Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ο φίρερ, ο Ελγιν και ο Κλούνεϊ


Murray-Goodman-Clooney-Dujardin-Damon
10/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
http://www.efsyn.gr/?p=173353 
64ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου

Ο Αμερικανός σταρ δήλωσε δημόσια ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να μας επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Η νέα του ταινία «Μνημείων Ανδρες», που παρουσίασε στην Μπερλινάλε, έχει άλλωστε σχέση με τα κλεμμένα (από τους ναζί) έργα τέχνης.

Tης Λήδας Γαλανού

Η ελληνική παρουσία στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου έμοιασε, για λίγο, να υπερβαίνει ακόμα και τις ελληνικές παραγωγές που συμμετέχουν, χαρίζοντάς μας ενθουσιασμό, στα επίσημα προγράμματα.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ παρουσίασε την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της πέμπτης ταινίας που έχει σκηνοθετήσει, το «Monuments Men» («Μνημείων Ανδρες»), βασισμένης στην πραγματική ιστορία μιας ομάδας ιστορικών και θεωρητικών της τέχνης που ανέλαβαν, στο τέλος του Β” Παγκόσμιου Πολέμου, να βρουν τα σπάνια έργα, τους Μικελάντζελο, τους Μονέ και τους Πικάσο, που οι ναζί είχαν κρύψει σε χωριά της Γαλλίας και της Γερμανίας για να τα καρπωθούν και να τα μεταφέρουν στο Μουσείο του Φίρερ, το οποίο σκόπευε να ιδρύσει ο Χίτλερ. Θαυμάσιο το καστ της ταινίας (ο ίδιος ο Τζορτζ Κλούνεϊ συνοδεύεται από τους Ματ Ντέιμον, Κέιτ Μπλάνσετ, Μπιλ Μάρεϊ, Ζαν Ντιζαρντέν, Μπομπ Μπάλαμπαν, Τζον Γκούντμαν, Χιου Μπόνεβιλ, μαζί και τον Αγγλοκύπριο Δημήτρη Λεωνίδα), σ’ ένα φιλμ καλών, νοσταλγικών προθέσεων, χωρίς όμως ρυθμό, ένταση, χωρίς ιδιαίτερο χιούμορ, συγκίνηση ή κάποια ενδιαφέρουσα κλιμάκωση.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την ίδια την ταινία είχε η συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ομάδα στην Berlinale. «Γνωρίζω ότι το θέμα των κλεμμένων έργων τέχνης απασχολεί ξανά τα media. Είχαμε μια συζήτηση 3 χρόνων με τη Fox για να κρατήσουν πίσω την επικαιρότητα, να προλάβουμε να γυρίσουμε κι εμείς την ταινία, κι ευχαριστούμε τον Τζιμ Γιαννόπουλο», αστειεύτηκε ο Τζορτζ Κλούνεϊ. «Οχι, υπάρχουν ακόμα πολλά έργα τέχνης που εξαφανίστηκαν σε πολέμους και που βρίσκονται κι αυτή τη στιγμή σε υπόγεια σπιτιών, ή κρυμμένα ή αγνοούνται. Χαίρομαι που αυτό το θέμα είναι πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης, γιατί υπάρχει η ευθύνη τού να επιστρέφεις πράγματα που δεν σου ανήκουν. Η περιπέτεια των “Monuments Men” μού άρεσε κυρίως επειδή αναφέρεται στους μοναδικούς ανθρώπους που για πρώτη φορά στην ιστορία όλων των πολέμων, ως νικητές δεν κράτησαν τα λάφυρα, αλλά τα επέστρεψαν εκεί όπου ανήκαν».

Κι αμέσως μετά, σε ερώτηση της Ελληνοκύπριας δημοσιογράφου Ελισάβετ Χριστοδουλίδη, για το εάν, κατά το υπόδειγμα της ταινίας, η Μεγάλη Βρετανία οφείλει να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ο Τζορτζ Κλούνεϊ, χωρίς να διστάσει στιγμή, απάντησε: «Ναι, βεβαίως, αυτό πρέπει να γίνει. Είναι η πιο σωστή ιδέα, κι αυτό πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου