Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Φροντίδα για την Ολυμπία

13/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ http://www.efsyn.gr/?p=174224
Μέτρα αντιστήριξης στον Κρόνιο λόφο και στο Ιερό της Δήμητρας Χαμύνης
Με ένα μεγάλο τεχνικό έργο θα υποστηριχτούν προληπτικά τα δύο μνημεία, που κινδυνεύουν λόγω των κλιματικών και γεωλογικών φαινομένων στην περιοχή

ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Προληπτικά έργα αντιστήριξης των πρανών του αναλήμματος των Θησαυρών του Κρόνιου λόφου και του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης θα γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η υλοποίηση του μεγάλου τεχνικού έργου θα ξεκινήσει άμεσα και κρίθηκε αναγκαία, καθώς τα δύο μνημεία κινδυνεύουν λόγων των κλιματικών και των γεωλογικών φαινομένων στην περιοχή.


«Τα φυσικά φαινόμενα που συνέβησαν πρόσφατα σε γειτονικές περιοχές της Μεσσηνίας, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και άνοιξε η γη, δεν αφήνουν περιθώρια. Πρέπει να επέμβουμε με δυναμικά μέτρα ώστε να μη χρειαστεί στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα και στην Ολυμπία. Στην ουσία πρόκειται για μέτρα πρόληψης» είπε η Λ. Μενδώνη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΑΣ, που έδωσε ομόφωνα τη συγκατάθεσή του στις σχετικές μελέτες που κατατέθηκαν. Οι μελέτες για το Κρόνιο ανάλημμα προτείνουν την ειδική τοποθέτηση μιας σειράς πασσάλων, μήκους 14 μ. ο καθένας, καθώς και συρματοκιβωτίων που εκτός από εδαφικά ζητήματα θα επιλύσουν και το πρόβλημα των υδάτων.

Παρόμοια αντιμετώπιση θα έχει και το ιερό της χθόνιας θεότητας Δήμητρας Χαμύνης (σημαίνει «καθιστή στο χώμα»), του 6ου-5ου αι. π.Χ., από τα σημαντικότερα της αρχαιότητας, που ωστόσο ήταν γνωστό μόνον από τον Παυσανία κι εντοπίστηκε τυχαία το 2006 κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής για την τοποθέτηση αγωγού ομβρίων. Τα κατάλοιπα του ιερού εντοπίστηκαν 150 μέτρα από το οίκημα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Εκτός από τα στατικά και αποστραγγιστικά μέτρα, θα γίνουν και έργα ανάδειξης στο μνημείο. Θα δημιουργηθεί ειδική διαδρομή στο πάνω μέρος του πρανούς, χώρος θέασης από κάτω και θα τοποθετηθούν πινακίδες πληροφόρησης για τους επισκέπτες και φανοστάτες για τη νύχτα.

Οι μελέτες είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ, όπως ανέφερε η γενική γραμματέας, εντυπωσιακή είναι η ανασκαφή του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα πλέον να αντιληφθεί το μέγεθος του μνημείου, αλλά και τη θέση του μέσα στον χώρο.

Β.ΤΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου