Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Χορογραφώντας τον αρχαίο μύθο


ΧΟΡΟΣ ΣΑΝΤΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
Τρωικός Πόλεμος: μια παράσταση - ψηφιδωτό που αγκαλιάζει μια μεγάλη γκάμα αισθημάτων και καταστάσεων, έρωτες, φιλίες, μίση, πάθη, ανταγωνισμούς, νίκες, θριάμβους, αλλά και ήττες.
Τρωικός Πόλεμος: μια παράσταση - ψηφιδωτό που αγκαλιάζει μια μεγάλη γκάμα αισθημάτων και καταστάσεων, έρωτες, φιλίες, μίση, πάθη, ανταγωνισμούς, νίκες, θριάμβους, αλλά και ήττες.Ολη η ιστορία του Τρωικού Πολέμου, από το μήλον της Εριδος ώς τον Δούρειο Ιππο, σε μια πολύχρωμη «τοιχογραφία» που θα ζωντανέψει επί σκηνής με ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, εικαστικές παρεμβάσεις και σκηνικές εκπλήξεις πολλές. Η ομάδα των δημιουργών του «Τρωικού Πολέμου», της παράστασης που έχει πρεμιέρα την ερχόμενη εβδομάδα (8/2) στο θέατρο «Παλλάς», μας έχει μυήσει εδώ και καιρό στα οικογενειακά θεάματα, γι’ αυτό και η καινούργια τους δουλειά αναμένεται με ενθουσιασμό.


Το κείμενο είναι του ποιητή Στρατή Πασχάλη, η σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου, γνωστοί οι δύο τους ως συνεργάτες σε παραστάσεις για όλη την οικογένεια που αγαπήσαμε (θυμηθείτε: «Οι τρεις βασιλοπούλες που λιώναν τα γοβάκια τους», «Τρελαντώνης», «Θησέας και Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων» – τις είδαμε όλες από δύο φορές...).

Τη μουσική για τον «Τρωικό Πόλεμο» ανέλαβε η ταλαντούχα Κατερίνα Πολέμη, τα σκηνικά και κοστούμια ο Μανόλης Παντελιδάκης. Και η παράσταση αρχίζει!

Ενα ψηφιδωτό

«Ο Τρωικός Πόλεμος είναι ένα έργο που συνδυάζει πολλά στοιχεία, από τη μια τη μαγεία και τα πολλαπλά επίπεδα νοήματος που διαθέτουν οι αρχαίοι μύθοι και από την άλλη το στοιχείο της περιπέτειας, του χιούμορ, του επιβλητικού θεάματος και του εικονοκλαστικού χαρακτήρα της εποχής μας. Η παράσταση είναι ένα ψηφιδωτό που αγκαλιάζει μια μεγάλη γκάμα αισθημάτων και καταστάσεων, έρωτες, φιλίες, μίση, πάθη, ανταγωνισμούς, νίκες, θριάμβους, αλλά και ήττες», μας λέει η Σοφία Σπυράτου.

Με τους συνεργάτες της έφτιαξαν ένα θέαμα γεμάτο δράση από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Εστίασαν στην αφήγηση, στους χαρακτήρες και στα πάθη τους, δημιουργώντας «στέρεους ήρωες με προσωπικότητα και βάθος». Εδωσαν, επίσης, «τους Θεούς ως εκείνους που ενορχηστρώνουν τον μύθο, αλλά και λειτουργούν ως alter ego των θνητών ηρώων». Φρόντισαν ακόμη να μπολιάσουν το έργο με πολύ χιούμορ, «το οποίο πάντοτε κάνει πιο απτό ένα χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα, στην προκειμένη περίπτωση, λειτουργεί εκτονωτικά, μετριάζοντας τη βαριά πολεμική ατμόσφαιρα του ίδιου του μύθου».

Επικό ύφος

Ταυτόχρονα συνέθεσαν με μεγάλη λεπτομέρεια περιπετειώδεις σκηνές και αγωνιώδεις μάχες. Τα εντυπωσιακά, για άλλη μια φορά, σκηνικά που υπογράφει ο Μανόλης Παντελιδάκης συμβάλλουν πολύ στο επικό ύφος που ήθελε η ομάδα να έχει το αποτέλεσμα. Ομοίως και η ευρηματική μουσική της Κατερίνας Πολέμη. «Η επιθυμία μας είναι η παράσταση να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα όσα μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο για τον μύθο του Τρωικού Πολέμου. Και γιατί όχι, να τα οδηγήσει στο να έρθουν σε επαφή με το κείμενο της Ιλιάδας», λέει η Σοφία Σπυράτου.

Την ρωτάω να μου πει πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε εκ νέου την ελληνική μυθολογία και τι έχει να πει στα σύγχρονα παιδιά. «Η μυθολογία σήμερα έχει να μας πει όσα έλεγε και στην αρχαιότητα, όταν αποτελούσε βασικό σχήμα ερμηνείας του κόσμου, γιατί στον πυρήνα της βρίσκεται η ανθρώπινη φύση, με τα ίδια πάθη και τις ίδιες αγωνίες. Είναι συγκλονιστική η σκέψη πόσο αναλλοίωτος μένει ο άνθρωπος στο πέρασμα των αιώνων και πόσο χρήσιμο εργαλείο κατανόησης παραμένει η μυθολογία. Ο μύθος του Τρωικού Πολέμου, ειδικότερα, έχει να μας διδάξει πολλά, την αξία της φιλίας, της αλληλεγγύης, της λογικής, της νηφαλιότητας κ.ά. Με μία προϋπόθεση, και εδώ βρίσκεται η απάντηση στο πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε εκ νέου τη μυθολογία, να μη φοβηθούμε να αφεθούμε στη μαγεία της. Σκηνοθετώντας τον “Τρωικό Πόλεμο” ήθελα να πω ένα πράγμα, ας ξανακούσουμε τις όμορφες και διδακτικές αφηγήσεις των μύθων, ας αφεθούμε στη μαγεία των παραμυθιών».

Αρχαίες λέξεις, τζαζ και ροκ

Στο κείμενο του Στρατή Πασχάλη ο λόγος, εύρυθμος ή πεζός, διανθίζεται με ομηρικά γνωμικά και αρχαίες λέξεις. Τα πρωτότυπα τραγούδια και η μουσική της Κατερίνας Πολέμη παραπέμπουν στην ελληνική παράδοση, αρχαία και πρόσφατη, χρησιμοποιώντας στοιχεία τζαζ και ροκ. Παράλληλα με τον χορό πρωταγωνιστούν και οι πολεμικές τέχνες, με τον Κωνσταντίνο Μπουμπούκη να έχει διδάξει σπαθογραφίες και τον Κώστα Γλουφτίσιο την τέχνη του aikido.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Αντίνοος Αλμπάνης, Μάξιμος Μουμούρης, Δούκισσα Νομικού, Γιώργος Νούσης και Ντορέττα Παπαδημητρίου. Επίσης παίζουν οι Μαριάννα Λαγουρού, Νικόλαος Καραγκιαούρης, Χλόη Μάντζαρη, Εύη Χατζάκη, Ράνια Φόβου.
Πέρα απ’ την όραση και το πραγματικό...
Η Σοφία Σπυράτου, υπογράφοντας μία ακόμη «οικογενειακή» παράσταση, μιλάει για την ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη μικρών και μεγάλων για το «θέαμα». «Η λέξη θέαμα είναι από μόνη της ένα παράδοξο: ενώ το θέαμα σχετίζεται με την όραση, στην ουσία η ποιότητα ενός θεάματος βρίσκεται σ’ αυτά που δεν μας δείχνει. Ενα αξιόλογο θέαμα μας πάει μακρύτερα απ’ όσα φαίνονται, μας αποκαλύπτει κόσμους πέρα απ’ την όραση και το πραγματικό. Είτε είναι κανείς ενήλικας είτε παιδί, είναι αναγκαίο να ασκεί το βλέμμα του μ’ αυτόν τον τρόπο. Εγώ, τουλάχιστον, τέτοια θεάματα ήθελα πάντοτε να δημιουργώ, είτε χορογραφώντας είτε σκηνοθετώντας θέατρο για ενήλικες ή για παιδιά. Κι επειδή, όπως ξέρετε, η φαντασία των παιδιών είναι ολοζώντανη και ισχυρή, το στοίχημα να την ακονίσω λίγο περισσότερο ήταν ακόμα μεγαλύτερο, ακόμα γοητευτικότερο».
​​O «Τρωικός Πόλεμος» κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη εβδομάδα, 8 Φεβρουαρίου. Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Σάββατο και Κυριακή (11.30 το πρωί και στις 3 το μεσημέρι). Θέατρο «Παλλάς», Βουκουρεστίου 5, τηλ. 210-32.13.100.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου