για τη συναυλία της Αργυρώς Καπαρού και τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό για την έκθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Από το απόγευμα παρατηρήθηκε κοσμοσυρροή έξω από τον σταθμό του μετρό «Ακρόπολη», σημείο συνάντησης, και κατά μήκος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Γέμισαν οι αίθουσες του Μουσείου Ακρόπολης, ενώ όσο περνούσε η ώρα οι επισκέπτες άρχισαν να παίρνουν θέση στην ταράτσα για να δουν να ξεπροβάλλει το ολοστρόγγυλο φεγγάρι από τον Υμηττό. Κόσμος, όμως, συγκεντρώθηκε και έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, κι ας είχε ανακοινωθεί ότι θα κλείσει στις 8 μ.μ. «Μετά τις 9 θα ανοίξει η Ακρόπολη;» ρωτούσαν εναγωνίως οι επισκέπτες, για να απογοητευτούν ακούγοντας την αρνητική απάντηση των αρχαιοφυλάκων. Πάντως, μια διμοιρία των ΜΑΤ υπήρχε καμουφλαρισμένη έξω από τον χώρο, μήπως δημιουργηθούν επεισόδια όπως πέρυσι. Κι οι εργαζόμενοι ήταν εκεί, στα σημεία της γιορτής, για να υποδεχτούν τους επισκέπτες, αλλά κυρίως για να ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Ολες οι μορφές κινητοποιήσεων είναι για να ενημερώσουμε και όχι για να κλείσουμε τους χώρους. Θέλουμε να αναδείξουμε τη δουλειά μας, ειδικά τώρα που υπάρχει τόσο μεγάλο τουριστικό ρεύμα στη χώρα και κυριολεκτικά “σπάνε τα ταμεία” στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία μας. Ως πολίτης και ως συνδικαλιστής, έχω εκπλαγεί από την υποστήριξη του κόσμου όταν ενημερώνεται ότι η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει απομακρύνσεις εργαζομένων από το υπουργείο Πολιτισμού σε μια τέτοια περίοδο, αντί να μας ενισχύσει», δηλώνει ο Γιάννης Παπαγεωργόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ.


Εξω από την Ακρόπολη υπήρχαν πανό στα ελληνικά και τα αγγλικά, ενώ σε πολλούς χώρους οι εργαζόμενοι μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια. «Περιμένουμε πολύ κόσμο σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ελλάδας. Αναμένουμε η συμμετοχή να είναι από τις μεγαλύτερες και όχι μόνο από Ελληνες, που αποτελούν το παραδοσιακό κοινό της βραδιάς κάθε χρόνο, αλλά και από ξένους επισκέπτες. Υπολογίζουμε ότι η αύξηση των εισιτηρίων κατά τους θερινούς μήνες μπορεί ν’ αγγίξει και το 25%. Κρίνοντας από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρώτο τετράμηνο του 2013, που δείχνουν μεγάλη αύξηση, θεωρώ ότι η “καλή μέρα” συνεχίστηκε όλο το καλοκαίρι», μας είπε ο Γιάννης Μαυρικόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, και πρόσθεσε με νόημα: «Θέλουμε στην πανσέληνο του Αυγούστου όλος ο κόσμος να περάσει καλά, κι ας είμαστε ακόμα απλήρωτοι για την παραπάνω εργασία μας εμείς που φυλάμε τα αρχαία. Η ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει τις προσπάθειες, αλλά ακόμα δεν υπάρχουν αποτελέσματα».

v.tzevelekou@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου