Την υπαγωγή του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς βρίσκεται στη λίστα των 3.151 κρατικών «φιλέτων» που μεταβιβάστηκαν πρόσφατα προς εκποίηση, κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης για την συγχώνευση ΟΣΚ - ΔΕΠΑΝΟΜ - ΘΕΜΙΣ, που κατέθεσε προς το υπ. Υποδομών.
«Έχετε εντάξει σε αυτήν τη λίστα κάτι που είναι ανεπίτρεπτο ιστορικά. Έχετε εντάξει σε αυτήν τη λίστα, την έκταση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, 99 στρεμμάτων, φοβερής και τρομακτικής ιστορικής μνήμης για τον τόπο. Αυτή η έκταση δεν ξεπουλιέται, κύριε Υπουργέ. Είναι μεγάλο ατόπημα ότι την εντάξατε σε αυτή τη λίστα. Ο ΟΣΚ αυτήν την έκταση θα την απέδιδε στο Δήμο Καισαριανής. Εξηγήστε μου, σας παρακαλώ, πώς βρέθηκε η ιστορική έκταση του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής μέσα στην αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΣΚ ΑΕ» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου απευθυνόμενη προς τον αναπληρωτή υπ. Ανάπτυξης,Σταύρο Καλογιάννη.
Χωρίο από τη Λίστα Ακινήτων προς Πιθανή Αξιοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ
Πηγή φωτογραφίας: Αυγή
Από την πλευρά του, ο κ. Καλογιάννης απέφυγε να απαντήσει και δεν έκανε καμία αναφορά στο σκοπευτήριο. Περιορίστηκε σε διαβεβαιώσεις για το μέλλον του έργου του ΟΣΚ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι «θα πετύχουμε περιστολή του δημόσιου τομέα, καλύτερο συντονισμό, καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες και ποιοτικότερο έργο με την συγχώνευση των τριών εταιρειών».
«Αυτό είναι ανήκουστο, κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί να βάλει στο ΤΑΙΠΕΔ όχι μόνο τη συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού, αλλά τον τόπο εκτέλεσης των Ελλήνων αγωνιστών από τους ναζί κατακτητές. Η κυβέρνηση της δεξιάς θεώρησε ότι είναι εκποιήσιμη η ιστορική μνήμη, ίσως γιατί μέσα στις υπόγειες και υπόρρητες σχέσεις της με τη Χρυσή Αυγή, αυτοί οι τόποι μπορούν και να εκποιηθούν» σημειώνει η Θεανώ Φωτίου στην Αυγή.
Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής είναι προστατευμένος και αναγνωρισμένος ως ιστορικός τόπος από το υπ. Πολιτισμού, αφού κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, δεκάδες αγωνιστές εκτελέστηκαν εκεί.
Αποκορύφωμα της κτηνωδίας ήταν η μαζική εκτέλεση 200 κομμουνιστών, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, την 1η Μάη του 1944 ως αντίποινα στη δολοφονία ενός Γερμανού στρατηγού και της συνοδείας του στην Λακωνία, που είχε σημειωθεί λίγες ημέρες νωρίτερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου