Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Βρικόλακας με φουστανέλα

19/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
http://www.efsyn.gr/?p=175862Αποκριάτικος χορός σε Δημοτικό Σχολείο. Κυριαρχούν οι μπάτσοι και οι μπατσίνες, οι τελευταίες με μίνι και την κοιλιά έξω. Αρκετά κορίτσια είναι ντυμένα βαμπιρέλες, από την παιδική σειρά «Monster High» («Γυμνάσιο βρικολάκων»). Πέντε χρόνια μετά το πρώτο κινηματογραφικό «Twilight» -το έπος του «Λυκόφωτος» από τα ομώνυμα βιβλία της Στέφανι Μάγερ, τα βαμπίρ και οι βρικόλακες παραμένουν στη μόδα.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και την παράσταση «Ο Ελλην Βρυκόλαξ» που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Κωνσταντίνος Ντέλλας, με το θίασο «bouλouki»; Kαμία, πέρα από το να μας θυμίζουν ότι η αλληγορία του απέθαντου, του σαγηνευτικού αλλά καταραμένου βρικόλακα εξακολουθεί να στοιχειώνει τη λαϊκή φαντασία, έστω και σε συσκευασία ροζ υπερπαραγωγής. Ο βρικόλακας του Ντέλλα δεν είναι ροζ αλλά υπόλευκος. Φοράει φουστανέλα, απαγγέλλει αποσπάσματα από το «Θανάση Βάγια» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, την παραλογή του Νεκρού Αδελφού, μαρτυρίες ξένων περιηγητών επί τουρκοκρατίας και εργασίες λαογράφων.


Η αποστασιοποίηση και το στιλιζάρισμα είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά μιας αισθητικά άψογης, αλλά συναισθηματικά συγκρατημένης παράστασης. Με τεχνικές από το τελετουργικό ιαπωνικό θέατρο, μάσκες από νεκρικά πορτρέτα φαγιούμ, κινησιολογία που θυμίζει κούκλες που ζωντανεύουν και ρυθμική απαγγελία που χρησιμοποιεί τη φωνή σαν μουσικό όργανο, ο «Ελλην Βρυκόλαξ» δεν θα σας τρομάξει, αλλά θα σας ταξιδέψει.

Η περιήγηση σε διαφορετικούς χώρους τού, εξαιρετικά ανακαινισμένου, Δημοτικού Θεάτρου διακόπτεται από σκηνές – στοιχειώματα, με τη Μαρία Μπαγανά, τον Κωνσταντίνο Ντέλλα και την Ελενα Γεωργίου, τα τρία μέλη του «boυλoukiou» να κρατάνε στους ώμους τους μια απαιτητική παράσταση, συρραφή ετερόκλητων κειμένων, με διαφορετική γλώσσα και ύφος. Το ελληνικό φολκλόρ του «βουρκόλακα», η σκοτεινή μεταφυσική της ελληνικής υπαίθρου, δίνει αφορμή για σύγχρονους πειραματισμούς σε έναν διαχρονικό συμβολισμό, παγανιστικό κατάλοιπο και θρησκευτικό ξόρκι για τον φόβο του θανάτου και την απορία της «άλλης ζωής».

Ο «Ελλην Βρυκόλαξ» πήρε παράταση για δύο τελευταίες παραστάσεις, 24 και 25 Φεβρουαρίου.

Αφροδίτη Τζιαντζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου