Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

300 χιλιάδες ευρώ χορηγία στο ΕΜΣΤ, αλλά το κράτος τι κάνει;

20/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ http://www.efsyn.gr/?p=176175
Το ΦΙΞ παραδίδεται την άλλη εβδομάδα, αλλά η Αννα Καφέτση δεν έχει πόρους για λειτουργικά έξοδα. «Θέλω ακόμα 1,4 εκατ.» είπε

ΑΝΝΑ ΚΑΦΕΤΣΗΜπορεί το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης να γίνει Tate Modern ή Μπομπούρ; Ασφαλώς η Αθήνα έχει ανάγκη από ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης διεθνών προδιαγραφών και η νέα στέγη του ΕΜΣΤ, στο ανακαινισμένο εκ βάθρων Φιξ, που παραδίδεται την άλλη εβδομάδα, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο. Το στοίχημα είναι εδώ και πρέπει να κερδηθεί. Ο Δ. Δασκαλόπουλος, πάντως, φαίνεται αποφασισμένος να υποστηρίξει το νέο ΕΜΣΤ στα πρώτα βήματά του, με μεγάλη χορηγία συνολικού ύψους 300.000 ευρώ.

Ηδη, από το 2012, το ΝΕΟΝ προσφέρει ετησίως 50.000 ευρώ για αγορά έργων από τη διεθνή έκθεση Frieze Art Fair, προκειμένου να εμπλουτιστεί η συλλογή του μουσείου. Τώρα χρηματοδοτεί και άλλες δραστηριότητες, εκθεσιακές, επιμορφωτικές, εκπαιδευτικές:


Ετήσιο θεσμό πενταετούς διάρκειας, που αφορά την ανάθεση έργου σε διεθνείς καλλιτέχνες, το οποίο θα εκτίθεται στην ταράτσα του ΕΜΣΤ: ποδαρικό θα κάνει η γλύπτρια Διοχάντη. Παρουσίαση εμβληματικών εγκαταστάσεων από μεγάλα μουσεία και τη Συλλογή Δασκαλόπουλου στους εσωτερικούς χώρους του μουσείου. Εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του με ετήσια δωρεά 30.000 ευρώ (τριετής διάρκεια). Χρηματοδότηση δύο θέσεων επιμελητή εκθέσεων και εκπαίδευσης. Εκπαίδευση ενός επιμελητή για έναν χρόνο σε μουσείο του εξωτερικού. Συνδιαμόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία, τριετούς διάρκειας (δωρεά 20.000 ευρώ ετησίως).

Ο μαικήνας πιστεύει πως «η λειτουργία του νέου ΕΜΣΤ μπορεί να γίνει προπομπός εκσυγχρονιστικών εξελίξεων στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας μας, να ενταχθεί στην καθημερινότητα των πολιτών και να προσελκύσει τη συνδρομή ιδιωτών και επιχειρήσεων, βάσει των προτύπων που λειτουργούν διεθνώς».

Η διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Αννα Καφέτση, υποστηρίζει αυτό το «πάντρεμα» δημόσιου και ιδιωτικού και το αποδεικνύει: η ίδια θα επιμεληθεί την έκθεση της συλλογής Δασκαλόπουλου, με σημαντικά έργα διεθνών σύγχρονων καλλιτεχνών, στο νέο ΕΜΣΤ, το 2016. Ωστόσο τονίζει ότι το κράτος έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει τη λειτουργία και βιωσιμότητα του μουσείου. «Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει λυθεί ακόμα. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού και δεν έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για τα λειτουργικά έξοδα. Χρειαζόμαστε 1,4 εκατομμύριο ακόμα για να λειτουργήσει αυτό το κτίριο των 20.000 τ.μ. Θέλουμε το ΕΜΣΤ να ανοίξει σωστά και με δράσεις, οπότε να υπάρχει πλήρης ανάπτυξη και να έρθουν έσοδα από τα εισιτήρια, το πωλητήριο, κ.λπ.».

Περίπου 14 χρόνια προσπαθεί το ΕΜΣΤ να εγκατασταθεί στο πρώην Φιξ. Ελπίζουμε να μη χρειαστούν άλλα τόσα για να ανοίξει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου