Πέντε μήνες απλήρωτοι
Μια ακόμη καταγγελία στην επιθεώρηση
εργασίας κατέθεσαν στις 8 Μαΐου οι απλήρωτοι εδώ και περίπου πέντε μήνες
90 εργαζόμενοι του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Θέατρον στην Πειραιώς
και Θόλος στη Λεωφόρο Συγγρού), στους οποίους δεν έχει καταβληθεί ούτε
το δώρο Πάσχα.
Η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών δεν είναι νέο πρόβλημα. Ξεκίνησε να ταλαιπωρεί το Ιδρυμα εδώ και δύο χρόνια, όπως παραδέχεται ακόμη και ο γενικός διευθυντής του, Θεόκλητος Δραγώνας. Αρκετοί από τους εργαζομένους μετά και τον πρόσφατο θάνατο του προέδρου του ΙΜΕ, Λάζαρου Εφραίμογλου, θεωρούν την επιβίωσή του άκρως επισφαλή και τις απολύσεις προ των πυλών.
Κινδυνεύει πράγματι το Ιδρυμα;
«Το Ιδρυμα δεν κινδυνεύει. Δεν ξέρω τι λένε κάποιοι κακεντρεχείς. Βεβαίως, διανύουμε μια περίοδο πολύ ευαίσθητη και πολύ δύσκολη», διευκρινίζει ο κ. Δραγώνας, παρομοιάζοντας το πρόβλημα του ΙΜΕ με το πρόβλημα ολόκληρης της Ελλάδας: «Οπως γνωρίζετε δεν έχει ένα ίδρυμα σκοπό να κερδοφορήσει. Εδώ το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που έχουν σκοπό το κέρδος, κινδυνεύουν! Δεν κινδυνεύει η Ελλάδα η ίδια;».
Παραδέχεται ότι οφείλονται μισθοδοσίες μηνών. «Δεν μπορώ να πω ότι οι εργαζόμενοι έχουν άδικο. Κάνουμε αγώνα να αντεπεξέλθουμε. Εχουμε χρέη. Εχουμε απευθυνθεί σε τράπεζες για δανεισμό. Οσα χρήματα φτάνουν στο ταμείο μας, πηγαίνουν στους εργαζομένους».
Οι απεργίες τους ξεκίνησαν το 2012. «Τότε είχαμε φτάσει 3-4 μήνες απλήρωτοι», λέει ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του σωματείου εργαζομένων του ΙΜΕ, Νίκος Σαράφογλου, ο οποίος χαρακτηρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ιδρυμα «τραγική». Οι εργαζόμενοι του ιδρύματος ανήκουν στην Πανελλήνια Οργάνωση Θεάματος Ακροάματος, η οποία τους καλύπτει και σε όλες τις καταγγελίες.
Στη δύσκολη αυτή διετία υπήρξε και μήνας άνευ αποδοχών, με τη «δικαιολογία να μην γίνουν απολύσεις», προσθέτει ο κ. Σαράφογλου. Και περικοπές έχουν γίνει στους μισθούς (περίπου 10% στους χαμηλόμισθους και κατάργηση των επιδομάτων στους καθαριστές που αμείβονται λιγότερο από όλους).
«Αν δεν κάναμε εμείς κάτι, μια καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας ή μια κινητοποίηση, θα ήμασταν ακόμα απλήρωτοι», υποστηρίζει. «Κινούμαστε για τις θέσεις εργασίας πλέον, διότι υπάρχει το σενάριο να γίνουν απολύσεις». Σενάριο που πάντως διαψεύδει ο κ. Δραγώνας.
Πριν φτάσουν τα πράγματα στο σημείο αυτό, οι εργαζόμενοι μέσω του προσωρινού σωματείου, είχανε ζητήσει ραντεβού από τον κ. Δραγώνα. «Μας διαβεβαίωσε ότι θα πληρωθούμε -όχι όμως όλοι- όταν το ΙΜΕ πάρει ένα πακέτο 1 εκατομμυρίου που περιμένει. Σε περίπτωση που δεν δοθεί το πακέτο τον Σεπτέμβριο το Ιδρυμα μπορεί να κλείσει».
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 13 Μαΐου 2013
«Μάχη επιβίωσης δίνει το Μουσείο Μπενάκη» γράφει η International Herald Tribune
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2013 12:51 |
Ο επί 40 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς.
Μάχη να κρατηθεί «ζωντανό» δίνει το Μουσείο Μπενάκη, σύμφωνα με τη διεθνή έκδοση των New York Times, την εφημερίδα International Herald Tribune.
Σχεδόν 40 χρόνια διευθυντής σε αυτό, ο Άγγελος Δεληβοριάς έζησε μια σειρά ανακαινίσεων και επεκτάσεων του Μουσείου στην Αθήνα αλλά η πρόσφατη οικονομική κρίση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον καλεί να αγωνιστεί για τη σωτηρία του Μουσείου και τον κάνει, να αναρωτιέται μήπως υπήρξε επικίνδυνα ή υπέρμετρα φιλόδοξος κατά το παρελθόν.
Πάνω από 60.000 εκθέματα κοσμούν σήμερα το Μουσείο και ξεκινούν από την Αρχαιότητα, προχωρούν στην ελληνιστική περίοδο και το Βυζάντιο μέχρι την Αλωση της Κωνσταντινούπολης, για να φτάσουν στη σύγχρονη εποχή.
Ο Αγγελος Δεληβοριάς κρατά, όμως, στο γραφείο του σήμερα μια λίστα με ονοματεπώνυμα, που δείχνει στη δημοσιογράφο της αμερικανικής εφημερίδας με χέρια που τρέμουν.
Είναι οι εργαζόμενοι, δίπλα από τα ονόματα ορισμένων υπάρχει ένα ερωτηματικό σχεδιασμένο με κόκκινο μαρκαδόρο.
Ηδη, το Μουσείο μείωσε τους εργαζόμενους από 267 το 2010 σε 191 και περιέκοψε τους μισθούς κατά 20%.
Ομως, δεν ήταν αρκετό. Χρειάστηκε να μειωθούν και οι ώρες εργασίας, για να μην απολυθούν και άλλοι υπάλληλοι.
Δυστυχώς, ούτε αυτό βοήθησε.
«Είναι τρομερό» λέει ο κ.Δεληβοριάς ενώ αφήνει κατά μέρος τη λίστα και μιλάει για το τμήμα Συντήρησης του Μουσείου που δεν υπήρχε όταν ξεκίνησε και απειλείται εκ νέου λόγω των περικοπών.
Η κρατική επιχορήγηση «στεγνώνει» χρόνο με χρόνο.
Από 2,6 εκατ. δολάρια το 2009 «ψαλιδίστηκε» στα 900 εκατομμύρια το 2012.
Ο Αγγελος Δεληβοριάς έχει ζητήσει να δει τον Πρωθυπουργό από τον περασμένο Οκτώβριο και όπως λέει «ακόμα περιμένει να τον ειδοποιήσουν».
Το μόνο που δεν μπορεί να περιμένει είναι το πρόβλημα κάλυψης των δαπανών του Μουσείου Μπενάκη.
Για αυτό και ο «δαιμόνιος» κατά την εφημερίδα διευθυντής του δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Αναζητεί και ενίοτε βρίσκει δωρητές, χορηγούς, πουλάει δικαιώματα για εκδόσεις και ειδικές τιμές για ξεναγήσεις ξένων επισκεπτών και ιδρυμάτων.
Δίνει τη μάχη της επιβίωσης για να κρατήσει ζωντανό το Μουσείο Μπενάκη ενώ παράλληλα ξεκίνησε να γράφει τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Ενας Απολογισμός και μία Συγγνώμη».
«Η συγγνώμη είναι για αυτούς που έχασαν ή χάνουν τη δουλειά τους» εξηγεί.
http://www.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου