Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Λονδίνο: Μισοάδειος ο ουρανοξύστης, η κατασκευή του οποίου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις για τα μνημεία της πόλης.

Δεν διαθέτει ακόμη μόνιμους νοικάρηδες λόγω οικονομικής δυσπραγίας
Λονδίνο: Μισοάδειος ο ψηλότερος ουρανοξύστης της Ευρώπης
O «Shard» ( «γυάλινο θραύσμα»), ύψους 310 μέτρων, εγκανιάστηκε στις 5 Ιουλίου 2012, λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και αποτελεί το τελευταίο και πιο αμφιλεγόμενο τοπόσημο της βρετανικής πρωτεύουσας.

 
Ο ολοκαίνουργιος γυάλινος πύργος του Λονδίνου «The Shard» (Το Γυάλινο Θραύσμα), ύψους 310 μέτρων, ο υψηλότερος ουρανοξύστης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), δεν διαθέτει ακόμη μόνιμους… νοικάρηδες, αφού υπάρχει μια γενικότερη απροθυμία - πιθανότατα λόγω οικονομικής δυσπραγίας - από εταιρείες κι επιχειρήσεις να στεγαστούν σε κάποιον από τους 72 ορόφους του.

Οπως γράφει η εφημερίδα Guardian, από τους πρώτους 25 ορόφους, που είναι προορισμένοι για να επινοικιαστούν σε επιχειρήσεις, μόνο οι πέντε στεγάζουν μέχρι στιγμής κάποιες σχετικά μικρές εταιρείες. Το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera έχει νοικιάσει έναν ολόκληρο όροφο αλλά ακόμη δεν έχει μετακομίσει εκεί, ενώ ο μοναδικός μεγάλος και «ενεργός» νοικάρης είναι η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων και συμβούλων επιχειρήσεων Duff and Phelps.

Στους ορόφους υπ' αριθμόν 31 έως 33 λειτουργούν τρία εστιατόρια, το Aqua Shard, το Oblix και το Hutong, ενώ οι όροφοι 34 έως 52 θα στεγάσουν το πολυτελές ξενοδοχείο Shangri La, το οποίο ωστόσο διαρκώς μεταθέτει στις ελληνικές καλένδας το άνοιγμα του, με την τελευταία ανακοίνωση να μιλάει για εγκαίνια τον ερχόμενο Απρίλιο.
Το Shangri La, ένα από τα 81 ξενοδοχεία της αλυσίδας που έχει έδρα το Χονγκ Κονγκ, θα διαθέτει 202 δωμάτια και μια τεράστια πισίνα στον 52ο όροφο.

Οι όροφοι μεταξύ 53-65 είναι προορισμένοι να διατεθούν σε πολίτες με χοντρό πορτοφόλι που θα θέλουν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα (σε τιμή «ευκαιρίας» : περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ έκαστο! ) με θέα, κυριολεκτικά, όλο το Λονδίνο. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει πουληθεί ούτε ένα διαμέρισμα.

Τέλος, οι όροφοι από 68 έως 72 φιλοξενούν παρατηρητήρια και οι επισκέπτες που θέλουν να θαυμάσουν τη πανοραμική θέα των 360 μοιρών από το ύψος των 300 και πλέον μέτρων πρέπει να πληρώσουν το τσουχτερό εισιτήριο:  36 ευρώ οι μεγάλοι και 30 ευρώ τα παιδιά.

Το κτίριο, σύλληψης και κατασκευής του Βρετανού Ιρβιν Στέλαρ και του διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, είναι ο υψηλότερος ουρανοξύστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατασκευή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις για τα μνημεία της πόλης. Η οργάνωση English Heritage καταγγέλλει ότι το Shard εμποδίζει τη θέα από την εκκλησία του Αγίου Παύλου και από το Κοινοβούλιο, ενώ η Unesco ενεπλάκη στο θέμα κρίνοντας ότι ο ουρανοξύστης εμποδίζει τη θέα από τον Πύργο του Λονδίνου που είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Το Shard μπορεί να προβλήθηκε ως το απόλυτο σύμβολο μιας νέας εποχής, της ανάκαμψης από την κρίση, αλλά φαίνεται, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, πως πληρώνει τα σπασμένα της ύφεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου