Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Η αρχαιότερη τσάντα του κόσμου

http://www.newsbeast.gr/world/arthro/646314/i-arhaioteri-tsada-tou-kosmou/


 

Η αρχαιότερη τσάντα του κόσμου Όσοι θέλουν να λένε ότι ασχολούνται με τη μόδα και γνωρίζουν πολλά για το χώρο αυτό, σίγουρα συμπεριλαμβάνουν στο λεξιλόγιό τους τον όρο «vintage».

Vintage ρούχα, vintage αξεσουάρ, vintage look… και πολλές ακόμη είναι μερικές από τις εκφράσεις που οφείλουν να γνωρίζουν.

Όμως πόσο… vintage μπορεί να είναι κάτι;

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια τσάντα. Θα μπορούσε να είναι από τα νεανικά χρόνια της μαμάς σας, της γιαγιάς σας… άντε κι αν είστε τυχεροί και ανακαλύψετε καμία σε κάποια παλιά βαλίτσα στο πατάρι… της προγιαγιάς σας.

Μια τσάντα που εκτίθεται για πρώτη φορά στην Αγγλία πιστεύεται ότι είναι   700 ετών!



Αυτό λοιπόν θα πει vintage!

Προέρχεται από την πόλη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ και μπορεί κανείς να τη θαυμάσει στη γκαλερί Courtauld του Λονδίνου μέχρι τον ερχόμενο Μάη.

Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, που υποδηλώνουν ότι δημιουργήθηκε περίπου στο 1300, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.



Θεωρείται ότι είναι ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια ισλαμικής μεταλλοτεχνίας που υπάρχουν στον κόσμο.

Παλιά, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, θεωρούνταν ότι ήταν ένα δισάκι κάποιου ιππέα, ή ακόμη και κάποιο είδος πορτοφολιού, αλλά τελικά οι ειδικοί κατέληξαν ότι επρόκειτο για μια γυναικεία τσάντα.



«Ίσως είναι η αρχαιότερη ‘επιζήσασα’ τσάντα που υπάρχει στον κόσμο, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα παραδείγματα της μεταλλουργίας από το βόρειο Ιράκ. Είναι κατασκευασμένη ενώ διαθέτει κομμάτια από χρυσό και ασήμι και είναι διακοσμημένη με περίπλοκες σκηνές της ζωής ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων» ανέφερε η επιμελήτρια της γκαλερί Rachel Ward.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου