Το πόρταλ 2 Οκτωβρίου 2013Twitter Facebook
/www.toportal.gr/
Γάλλοι και Γερμανοί έχουν βάλει γερά το πόδι τους στην περιοχή της Μάνης. Έχουν αγοράσει υπέροχους παραδοσιακούς πύργους και αρκετά κομμάτια γης με αποκλειστική χρήση παραλίας. Φίλος Μανιάτης, μου εκμυστηρεύτηκε, ότι τώρα τελευταία Γάλλος στην περιοχή της Λακωνικής Μάνης αγόρασε 10 στρέμματα γης που περικλείουν μια μικρή αμμουδιά προς 100.000 ευρώ! Σε μερικές δεκαετίες πύργοι, πετρόκτιστα σπίτια και μοναδικά κομμάτια γης, όχι μόνο στην Μάνη αλλά και σε ολόκληρη της χώρα, θα έχουν υψωμένη είτε την Γερμανική είτε την Γαλλική είτε κάποιας άλλης Ευρωπαϊκής χώρας την σημαία. Στην Μονεμβάσια πριν μερικές δεκαετίες συντελέσθηκε το ίδιο «κακό». Ντόπιοι πούλησαν στους Ευρωπαίους λάτρεις του Ελληνικού ήλιου, της θάλασσα και του ωραίου, τις Βυζαντινές κατοικίες που κληρονόμησαν από τους προ- παππούδες, επειδή ήταν άβολες και μικρές και με τα λεφτά που πήραν έχτισαν έξω από την Βυζαντινή χερσόνησο «μοντέρνα» άνετα τσιμεντένια σπίτια με μπαλκόνι και πυλωτή για να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους.
Τα παλαιά δεν αρέσουν γιατί δεν είναι βολικά και έχουν μικρά δωμάτια και όταν παραμένουν κλειστά μυρίζουν μούχλα. Κανείς δεν ανάγκασε κανέναν να παραδώσει την πολιτιστική τουκληρονομιά σε ξένο. Αν οι ιδιοκτήτες καταλάβαιναν πόσο αυξάνεται η αξία τους διαχρονικά θα βρίσκανε την οικονομική άκρη να τα συντηρήσουν και να τα αξιοποιήσουν μετατρέποντάς τα π. χ. σε πανέμορφους ξενώνες. Είναι θλιβερό ότι κτίσματα που άντεξαν αιώνες μετά την πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και πουσυντηρήθηκαν εκατοντάδες χρόνια από εργατικά χέρια αγοράστηκαναπό ξένους που ωστόσο τα αναστήλωσαν και τα ευχαριστιούνται όπως τα ευχαριστιόντουσαν οι παλαιοί τους ιδιοκτήτες. Υπόλογος αυτής της συνεχούς εκροήςπολιτιστικού πλούτου είναι η αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας, η αμορφωσιά και η άγνοια του ωραίου από μεγάλο μέρος του εγχώριου πληθυσμού. Όπως οι πρόγονοί μας κατέστρεφαν με άνεση αρχαίους ναούς για να χτίσουν σπίτια έτσι και τώρα πλήθος Ελλήνων εξακολουθούν να πουλούν παραδοσιακές κατοικίες μοναδικής πολιτιστικής ομορφιάς μη γνωρίζοντας τον πλούτο που αποχωρίζονται από οικονομική ανάγκη. Στην Λακωνική Μάνη όμως - όπως μου είπε μια Μανιάτισσα - «δεν πουλάει κανείς». Αυτό είναι παρηγορητικό. Πύργοι και χωριά παραμένουν έως τώρα στα χέρια ντόπιων που απ ότι φαίνεται αναγνωρίζουν την ομορφιά που τους παραδόθηκε και σέβονται την πολιτιστική τους κληρονομιά. ΣτηνΚαρδαμύλη απεναντίας η Γερμανική και η Γαλλική σημαία κατακτά το ένα μετά το άλλο παραδοσιακά κτίσματα και μοναδικά κομμάτια γης.
Η θετική πλευρά του ζητήματος είναι ότι οι ξένοι αναστήλωσαν και έδωσαν πνοή ζωής στα μοναδικά αυτά κτίσματα και δεν τα άφησαν να μετατραπούν σε σωρό από πέτρες. Τοκράτος μπορούσε όμως να προφτάσει αυτήν την μεταφορά ιδιοκτησίας και να είχε χρηματοδοτήσει τους ανίσχυρους οικονομικά ντόπιους κατοίκους των παραδοσιακών σπιτιών ώστε να παραμείνει η ομορφιά στα χέρια οικογενειών που τα έκτισαν και που τα έζησαν για εκατοντάδες χρόνια. Την αρχή μιας τέτοιας εκστρατείας διαφύλαξης πολιτισμικού πλούτου την έκανε οΕΟΤ την δεκαετία του 80 όταν αναστήλωσε στην Βάθειαhttp://travelphoto.gr/vatheia-lakonian-mani-vathia/ της Λακωνικής Μάνης μοναδικό οχυρωματικό συγκρότημα πύργων που έως και σήμερα κάνουν και τον πιο αδιάφορο περαστικό να ανατριχιάζει με την ομορφιά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου