Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ της νεοελληνικής τέχνης, οι
διαφορετικές αισθητικές της διατυπώσεις, η ιστορία του τόπου μας και η
αξεπέραστη ομορφιά της ελληνικής φύσης αποτυπώνονται στα ογδόντα και
πλέον πολύτιμα έργα που παρουσιάζονται στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, στην έκθεση
με τίτλο «Νεοελληνική Τέχνη: Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε.Αβέρωφ» και
τα οποία προέρχονται από τη συλλογή ενός ανθρώπου που έσκυψε με σεβασμό
πάνω από την ελληνική δημιουργία.
Θησαυροί της σπουδαίας συλλογής του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, μαζί με νέα αποκτήματα της ομώνυμης πινακοθήκης, αποκαλύπτουν μια πτυχή της ελληνικής ζωγραφικής από το 19ο αιώνα έως και σήμερα μέσα από τα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών.
Ο γνωστός πολιτικός και λογοτέχνης Ευάγγελος Αβέρωφ διακατεχόταν από ένα γόνιμο πάθος απέναντι στην τέχνη. Αρχαία αντικείμενα, εικόνες, παλαιοχριστιανικά και εκκλησιαστικά σκεύη, κοσμήματα, όπλα και βιβλία, μεταξύ άλλων, εκφράζουν τη συνεχή αγάπη του Αβέρωφ για τον ελληνικό πολιτισμό. Παράλληλα, δημιούργησε δύο μοναδικές συλλογές, εκ των οποίων η μία στεγάζεται μόνιμα στην υποδειγματική Πινακοθήκη του Μετσόβου.
Στο Ιδρυμα Θεοχαράκη μπορείτε να απολαύσετε σημαντικά έργα της συλλογής του, όπως «Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδος από τον Κανάρη» του Ν. Λύτρα, «Προσωπογραφία Βασιλίσσης Σοφίας» και «Προσωπογραφία Παύλου Μελά» του Γ. Ιακωβίδη, «Μάγκας που τρώει καρπούζι» του Π. Πανταζή, «Ακρόπολη» του Ν. Χειμωνά, «Προσωπογραφία Γεωργίου Μ. Αβέρωφ» του Κ. Παρθένη, «Το σπίτι που ονειρεύεται» του Μ. Οικονόμου, «Ερωτικό» του Γ. Μόραλη, «Ο προπάππος Περραιβός κρατώντας στο χέρι του την κεφαλή του Ρήγα Φεραίου» του Ν. Εγγονόπουλου, «Αναπαυόμενος άνδρας» του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, «Ξερά λουλούδια στο παράθυρο» του Π. Τέτση, «Αναφορά στο έργο του Π. Πανταζή "Κεφάλι άνδρα"» του Μ. Θεοφυλακτόπουλου, «Πορτρέτο Τατιάνας Α.» του Γ. Ρόρρη και άλλων, τα οποία φανερώνουν τη δύναμη και τον πλούτο των μορφοπλαστικών κατακτήσεων των Ελλήνων δημιουργών.
«Η Συλλογή Ε. Αβέρωφ αποκαλύπτει με τον πιο άμεσο τρόπο το βλέμμα και την εμμονή του ιδρυτή της, την προσήλωσή του στις αισθητικές αξίες της υψηλής τέχνης και στην έκφραση της νοηματικής τους υπόστασης», επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς. «Ο πολυπρόσωπος χαρακτήρας της, πέρα από την καθαρή ζωγραφική έκφραση του κάθε δημιουργού και την προσωπική του μυθολογία, αποκαλύπτει τη βαθιά του πίστη προς καθετί ελληνικό. Ετσι καταγράφεται με μοναδικό τρόπο το αληθινό και το ωραίο. Η έκθεση συμπληρώνει με τον πιο εμφαντικό τρόπο τη φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης, τονίζοντας παράλληλα, μέσα από τις διαφορετικές αισθητικές της διατυπώσεις, μια εμμονή προς την ιστορία του τόπου μας και την αξεπέραστη ομορφιά της ελληνικής φύσης... Ο Αβέρωφ κατάφερε με άκρα ενάργεια να πλησιάσει, μέσα από τα έργα που συνέλεγε, τη δική του Ελλάδα με τις ιστορικές μορφές, τα οικουμενικά μνημεία, τα μεγάλα γεγονότα, τα μαγευτικά τοπία, αλλά και με τις μικρές χαρές και πάθη των ανθρώπων της. Ετσι όλα αυτά τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, σήμερα γίνονται ένα μέσο εθνικής μυσταγωγίας και αυτογνωσίας». Διάρκεια έως 20 Σεπτεμβρίου 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου