Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Προστατεύοντας περιβάλλον και πολιτισμό

 Η ψυχή της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά μιλάει για τη 40χρονη περιπέτεια της εταιρείας

Αν πρέπει να σταθεί κάποιος σε ένα και μόνο μήνυμα των σαράντα χρόνων που συμπληρώνει φέτος η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αυτό είναι ότι υπάρχει μια Ελλάδα που ανθίσταται δημιουργώντας και ενώνοντας τους ανθρώπους σε έναν κοινό σκοπό. Εχει κάνει σπουδαίο έργο η ΕΛΛΕΤ: συνέβαλε -μεταξύ πολλών άλλων- στην υποχώρηση της άναρχης δόμησης στο Αιγαίο, στη διάσωση της ιστορικής γειτονιάς της Πλάκας, στην προστασία των Πρεσπών, στη φροντίδα της παλιάς πόλης της Ξάνθης, στη διάσωση του Τατοΐου.
Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί λόγοι για να γιορτάζει, έτσι, ήσυχα, όπως παλεύει για τον φυσικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας σαράντα χρόνια τώρα. Και με την ευκαιρία αυτή, ζητήσαμε από την ψυχή -μαζί με τον σύζυγό της Κώστα- της ΕΛΛΕΤ, Λυδία Καρρά, να μας μιλήσει γι’ αυτά που κερδήθηκαν και για όσα θα γίνουν.


– Πώς ξεκίνησε η περιπέτεια των σαράντα χρόνων;
– Ηταν η εποχή της χούντας. Ζούσαμε τότε με τον σύζυγό μου στο Λονδίνο και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Οπου πήγαμε, λοιπόν, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Πάτρα, είδαμε να γκρεμίζουν τις ιστορικές πόλεις. Καταλήξαμε στο Ναύπλιο και πάλι ακούγαμε τη φράση «θα το γκρεμίσω του χρόνου». Ετσι, σε ένα καφενεδάκι στο Ναύπλιο γεννήθηκε η ιδέα. Οταν επιστρέψαμε στο Λονδίνο, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι μοντέλο οργάνωσης θα ακολουθήσουμε. Συζητήσαμε με φίλους μας και συμφοιτητές μου, αλλά επειδή εκείνη την εποχή η ατμόσφαιρα γύρω από τα ελληνικά θέματα ήταν πολύ βαριά, όλοι μας έλεγαν «ε, όχι και να ασχοληθούμε τώρα με το περιβάλλον». Μέχρι που το ποτήρι ξεχείλισε όταν ο Παττακός έδωσε εντολή να γκρεμιστεί η ενετική εκκλησία του 15ου αιώνα στο Ηράκλειο για γίνει πάρκινγκ. Τότε συσπειρώθηκαν πολλοί γύρω μας, γιατί σκέφθηκαν ότι η χούντα θα πέσει μια μέρα, αλλά η κληρονομιά μας θα έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα.
– Ποια ήταν η μεγαλύτερή σας απώλεια;
– Οι ιστορικές πόλεις. Η ιστορική Πάτρα δεν ξαναγίνεται, ολόκληρα τμήματα της ιστορικής Αθήνας δεν ξαναγίνονται κι αυτό είναι κάτι που θα το κλαίμε για πάντα οι Ελληνες. Πηγαίνεις στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και παντού κρατάνε το ιστορικό κέντρο, ακόμα και πόλεις που βομβαρδίστηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάνουν ό,τι θέλουν γύρω απ’ αυτό, αλλά το ιστορικό κέντρο παραμένει ανέπαφο. Ευτυχώς είχαμε μεγάλη εμπλοκή στην Πλάκα κι εκεί πήγαμε πολύ καλά χάρις και στη συνεργασία με αξιόλογους πολιτικούς της Μεταπολίτευσης, τον Στέφανο Μάνο, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Αντώνη Τρίτση. Καλύτερα επίσης πήγαμε και σε πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς.
– Γιατί δεν προστατεύουμε την κληρονομιά μας;
– Η Ιστορία της Ελλάδας περιέχει διαχρονικά πολλές τραγικές στιγμές, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι δεν χάσαμε και ποτέ την αισθητική μας. Αυτός ο λαός πάντα δημιουργούσε όμορφα πράγματα που άξιζε να τα κρατήσει η επόμενη γενιά. Τι έγινε ξάφνου και μετά το ’50 πάψαμε να νοιαζόμαστε; Είναι ένα θέμα που κάποια στιγμή θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον να το μελετήσει κανείς. Ενώ σε όλες τις προηγούμενες γενιές ο δημόσιος χώρος πρωτίστως απασχολούσε τον πολίτη, τώρα τον απασχολεί ο ιδιωτικός. Ο δημόσιος χώρος είναι ο κοινός μας πλούτος και πρέπει να ξαναγίνει προτεραιότητα.
– Κάνετε τόσους αγώνες για το περιβάλλον και έρχεται μια κυβέρνηση και αποφασίζει να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;
– Είναι κρίμα που το κάνει το κράτος αυτό. Πιστεύω ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουμε καταλάβει ότι το μεγάλο κεφάλαιο αυτού του λαού είναι ο πολιτισμός και το περιβάλλον. Δεν έρχεται ένας ξένος εδώ επειδή είμαστε φθηνότεροι ή έχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που συλλέγαμε πρόσφατα, τα μέρη που έχουν πληγεί λιγότερο από την κρίση είναι αυτά που έχουν διατηρήσει τη φύση τους και την αρχιτεκτονική τους κληρονομιά. Αυτό θέλουν οι ξένοι, άρα αυτό είναι το ζητούμενο και όχι να αδιαφορούμε ή να ενθαρρύνουμε τα αυθαίρετα, γιατί στην ουσία αυτό γίνεται.
«Θα δώσουμε έμφαση στο Τατόι»
– Τι ελπίζετε για το μέλλον;
– Το κράτος να δουλεύει πιο κοντά με την κοινωνία πολιτών. Ετσι, δεν θα σπαταλιέται εθνική ενέργεια. Γιατί, δυστυχώς, το κράτος αποφασίζει πράγματα χωρίς προηγουμένως να γίνει σοβαρή συζήτηση με την κοινωνία πολιτών. Και αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε εκ των υστέρων αντιπαραθέσεις.
– Σε τι θα δώσει έμφαση η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού;
– Θα δώσουμε έμφαση στο Τατόι, το οποίο η Europa Nostra επέλεξε μεταξύ των 14 σημαντικότερων μνημείων που κινδυνεύουν περισσότερο στην Ευρώπη. Αλλά και σε πολλά άλλα σημαντικά θέματα: Σωστότερη χωροταξία, ένα πεδίο στο οποίο διαθέτουμε ικανότατα στελέχη και πλούσια εμπειρία. Θα δώσουμε βαρύτητα επίσης στην αειφορία στο Αιγαίο και γενικότερα στην προστασία των βιοτόπων. Σε θέματα παιδείας, όπως το πρόγραμμα για το αειφόρο σχολείο και άλλα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στη συντήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Στην καταγραφή και ανάδειξη του πλούτου των μονοπατιών της χώρας. Δεν σταματάμε ποτέ, και σ’ αυτόν τον αγώνα έχουμε συμπαραστάτες χιλιάδες κόσμου που μας προσφέρει ό,τι μπορεί ο καθένας: τη γνώση, τον χρόνο, τον οβολό του.
Εκδηλώσεις στην Πλάκα γιορτάζοντας τα 40 χρόνια
«Γιορτάζουμε τα 40 χρόνια δράσης όχι για να θριαμβολογήσουμε», σημειώνει η Λυδία Καρρά, «αλλά με μια αίσθηση ευγνωμοσύνης στους χιλιάδες συμπολίτες μας από όλη τη χώρα που, είτε με την προσφορά της γνώσης και της εργασίας τους είτε με οικονομική γενναιοδωρία, συνέβαλαν στο να διασωθούν τόσα πολύτιμα κομμάτια της κληρονομιάς και της φύσης του τόπου μας». Οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στην καρδιά της Αθήνας, την Πλάκα, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου, περιλαμβάνουν ξεναγήσεις από αρχαιολόγους και ιστορικούς, εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις εκλεκτών καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Σάββατο 18/5
- Ξεναγήσεις από κορυφαίους αρχαιολόγους και ιστορικούς στη Ρωμαϊκή Αγορά, τη Βιβλιοθήκη Αδριανού, το Μνημείο Λυσικράτους, το Παλαιό Πανεπιστήμιο, το Τζισδαράκη Τζαμί κ.ά. (Σάββατο και Κυριακή).
- Εκθεση ζωγραφικής στο κτίριο της ΕΛΛΕΤ (Τριπόδων 28) με έργα προς πώληση εμπνευσμένα από την Πλάκα και έκθεση φωτογραφίας με δράσεις της ΕΛΛΕΤ πάλι στο κτίριο της οδού Τριπόδων (Σάββατο και Κυριακή).
- Παιδικές δράσεις με τη συμμετοχή των σχολείων της περιοχής (Σάββατο και Κυριακή).
- Εκπαιδευτικές δράσεις και μουσική εκδήλωση στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων.
- Εκδήλωση με ελληνική μουσική της οθωμανικής περιόδου στο Λουτρό των Αέρηδων.
- Παράσταση Καραγκιόζη με θέμα «Ο Καραγκιόζης και η ανακύκλωση» από τον Ηλία Καρελλά, στο Μνημείο Λυσικράτους.
- Συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου, στη Ρωμαϊκή Αγορά.
- «Παπαδιαμαντική αγρυπνία» με τη Λυδία Κονιόρδου και τον Σωκράτη Σινόπουλο, στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Κυριακή 19/5
- Παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
- Καντάδες από τον Σύλλογο Αθηναίων στην πλατεία Πλατάνου.
- «Σωκράτης Τώρα», παρουσίαση της Απολογίας του Σωκράτη από τον Γιάννη Σιμωνίδη, πλατεία Μουσαίου και Λυσίου / Γκρεμισμένο Τζαμί.
- Μελωδίες των Μ. Θεοδωράκη και Μ. Χατζιδάκι από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.
Της Γιουλης Επτακοιλη, http://news.kathimerini.gr Hμερομηνία δημοσίευσης: 12-05-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου