Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Γερμανία: 6.000 εθελοντές ξαναζωντάνεψαν την ναπολεόντειο Μάχη των Εθνών


Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη Μάχη της Λειψίας πραγματοποπιήθηκε η αναπαράστασή της
Γερμανία: 6.000 εθελοντές ξαναζωντάνεψαν την ναπολεόντειο Μάχη των Εθνών

Περίπου 6.000 εθελοντές από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία συμμετείχαν στην αναπαράσταση της Μάχης των Εθνών που έλαβε χώρα από τις 16 έως τις 19 Οκτωβρίου 1813 κοντά στη Λειψία, μία αιματηρότατη και ιστορική σύγκρουση μετά την οποία απελευθερώθηκαν πολλά γερμανικά εδάφη από την κυριαρχία του αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη Μάχη της Λειψίας, λάτρεις της ιστορίας από 26 συνολικά χώρες, ταξίδεψαν στη Γερμανία και συμμετείχαν στην αναπαράστασή της.

Τα στρατεύματα του Κορσικανού στρατηλάτη και οι σύμμαχοί τους ( Ιταλοί, Πολωνοί, Σάξονες και ορισμένοι Γερμανοί ) αντιμετώπισαν τις συμμαχικές δυνάμεις ( άνδρες από τη Ρωσική Αυτοκρατορία, την Αυστριακή Αυτοκρατορία, την Πρωσία, τη Σουηδία, τη Σαξονία και τη Γερμανία ).

Στην ανηλεή τετραήμερη σύγκρουση συμμετείχαν περίπου 550.000 στρατιώτες. Από αυτούς περίπου 100.000 σκοτώθηκαν.

Η ήττα του Ναπολέοντα ήταν καθοριστική. Αποτέλεσε την αρχή του τέλους της στρατιωτικής και πολιτικής του κυριαρχίας στην Ευρώπη, αφού στις 31 Μαρτίου 1814 οι σύμμαχοι εισέβαλαν στο Παρίσι. Δέκα ημέρες μετά, στις 11 Απριλίου, ο Ναπολέων παραιτήθηκε και εξορίστηκε στη νήσο Ελβα, όπου και έμεινε για 9 μήνες και 21 μέρες μέχρι την δραπέτευση του την 26 Φεβρουαρίου 1815. Ακολούθησε, τον Ιούνιο του 1815, η οριστική του πανωλεθρία, στο Βατερλό.

Την ιστορική αναπαράσταση, που έγινε στη τοποθεσία Μαρκλέεμπεργκ, έξω από τη Λειψία, παρακολούθησαν περίπου 30.000 θεατές. Οι εθελοντές έβαλαν τις στολές τους, σχημάτισαν, πεζοί και έφιπποι, τους σχηματισμούς που επέβαλαν οι τακτικές της σύγκρουσης ανοικτού πεδίου, και χρησιμοποίησαν πραγματικά όπλα ρίχνοντας φυσικά με άσφαιρα πυρά. Για τις ανάγκες του θεάματος επιστρατεύθηκαν μέχρι και κανόνια της εποχής των Ναπολεόντειων πολέμων που παραχωρήθηκαν από μουσεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου