Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΙΛΙΣΣΟΣ έγκλημα διαρκείας.


 Εκεί που άλλοτε κυλούσε ο Ιλισσός εκάθισα και έκλαψα,
μισός αιχμάλωτος, μισός ερωτευμένος κι ανέβαινε στα χείλη μου ο αίνος.
Κάποια πατρίδα θα'φερα στο νου ν'ανθίζει στα μετόχια τ'ουρανού, με θάλασσες πιο μέσα κι ακρογιάλια κι ολόφωτα τις νύχτες μανουάλια.
Καλή πατρίδα, κι ήσουνα κι εσύ χρισμένη και σε τύλιγαν κισσοί και θερινά φεγγάρια· τον ψαλμό τον ένιωσα σαν κόμπο στο λαιμό, που λύθηκες στα χείλη μου και εχάθη στις όχθες του Ιλισού, στου μπαρ τα βάθη.
Αργά, καθώς ξημέρωνε, κι ο αίνος ολόφυρτος ανέβαινε, πνιγμένος, στην Καλλιρρόης, σαν παλιός διδάχος εκάθισα και έκλαψα μονάχος.
(Διονύσης Καψάλης : «ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ»)

«Η καταιγίδα ήταν τόσο έντονη που φούσκωσε το ποτάμι. Η γέφυρα παρασύρθηκε με αποτέλεσμα να κοπεί η Αθήνα στα δύο». Η είδηση είχε διαδοθεί απόστόμα σε στόμα το 1852 στους κατοίκους της πόλης και είχε προκαλέσει φόβο. Το ποτάμι που είχεφουσκώσει ήταν η σημερινή... οδός Σταδίου.
Η όψη που θα παρουσίαζε το κέντρο της πόλης, σε περίπτωση που είχε μείνει η Σταδίου ποτάμι και δεν είχε διαμορφωθεί σε δρόμο, έχει απασχολήσει κατά καιρούς τους ειδικούς. Πρόσφατα μάλιστα, επανήλθαν σχέδια για την ανάδειξη όσων τμημάτων των ποταμών της Αθήνας έχουν μείνει ανοιχτά.
Ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ και καθηγητής Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικής κ. Γιάννης Πολύζος μαζί με την επιστημονική του ομάδα έχουν προτείνει, στο πλαίσιο της μελέτης για το Μητροπολιτικό Πάρκο, μια μεγάλη ανάπλαση. «Οδηγός για τους μελετητές είναι το φυσικό στοιχείο, με πρώτη την κοίτη του Ιλισού. Προβλέπεται ανάδειξή της, καθαρισμός και δημιουργία σε επιλεγμένες θέσεις μικρών ταμιευτήρων ώστε να συγκρατούν νερό και να ενισχύουν την παρουσία του υγρού στοιχείου. Θα διαμορφωθούν παραποτάμιες διαδρομές, ενώ θα προστατευθεί ο άναρχος χαρακτήρας της παραρεμάτιας φυσικής βλάστησης. Συνολικά, στόχος είναι να ενισχυθεί αποφασιστικά το πράσινο που υπάρχει», λέει ο καθηγητής.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=746c96b88d&view=att&th=142047f1b08e0cda&attid=0.10&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8Me9_m6AT5RO_8H_XjIXPk&sadet=1383151740926&sads=9ODTupj9ndINwHfvILzOKfYWZ4o

τηλέφωνα: 210 3692429 και 210 3692106.

φαξ: 210 369 2451

e-mail: episkepsis@parliament.gr

Κυριακάτικες ξεναγήσεις για μεμονωμένους επισκέπτες στη Βουλή των

Ελλήνων

Ενημέρωση για την ιστορία του κτιρίου της Βουλής, την οργάνωση και τον

τρόπο λειτουργίας της. Ξενάγηση στο κτίριο και στην έκθεση για το Χαρίλαο

Τρικούπη. Κάθε Κυριακή στις 12:00. Διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα. Κατόπιν

τηλεφωνικού ραντεβού στο 210 3692429 και 210 3692106.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Βουλή των Ελλήνων

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=746c96b88d&view=att&th=142047f1b08e0cda&attid=0.6&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8Me9_m6AT5RO_8H_XjIXPk&sadet=1383151562894&sads=NJbAiCBMeDN6RfXGbPxN3mEgeqg&sadssc=1


Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη

Δημοκρατία σχεδίασε και υλοποιεί το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δημοκρατία

και Εκπαίδευση», θεωρώντας ότι η καλλιέργεια της πολιτικής και δημοκρατικής

συνείδησης των νέων αποτελεί, σήμερα ιδιαίτερα, προτεραιότητα αποφασιστικής

− απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται και

προβληματίζονται για τη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των μαθητών τους,

− προσφέρει πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό, σε ψηφιακή μορφή, για την

υποστήριξη της διδασκαλίας σε θέματα δημοκρατικών αρχών και αξιών, λειτουργίας

του πολιτεύματος και κοινοβουλευτικής και πολιτικής ιστορίας,

− βοηθά τους εκπαιδευτικούς να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία τους, κάνοντάς

την πιο αποτελεσματική και ευχάριστη.

Καλιφόρνια: Ιστορικός χώρος το σπίτι του Στιβ Τζομπς

Το μέρος όπου ιδρύθηκε η Apple - Σήμερα εκεί ζει η μητριά του

Καλιφόρνια: Ιστορικός χώρος το σπίτι του Στιβ Τζομπς
 
 
Το σπίτι όπου ο Στιβ Τζομπς ξεκίνησε την Apple χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός χώρος, σύμφωνα με επιτροπή στη Σίλικον Βάλεϊ.

Οποιεσδήποτε αλλαγές στο σπίτι στο Λος Άλτος θα πρέπει πλέον να εγκρίνονται από την αρμόδια επιτροπή.

Η αδελφή του Στιβ Τζομπς είναι η ιδιοκτήτρια του σπιτιού. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, δεν έφερε αντίρρηση στην ανακήρυξη του σπιτιού σε ιστορικό χώρο.

«Ο Καβάφης κι εγώ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή στις 31 Οκτωβρίου
«Ο Καβάφης κι εγώ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
 
 
«Πώς τον γνώρισα; Πώς ένα ετεροφυλόφιλο αγόρι από τις βορειοαμερικανικές ακτές του Ειρηνικού κατέληξε να διαβάζει και να θαυμάζει την ποίηση του αλεξανδρινού Καβάφη ενώ σπούδαζε στο Κολοράντο; Θα πρέπει ένας φίλος και συμφοιτητής μου –νεαρός ποιητής με πιο πρόωρη ανάπτυξη, που συνέβαινε να είναι ομοφυλόφιλος– να μου έδειξε τις μεταφράσεις της Ρέι Ντάλβιν και να διάβασε λίγα ποιήματα. Έτσι γινόταν γνωστός ο Καβάφης τη δεκαετία του 1970, ως “πολιούχος” άγιος των ομοφυλοφίλων. Όταν για πρώτη φορά επισκέφτηκα την Ελλάδα το 1980, τον διάβασα σοβαρά, σε μια εποχή που προτιμούσα τη νοσταλγία του Σεφέρη».

560 χιλιάδες ευρώ για το σπίτι της παιδικής ηλικίας του Τζον Λένον


Φανατικός οπαδός το αγόρασε σε πλειστηριασμό
560 χιλιάδες ευρώ για το σπίτι της παιδικής ηλικίας του Τζον Λένον
 
 
Ένας φανατικός οπαδός των Beatles έδωσε 560 χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσει το ταπεινό σπίτι που πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Τζον Λένον. Το σπίτι βρίσκεται στο Λίβερπουλ και βγήκε σε πλειστηριασμό.

Όπως έγραψε ο Guardian, το σπίτι με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα βρίσκεται πολύ κοντά στην οδό Penny Lane, η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα «σκαθάρια».

Ο ίδιος ο Λένον αναφέρθηκε στο σπίτι αυτό πολύ αργότερα στη ζωή του, λέγοντας «Έζησα στην οδό Νιουκάστλ νούμερο 9. Γεννήθηκα στις 9 Οκτωβρίου. Το νούμερο αυτό με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή.»

Τάσος Λειβαδίτης: Ο υμνητής μιας τραυματισμένης γενιάς

Σήμερα 30 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 25 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή
Τάσος Λειβαδίτης: Ο υμνητής μιας τραυματισμένης γενιάς
 
 
Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (30 Οκτωβρίου) από τον θάνατο του μεγάλου ποιητή Τάσου Λειβαδίτη (1922-1988). Το έργο του θεωρείται αντιπροσωπευτικό του ήθους της μεταπολεμικής λογοτεχνίας της Αριστεράς. Αποτύπωσε τα τραυματικά βιώματα μιας ολόκληρης γενιάς και εξέφρασε την ιδεολογική της ματαίωση.Απεβίωσε σαν σήμερα στην Αθήνα, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

Η ποίησή του κυριαρχείται από την σπαρακτική υπαρξιακή του αγωνία, η οποία εκδηλώνεται αρχικά ως έκφραση τρυφερότητας και συμπόνιας στα πλαίσια του αισιόδοξου σοσιαλιστικού ρεαλισμού και στη δεύτερη φάση του έργου του ως εσωτερική αναδίπλωση και αναζήτηση του νοήματος της ζωής στο παρελθόν, μετά από τη διάψευση των προσδοκιών και την προδοσία του καλλιτέχνη ως αγωνιστή για έναν καλύτερο κόσμο.

Γαλλία: Πέθανε ο βυζαντινολόγος Αντρέ Γκιγιού



Από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς μελετητές του Βυζαντίου
Γαλλία: Πέθανε ο βυζαντινολόγος Αντρέ Γκιγιού
 
 
 
Πλήρης ημερών απεβίωσε στην οικία του στο Ετάμπ στη Γαλλία ο διακεκριμένος βυζαντινολόγος και φίλος της Ελλάδας Αντρέ Γκιγιού. Γεννημένος στις 18 Δεκεμβρίου του 1923, θα έκλεινε τα 90 χρόνια του σε λίγες εβδομάδες.

Από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς μελετητές του Βυζαντίου, ειδικεύτηκε στην παλαιογραφία και διακρίθηκε στη μελέτη αρχειακών πηγών της Ιστορίας του βυζαντινού ελληνισμού. Αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή της Σαρτρ και την Πρακτική Σχολή Ανωτέρων Σπουδών (École pratique des hautes études). Εργάστηκε ως ερευνητής στο ινστιτούτο Dumbarton Oaks στις ΗΠΑ και στη Γαλλική Σχολή στην Αθήνα. Επιστρέφοντας στη Γαλλία εκλέχθηκε στην περίφημη Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (École des hautes études en sciences sociales), όπου δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του και τη διαδοχή του από τον Πάολο Οντορίκο.

Πάντειο Πανεπιστήμιο: Εθνικισμοί και Επαναστάσεις στα Βαλκάνια


Επιστημονικό συνέδριο από το Κέντρο Ερευνας Νεότερης Ιστορίας
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Εθνικισμοί και Επαναστάσεις στα Βαλκάνια
 
Το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας διοργανώνει στις 31 Οκτωβρίου (16.00-21.00), 1 Νοεμβρίου και 2 Νοεμβρίου 2013 (9.30-21.00) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα 2) διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Revolutions in the Balkans. Revolts and Uprisings in the Era of Nationalism (1804-1908)» [Επαναστάσεις στα Βαλκάνια. Στάσεις και εξεγέρσεις την εποχή των  εθνικισμών (1804-1908)].

Το χρονολογικό εύρος του συνεδρίου εκτείνεται από την πρώτη σερβική εξέγερση (1804) και φτάνει μέχρι την Επανάσταση των Νεοτούρκων (1908). Σε αυτά τα εκατό χρόνια, ο χάρτης της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης ξαναφτιάχτηκε μετά από μια σειρά επαναστατικών κινημάτων, κυρίως εθνικών και φιλελεύθερων.

Το κομμάτι αυτό της Ευρώπης βίωσε τον απόηχο των ευρωπαϊκών επαναστάσεων του 1830 και 1848, καθώς και της γερμανικής και ιταλικής ενοποίησης. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η «Εποχή των Επαναστάσεων» στα Βαλκάνια φτάνει μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, το συνέδριο θα επιχειρήσει μια διεπιστημονική ανάλυση του τι ήταν «επανάσταση» στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια του μακρού δέκατου ένατου αιώνα και του αν τελικά μπορεί να δημιουργηθεί μια τυπολογία βαλκανικών επαναστατικών κινημάτων. 

Μέσα από τη διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης (call for papers) επιλέχθηκαν 56 ανακοινώσεις διακεκριμένων επιστημόνων από τις περισσότερες Βαλκανικές χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Κύπρος), αλλά και από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα (Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία).

Οι ποικίλες θεματικές περιλαμβάνουν ζητήματα ταυτότητας, βίας, ιστοριογραφίας, καθώς και τη σχέση Δύσης και Βαλκανίων, παράδοσης και νεωτερικότητας. Επιπλέον διερευνώντας τις τοπικές, εθνικές και δι-εθνικές διαστάσεις των εξεγέρσεων θα αναδειχθούν θέματα φύλου, μικρο-ιστορίες, αναπαραστάσεις των εξεγέρσεων καθώς και τυπολογίες των ίδιων των επαναστατών.

Καβάφης: Και «ακαδημαϊκός» και «ποπ»


Τις δράσεις αξιοποίησης του Αρχείου Καβάφη ανακοίνωσε το Ίδρυμα Ωνάση
Καβάφης: Και «ακαδημαϊκός» και «ποπ»
Ο Κ. Π. Καβάφης σε νεανική ηλικία (Αρχείο Καβάφη - Ίδρυμα Ωνάση).
 
 
Ένα μεγάλο συνέδριο τον Ιούνιο του 2014, μια έκδοση των ποιημάτων του Καβάφη στη γραφή μπράιγ για τυφλούς, χιπ χοπ διασκευές ποιημάτων του για νέους, μια γραμματοσειρά βασισμένη στον γραφικό χαρακτήρα του και πολλές συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εικαστικές, μουσικές και κινηματογραφικές αξιοποιήσεις του καβαφικού έργου περιλαμβάνει το πρόγραμμα δράσεων του Αρχείου Καβάφη που ανακοίνωσε το Ίδρυμα Ωνάση σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

Με την εκπνοή του «2013-Έτους Καβάφη» και έναν χρόνο μετά την απόκτηση του Αρχείου Καβάφη από τον Μανόλη Σαββίδη, γιο του καβαφιστή Γ. Π. Σαββίδη, το Ίδρυμα Ωνάση έχει σχεδιάσει μια σειρά δράσεων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, εστιάζοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα παιδιά και στους εφήβους. «Στόχοι του Ιδρύματος Ωνάση είναι η προστασία του υλικού που αποτελεί το Αρχείο Καβάφη, η δημιουργία συνθηκών ευχερούς πρόσβασης για μελετητές και κοινό, η διάδοση του καβαφικού έργου και η υποστήριξη του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Κ. Π. Καβάφη» είπε ο πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» Αντώνης Παπαδημητρίου. Όπως εξήγησε, οι στόχοι αυτοί θα πραγματωθούν μέσω δράσεων που σχεδιάστηκαν «στο πλαίσιο μιας σύγχρονης προσέγγισης του έργου του ποιητή που θα επιτρέψει την περαιτέρω πρόκληση του ενδιαφέροντος των νεότερων γενεών, την αξιοποίηση των νέων μέσων και την εκπαίδευση των μη μυημένων».

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Αγνοείται η τύχη 37 έργων τέχνης

29/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Χάος και ανευθυνότητα στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων Η απογραφή, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και ολοκληρώθηκε μετά από 20 μήνες στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, εκεί όπου φυλάσσονται τα 3.000 έργα της Πινακοθήκης, επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη. Κανείς δεν ξέρει αν τα έργα που λείπουν έχουν κλαπεί, έχουν δανειστεί ή κάπου είναι καταχωνιασμένα.
 

Tης Παρής Σπίνου

πινακοθηκη δημου αθηναιωνΑπαντήσεις για ένα σοβαρό θέμα, το οποίο μόλις ήρθε στο προσκήνιο, αναζητά ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων: την απώλεια 37 έργων τέχνης, κυρίως χαρακτικά, λάδια και γλυπτά, από το αρχείο της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων. Εξι σχέδια του Γιώργου Γουναρόπουλου καθώς και το γλυπτό του Δημήτρη Φιλιππότη «Βρεφοκόμος» θεωρούνται τα πιο σημαντικά και τα πιο πρόσφατα εξαφανισμένα.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Οι Γερμανοί στον Παρθενώνα


Μια αμερικάνικη ιστορία του 2013 (από την Λαμπρινή Θωμά που βρίσκεται στις ΗΠΑ για τα γυρίσματα του πρώτου της ντοκιμαντέρ)


Ευχαριστίες γιατί μας πιάσανε όλους κορόιδο: υπερεκτιμημένα και πανάκριβα αγαθά και ανύπαρκτες υπηρεσίες, κατά το γερμανικό συνήθειο



Δύο τεράστια επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού σε μη κολακευτικές εκδόσεις πέφτουν στα χέρια (και όχι μόνο…) των γερμανών

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

«Αττικόν» και «Απόλλων» παραμένουν βουβά

24/10/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Η Βουλή ας βάλει το χεράκι της

Τα δύο ιστορικά σινεμά του κέντρου κάηκαν τον Φεβρουάριο του 2012, στη διάρκεια επεισοδίων. Για δεύτερη συνεχή σεζόν δεν λειτουργούν. Η αποκατάστασή τους, παρ΄ όλο που έχουν βρεθεί τα χρήματα, σκοντάφτει σε μια τροπολογία που από τον Ιούλιο δεν λέει να πάει για ψήφιση.
 
Τα δύο ιστορικά σινεμά του κέντρου κάηκαν τον Φεβρουάριο του 2012, στη διάρκεια επεισοδίων. Για δεύτερη συνεχή σεζόν δεν λειτουργούν. Η αποκατάστασή τους, παρ΄ όλο που έχουν βρεθεί τα χρήματα, σκοντάφτει σε μια τροπολογία που από τον Ιούλιο δεν λέει να πάει για ψήφιση

Της Νόρας Ράλλη

Ο κινηματογράφος στην Αθήνα εκεί απέκτησε φωνή το 1914. Και σχεδόν εκατό χρόνια μετά σιώπησε. Το «Αττικόν», που πρόβαλε για πρώτη φορά ομιλούσες ταινίες, κάηκε το 2012 στη διάρκεια των τραγικών επεισοδίων της 12ης Φεβρουαρίου. Μαζί του και ο διπλανός του «Απόλλων», όπως και τα παρακείμενα κτίρια. Τη μέρα εκείνη στη Βουλή ψηφίστηκε το δεύτερο Μνημόνιο και στους δρόμους της Αθήνας συνδικάτα και κινήσεις πολιτών, αντιδρώντας στα νέα μέτρα, οργάνωναν συλλαλητήρια. Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση με σκοπό να αδειάσουν την πλατεία Συντάγματος, τα επεισόδια εξαπλώθηκαν στους γύρω δρόμους, με αποτέλεσμα σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και Αστυνομίας, αλλά και πυρπολήσεις κτιρίων.

«Μουσολίνι άλλαξε γνώμη»… Οι ρεμπέτες «παρόντες» στο έπος του ’40 και στην κατοχή.

 
27/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
     
Οι ρεμπέτες «παρόντες» στο έπος του ’40 και στην κατοχή

Του Δημήτρη Γκιώνη

Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου εν όψει (επέτειος καταδίκης του φασισμού), και μια κουβέντα με τον ερευνητή του ρεμπέτικου τραγουδιού Πάνο Σαββόπουλο στάθηκε στην, άγνωστη εν πολλοίς, συμβολή των δημιουργών του ρεμπέτικου στο έπος του ’40 και στην κατοχή. Κι επειδή εκτιμώ ότι δεν είμαι ο μόνος που το αγνοούσε, δίνω πάραυτα τον λόγο στον συνομιλητή μου:

Αίας, Αισχύλος, Μενέλαος, Τζέιμς Τζόις


27/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Η ταινία της Βουβούλας Σκούρα «The Red Bank. James Joyce: Τα τετράδιά του, των Ελληνικών»
Η Βουβούλα Σκούρα πάντα ήθελε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με μια αναφορά στα ελληνικά του Τζέιμς Τζόις. Ναι, όλο και κάπου το έχουμε ακούσει ή διαβάσει ότι ο Ιρλανδός που άλλαξε την έννοια του μυθιστορήματος μάθαινε τη γλώσσα μας.
     
τεργεστη 16 ιουνιου 2013 bloomsdayΕνα γράμμα στα ελληνικά, που «έστειλε» το 1916 ο συγγραφέας στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας δάνειο, αλλά υπογράφοντας με τα ονόματα ηρώων τού Ομήρου. Το κεφάλαιο «Λαιστρυγόνες» από τον «Οδυσσέα» του για το εφήμερο της ευτυχίας μέσα από την κατανάλωση. Και ιδού πώς «αυθαίρετα» και ποιητικά η γνωστή ντοκιμαντερίστρια γύρισε μια σημερινή πολιτική ταινία, που ξεκινάει από τη δική του Τεργέστη για να καταλήξει στις δικές μας απρόσωπες μεγαλουπόλεις του κέρδους. Πρεμιέρα σήμερα στην Ταινιοθήκη

Ο Χ Ι

Έντυπη Έκδοση
Για τι θα άξιζε να πει κάποιος «Οχι» σήμερα; Παραμονές της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, καταξιωμένοι καλλιτέχνες και συγγραφείς μάς καλούν ν' αρνηθούμε το φόβο, την ευκολία, το λαϊκισμό, ν' αγωνιστούμε για την εθνική μας επιβίωση και αξιοπρέπεια, να δημιουργήσουμε αναχώματα στο ρατσισμό και το φασισμό, να ορθώσουμε ανάστημα απέναντι στη μνημονιακή πολιτική και την τηλεοπτική προπαγάνδα.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ, συγγραφέας
Η νέα κατακλυσμική απολυταρχία είναι το υπερεθνικό κεφάλαιο, ο καταναλωτισμός, τα διεθνή και ντόπια ελεγχόμενα ΜΜΕ-ψιττακοί και τα σοφιστικέ, πανίσχυρα οπλικά συστήματα των ξένων δυνάμεων. Πόσο μπορείς στην πράξη (κι όχι μόνο λεκτικά) να πεις «Οχι» σε όλα αυτά; Ηταν κάπως πιο εύκολο να το αρθρώσεις, παλιότερα, ακόμα και στον πιο ισχυρό εισβολέα - είχες ελπίδες.

Μάθημα το παραμύθι

Έντυπη Έκδοση
«Είναι εθνικόν ό,τι είναι αληθές» Διονύσιος Σολωμός
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στην Παιδεία είναι κάτι περισσότερο από δραματική. Φωτισμένοι δάσκαλοι, με προσωπικό κόστος, κάνουν ό,τι μπορούν. Πολλοί προσπαθούν, αλλά δεν γνωρίζουν. Δεν έχουν από πού να μάθουν. Βρίσκονται συνεχώς μπροστά σε αδιέξοδα, που τις περισσότερες φορές τους καταβάλλουν.
Η Παιδεία που παρέχεται από την πολιτεία είναι σε ακριβώς αντίθετο δρόμο απ' αυτόν που θα έπρεπε. Τα πρώτα μορφώματα έχουν κάνει εδώ και καιρό την εμφάνισή τους, καλλιεργημένα από το πολιτικό σύστημα και τα οποία μέσα στη φαιδρότητά του τα δημιουργεί και τα καταδικάζει.
Εκπαιδευτικοί σε απόγνωση, απειλούμενοι από γονείς και εκπαιδευτικό σύστημα.
Η κατάρρευση της χώρας έχει τη ρίζα της στην Παιδεία. Δημιούργησαν ένα λαό δίχως Παιδεία, σε κατάσταση νευρικής κρίσης.
Υστερα ακολούθησε η άλλη κρίση. Ποιοι; Ενα πολιτικό σύστημα δίχως Παιδεία. Πολιτικοί ανήθικοι, ψεύτες, υποκριτές. Μπορεί έτσι να υπάρξει Παιδεία;

Η γερμανική στολή στη ναφθαλίνη

Έντυπη Έκδοση
Συνέντευξη με τον ιστορικό Στράτο Δορδανά
Η δράση των δωσιλόγων και η πορεία τους στη μεταπολεμική Ελλάδα
Δίπλα από το Επος του '40 και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπάρχουν και κάποιες σελίδες που παραμένουν επιμελώς σφαλιστές στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Περιπτώσεις ανθρώπων που ακολούθησαν διαδρομές υπόγειες και σκοτεινές. Ταγματασφαλίτες και λοιποί δωσίλογοι που φόρεσαν τη γερμανική στολή και στη συνέχεια την έβαλαν στη ναφθαλίνη.
Δεκάδες χιλιάδες συνεργάτες των Γερμανών, που παρέμειναν στην πλειονότητά τους ατιμώρητοι, συνέχισαν τη ζωή τους ανενόχλητοι και στοίχειωσαν την πολιτικοκοινωνική ζωή της χώρας. Ο Εμφύλιος έγινε στην Ελλάδα η κολυμβήθρα του Σιλωάμ και οι προδότες βαπτίστηκαν αντικομμουνιστές και εθνικόφρονες, ενταγμένοι σε παρακρατικούς μηχανισμούς αλλά και στο επίσημο κράτος.
Το θέμα της δράσης και της ατιμωρησίας των δωσιλόγων στην Ελλάδα άρχισε να μελετάται τα τελευταία χρόνια, ενώ ακόμη και σήμερα συνιστά ένα μεγάλο ταμπού για την επίσημη ιστοριογραφία. Μία από τις αρτιότερες μελέτες για την τύχη των δωσιλόγων στην Ελλάδα είναι του Στράτου Δορδανά «Η γερμανική στολή στη ναφθαλίνη» (Εκδόσεις της Εστίας).

Λογοκρισία στα ρεμπέτικα της κατοχής σε σχολείο



Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο γονιός, διαμαρτυρήθηκε στο διευθυντή του σχολείου γιατί δεν ήθελε το παιδί του να λέει τραγούδια που μιλάνε για τον Άρη Βελουχιώτη και τους αντάρτες. Και ο Διευθυντής Γυμνασίου απαγόρευσε στην καθηγήτρια μουσικής, να πει μαζί με τη χορωδία του σχολείου τραγούδι του Μπαγιαντέρα, που συγκαταλέγεται στα ρεμπέτικα της κατοχής του 1942!
Το νέο περιστατικό λογοκρισίας και σκοταδισμού, παρόμοιο με αυτό που συνέβη μόλις πριν από μερικούς μήνες, όταν δασκάλα, δέχθηκε την επίπληξη από διευθύντρια της για τη διδασκαλία του «Κεμάλ» του Μάνου Χατζηδάκι μετά από διαμαρτυρία γονέα για ισλαμική προπαγάνδα, καταγράφηκε σε σχολική γιορτή στον Πύργο.
Το θέμα που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων αναδείχθηκε από τη ΝΕΤ και τον ανταποκριτή της στην Ηλεία και κυριάρχησε στον τοπικό Τύπο.

Στο σπίτι του Γιώργου Σεφέρη


Μια επίσκεψη στο σπίτι όπου έζησε και δημιούργησε ο κορυφαίος έλληνας ποιητής υπενθυμίζει πώς η προσωπικότητα ξεδιπλώνεται στον χώρο
Στο σπίτι του Γιώργου Σεφέρη

 
Φωτογραφίες: Νίκος Τσίρος / Studio ΔΟΛ

«Βλέπετε αυτό το κέντημα; Είναι της μητέρας μου. Οταν εργαζόταν ο Γιώργος Σεφέρης την ήθελε να βρίσκεται κοντά του. Συνήθως διάβαζε εφημερίδα. Ο ήχος των σελίδων που γύριζαν, όμως, του αποσπούσε την προσοχή από τη δουλειά του, οπότε έστρεφε το κεφάλι και την κοιτούσε. "Ε, Γιώργο, τι να κάνω;" διαμαρτυρόταν εκείνη. Το κέντημα λοιπόν ήταν μια αθόρυβη δραστηριότητα που βρήκε για αυτές τις ώρες». H κυρία Αννα Λόντου, κόρη της Μαρώς Σεφέρη από τον πρώτο της γάμο, μόλις μας έχει υποδεχθεί εγκάρδια στην οικία Σεφέρη στο Παγκράτι, χώρο όπου ο νομπελίστας ποιητής πέρασε την τελευταία δεκαετία της ζωής του. Με οδηγό τα δικά της πλούσια ενθυμήματα από το παρελθόν, ξεναγούμαστε στις μικρές γωνίες ενός σπιτιού που αποκαλύπτουν αντίστοιχες όψεις της εσωτερικής ζωής του Γιώργου Σεφέρη. 

Σε μουσεία και μνημεία χωρίς εισιτήριο

Από Ιωάννα Γκομούζα ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ 25/10/2013
Ξέμεινες στην Αθήνα το τριήμερο; Η αργία της 28ης προσφέρεται για να κάνεις τον τουρίστα στην πόλη σου, αφού τη Δευτέρα δημόσια μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι έχουν ελεύθερη είσοδο. Ιδανική ευκαιρία, λοιπόν, για μια διαδρομή ανάμεσα στα εντυπωσιακά διαβρωμένα αγάλματα και στον περίπλοκο μηχανισμό στην έκθεση του Ναυαγίου των Αντικυθήρων στο Αρχαιολογικό Μουσείο, για να ανακαλύψεις τα εικονογραφικά παιχνίδια του Πικάσο, του Σαγκάλ και του Μιρό στα «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Teriade» στο Βυζαντινό Μουσείο αλλά και τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου στο πανέμορφο Ιλίου Μέλαθρον. Δωρεάν θα σε περιμένει και το Μουσείο Ακρόπολης (8 π.μ.-8 μ.μ. ), παρότι κανονικά τις Δευτέρες δεν λειτουργεί.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Η έκθεση του Κωνσταντίνου Δοξιάδη για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Λεπτομερή στοιχεία - Συσσωρευμένο εθνικό εισόδημα 33 ετών οι καταστροφές κατά την Κατοχή
Η έκθεση του Κωνσταντίνου Δοξιάδη για τις πολεμικές αποζημιώσεις
 
 
 
Στο συσσωρευμένο εθνικό εισόδημα 33 ετών ή τον προϋπολογισμό του κράτους για 130 χρόνια (!) υπολόγισε τις καταστροφές που υπέστη η Ελλάδα από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και την Ιταλία κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο αείμνηστος πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης (1913-1975) στην ιστορική του έκθεση, την οποία είχε συντάξει ως διευθυντής του υπουργείου Ανοικοδόμησης το 1946.

Και όμως από τα 17,8 δισ. προπολεμικά δολάρια ή αλλιώς 1,994 τρισ. προπολεμικές δραχμές που διεκδικούσε η χώρα, η Ελλάδα δεν πήρε παρά μόνο «ψίχουλα» από τις δίκαιες απαιτήσεις της, λόγω της στάσης των συμμάχων. Ο Δοξιάδης, ως κυβερνητικός συντονιστής όλων των συναρμόδιων υπουργείων, μέτρησε με ανατριχιαστική ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς στη χώρα σε κάθε επίπεδο και, στη συνέχεια, υπολόγισε τις αξιώσεις της Ελλάδας.

Η ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» εντόπισε την «έκθεση Δοξιάδη», η οποία σώζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος υπό τον τίτλο «Θυσίες της Ελλάδος: Αιτήματα και επανορθώσεις στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο» (Αθήναι, Υπουργείον Ανοικοδομήσεως, 1947).

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ανοιχτά, αλλά όχι νεκρά

23/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
 
Της Πέπης Ρηγοπούλου

Ο γραπτός και ο ηλεκτρονικός Τύπος μάς βομβαρδίζει με την είδηση ότι δεκαοκτώ χιλιάδες φοιτητές, που στη συνέχεια διευκρινίζεται ότι δεν είναι και τόσο φοιτητές, αλλά και άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και επίσης ανησυχούντες πολίτες ζητούν να ανοίξουν εδώ και τώρα τα Πανεπιστήμια. Η επιλογή δημοσίευσης της είδησης, ανήμερα της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή για τις πειθαρχικές διώξεις στα ΑΕΙ που απεργούν, δεν είναι βέβαια τυχαία. Και δεν είναι επίσης τυχαία η λαθροχειρία που επιχειρείται με το θολό ανακάτεμα των κάποιων φοιτητών με διδάσκοντες αλλά και πολίτες που ανησυχούν γενικώς για τα κλειστά Πανεπιστήμια.

Ηδη όσα λέμε φτάνουν για να κατανοήσει κανείς το πόσο η είδηση είναι παραπλανητική και ψευδεπίγραφη και η πρωτοβουλία κατασκευασμένη με στόχο τη στήριξη του υπουργού Παιδείας, από την παράταξη του οποίου εξάλλου προέρχεται. Αλλά η τελευταία πινελιά, αυτή για τους γενικώς ανήσυχους πολίτες, είναι ίσως η πιο ανησυχαστική. Και αυτό, αν όχι για τη συνειδητή πρόθεση όποιου συνέταξε την είδηση, τουλάχιστον για την έλλειψη γούστου, ανακλαστικών και ιστορικής μνήμης που μαρτυρεί. Και αυτό διότι οι ανήσυχοι ή οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες, που στην ουσία προωθούν τα σχέδια της εξουσίας, φέρνουν στον νου παλιά αλλά και εντελώς πρόσφατα γεγονότα που σκιάζουν την ίδια την δημοκρατία.

Metaxi παρόντος και παρελθόντος στο Μυστρά


Ηλεκτρονική Έκδοση


Στα πλαίσια εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013
Ένα χρονικό ταξίδι αναμνήσεων της ακμής που γνώρισε άλλοτε ο τόπος αυτός, ξετυλίγεται μέσα από μια πολύχρωμη διαδρομή που υφαίνεται ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν.
Χιλιάδες μέτρα μεταξωτού νήματος χρησιμοποιήθηκαν για να συνθέσουν το ομοίωμα της «άγνωστης πριγκίπισσας» του Μυστρά σε μια πρωτότυπη χωρική εγκατάσταση που πραγματοποιήθηκε από τη δημιουργική ομάδα Kollektivemind* στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013 "Τα Πρόσωπα του Χρόνου".
Το όλο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Πνευματική Εστία Σπάρτης και με την ευγενική χορηγία της εταιρείας MistrasGroupInc.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά γέμισε με μικρούς μαθητές από σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Σπάρτης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών και έσπευσαν να συμμετέχουν ενεργά στην ύφανση ενός διαφορετικού, κατακόρυφου αργαλειού. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός εντυπωσιακού, τρισδιάστατου και πολύχρωμου φορέματος που θα παραμείνει στον αρχαιολογικό χώρο, σε αντιπαραβολή και διάλογο με το ένδυμα-εύρημα που φυλάσσεται στο Μουσείο του Μυστρά.

…ντουγρού στην κατηφόρα τη μεγάλη

22/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια λέει. Ετσι, το πιο εύκολο αντανακλαστικό που είχα, ήταν να θυμώσω με την απόφαση της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης να απομακρύνει έργο τέχνης από το Αλατζά Ιμαρέτ και να το μεταφέρει στη Μονή Λαζαριστών. Ενοχλούσε, λέει, τους μουσουλμάνους, αλλά και την επίσημη Τουρκία. Μετά, όμως, άρχισα να το βάζω κάτω το πράγμα και να το υπολογίζω.

Σκέφτηκα τη δύσκολη θέση της διευθύντριας της οργάνωσης Κατερίνας Κοσκινά (είχε και το ΥΠΕΞ να της τριβελίζει τα αυτιά). Είδα -με έκπληξή μου- ότι και ο ίδιος ο Γάλλος δημιουργός τού βίντεο-αρτ «Nymphea» πειθάρχησε χωρίς πρόβλημα. Διάβασα και ένα ήρεμο σχόλιο της Αντελίνα φον Φίρστενμπεργκ, επιμελήτριας της έκθεσης, στο facebook. Και είπα να χαλαρώσω.

Για να μην κραυγάζουν «σκάνδαλο, σκάνδαλο» οι ίδιοι οι άνθρωποι της τέχνης και να δηλώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η κ. Κοσκινά ότι «δεν ήθελαν να δημιουργήσουν ένταση» και ότι έκαναν ό,τι έκαναν από «σεβασμό στον χώρο», μάλλον εγώ θα είμαι υπερβολική και ευέξαπτη. Ελα, όμως, που δεν μου ξεκολλάει από το μυαλό ότι όλος αυτός ο «σεβασμός» στη θρησκεία του άλλου, που παίρνει μπάλα και την τέχνη, είναι επικίνδυνος δρόμος. Ετσι και αποφασίσεις να τον βαδίσεις, θα σε οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα.

«Η επιστροφή των Μαρμάρων είναι θέμα ευρωπαϊκό»

22/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα

Το διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας, που εσχάτως αναθερμάνθηκε, αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες (ευρωβουλευτές, ιστορικούς τέχνης, συγγραφείς) ως δίκαιο και ξεχωριστό. Δεν μπορεί να συγκριθεί με ανάλογες διεκδικήσεις άλλων κρατών.
     
Το διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας, που εσχάτως αναθερμάνθηκε, αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες (ευρωβουλευτές, ιστορικούς τέχνης, συγγραφείς) ως δίκαιο και ξεχωριστό. Δεν μπορεί να συγκριθεί με ανάλογες διεκδικήσεις άλλων κρατών

Αποστολή: Γιάννης Μπασκάκης

«Ηθική υποχρέωση για όλη την Ευρώπη αποτελεί η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στο πλαίσιο της προστασίας της κοινής ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς». Αυτό είναι το μήνυμα που στάλθηκε μέσα από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα: ένα ευρωπαϊκό ζήτημα», που διοργάνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ε.Κ. 2007-2012, Ρόδη Κράτσα, και ο πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής υποστήριξης του ελληνικού αιτήματος, Ντούσαν Σιντιάνσκι. Μια συζήτηση που στην εποχή της μνημονιακής πολιτικής, της ακραίας λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης και της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων δεν αποτελεί προτεραιότητα. Παραμένει όμως διαχρονική.