Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Η επίθεση των Ninja

Μια ιδιαίτερη πλευρά της ιαπωνικής κουλτούρας στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης
Η επίθεση των Ninja
 
 
Ειδικά επιλεγμένες με θέμα τους Νinja προβάλλονται αυτή την περίοδο στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στα πλαίσια του "Περιοδεύοντος Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών στην Ανατολική Ευρώπη 2013" του Japan Foundation.  Tίτλος του:  «Το μυστικό της Ιαπωνικής Ανάπτυξης:  Ninja, Μεταμόρφωση και Ομαδική Εργασία.

Αν και το όνομα τους είναι παγκοσμίως γνωστό ο ρόλος των Ninga ίσως να μην είναι εντελώς ξεκάθαρος στο ευρύ κοινό. Οι Ninja ήταν ειδικοί πράκτορες που δρούσαν στην υπηρεσία των ηγεμόνων, κυρίως κατά τον 15ο αι. έως την εποχή Εdo, δηλ. 400 χρόνια πριν.

Εκπαίδευαν το σώμα και το πνεύμα τους σε ομάδες και ήταν υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση πληροφοριών και την εκτέλεση άκρως δύσκολων αποστολών. Αλλοτε λειτουργούσαν αυτόνομα άλλοτε ομαδικά. Τα κατορθώματα τους παρουσιάζονται σε manga και σε anime, καθώς και σε ιστορικές ταινίες, όπου οι παραδόσεις δεν προβάλλονται μόνο ως απλή ψυχαγωγία αλλά γίνονται και αντικείμενο φιλοσοφικής μελέτης.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν έξι κλασικά έργα εποχής του 1960 και ένα anime επιστημονικής φαντασίας του 1980. Κάθε έργο παρουσιάζει την ικανότητα των Ιαπώνων για μεταμόρφωση, την επιδεξιότητα και τον σχολαστικό έλεγχο στην παραμικρή λεπτομέρεια κατά την μετάλλαξη της αληθινής ταυτότητας τους σε κρυφή, την ομορφιά που προκύπτει από την αντίθεση αυτή και τις έξοχες τεχνικές που χρησιμοποιούν για την εκτέλεση των αποστολών τους.

Το αφιέρωμα συνδιοργανώνουν οι Πρεσβεία της Ιαπωνίας, Japan Foundation και Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου
20:00 NINJA -  ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ  /  Shinobi no mono
Σκηνοθεσία: Satsuo Yamamoto 1962 / 104' / ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Daiei Films
Κλασική ταινία για τους ninja, την οποία ακολούθησαν οκτώ συνέχειες κατά το διάστημα 1962-66. Στην ταινία παρουσιάζεται ο διάσημος ληστής Goemon Ishikawa ως ninja. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ταινία, που προβάλει με σοβαρότητα την τέχνη των ninja και τονίζει την ανθρώπινη πλευρά τους ως πολεμιστές που μάχονταν πάντοτε στο σκοτάδι.

22:00  Ο ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ SAMURAI / Ibun Sarutobi Sasuke
Σκηνοθεσία: Masahiro Shinoda  1965/ 100'/ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Shochiku Films. Πραγματεύεται την ιστορία του μυθικού ninja Sarutobi Sasuke από την περιοχή Koga.

Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου
18:00 Cyborg 009
Σκηνοθεσία: Masayuki Akehi     1980 /130' / ΕΓΧΡΩΜΗ  / Toei Anima tion Co., Ltd. Ταινία κινουμένων σχεδίων και δράσης με τους ήρωες του Shotaro Ishinomori.

21:00 ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΙΕΣ ΤΩΝ SANADA /Sanada fuunroku .
Σκηνοθεσία: Tai Kato   1963 / 90' / ΕΓΧΡΩΜΗ / Toei Films
Κωμική ταινία εποχής πάνω στους μυθικούς Ju-yushi, (τους Δέκα Γενναίους του ήρωα Yukimura Sanada) της εποχής των Εμφύλιων Πολέμων. Το έργο συνδυάζει πλούσια στοιχεία ninjutsu (η πολεμική τέχνη των ninja), σάτιρα και μιούζικαλ. Παραλλάσει ακόμα δημοφιλείς μυθικούς ninja, π.χ. τον Sasuke Sarutobi, ως ήρωα με υπερφυσικές δυνάμεις ή τον Saizo Kirigakure, ως κορίτσι κλπ.

23:00 NINJA -  ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ 2 / Zoku Shinobi no Mono
Σκηνοθεσία: Satsuo Yamamoto  1963/ 93' / ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Daiei Films
Δεύτερη συνέχεια, μετά τη μεγάλη επιτυχία της ομώνυμης ταινίας «Ninja - Οι εκτελεστές» (Shinobi no mono), που λέγεται ότι έφερε τη μόδα των ninja στο χώρο των τεχνών στην Ιαπωνία. Περιγράφει την τραγική μάχη ενός μοναχικού ninja, του  Ishikawa Goemon, εναντίων της εξουσίας των ηγεμόνων (shogun) Oda Nobunaga και Toyotomi Hideyoshi.

Kυριακή, 9 Φεβρουαρίου
20:00 NINJA - ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ / Shinobi no mono

22:00  NINJA -  ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ 2 / Zoku Shinobi no Mono

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου
20:00  Ο ΠΕΡΙΠΛΑΝΟΜΕΝΟΣ SAMURAI /  Kaze no Bushi
Σκηνοθεσία: Tai Kato  1964 / 95' / ΕΓΧΡΩΜΗ / Toei Company
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Shiba Ryotaro, διάσημου Ιάπωνα συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων. Πρόκειται για μια ταινία εποχής με πλούσια δράση, σχετικά με τις πολύπλοκες σχέσεις συμφέροντος μεταξύ ατόμου και οργάνωσης.

22:00 Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ KABUKI /  Yukinojo Henge
Σκηνοθεσία : Kon Ichikawa  1963 / 113' / ΕΓΧΡΩΜΗ /Daiei Films
Κλασική ταινία εποχής με ήρωα άριστο γνώστη της τέχνης της μεταμφίεσης και της μεταμόρφωσης.

Tρίτη, 11 Φεβρουαρίου
20:00  Cyborg 009

22:30  Ο ΠΕΡΙΠΛΑΝΟΜΕΝΟΣ SAMURAI /  Kaze no Bushi

Tετάρτη, 12 Φεβρουαρίου
20:00 ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΙΕΣ ΤΩΝ SANADA /Sanada fuunroku

22:00  Ο ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ  SAMURAI / Ibun Sarutobi Sasuke
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου