Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

18η Art-Athina-Πτωχή πλην φιλόδοξη


Η διαφοροποίηση, σε σχέση με άλλες διοργανώσεις, το πολύ καινούργιο δηλαδή, είναι ένα 

εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, το Ι love Art-Athina Kids Lab, σ' έναν χώρο που συμπίπτει με το 

πιο παιχνιδιάρικο περίπτερο της φουάρ
Η 18η Art-Athina, που άνοιξε χθες και διαρκεί ώς την Κυριακή, στο κλειστό Π. Φαλήρου (Tae Kwon Do) είναι μάλλον μικρή ως προς τις συμμετοχές των γκαλερί, ελληνικών και ξένων, αλλά διαθέτει ένα σημαντικό παράλληλο πρόγραμμα.
Αποψη των 45 γκαλερί με τα έργα 800 καλλιτεχνώνΑποψη των 45 γκαλερί με τα έργα 800 καλλιτεχνώνΤα καλά νέα της Art-Athina αυτόν το χρόνο και μετά την περσινή της απουσία, είναι δύο: πρώτον, ότι υπάρχει, παρά τη βαθιά κρίση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος. δεύτερον, ότι εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μέσω του ΥΠΑΙΘΠΑ, και για τον επόμενο χρόνο.
Η διαφοροποίηση, σε σχέση με άλλες διοργανώσεις, το πολύ καινούργιο δηλαδή, είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, το Ι love Art-Athina Kids Lab, σ' έναν χώρο που συμπίπτει με το πιο παιχνιδιάρικο περίπτερο της φουάρ. Διάδραση και παιχνίδι, όπως βρες το αγαπημένο σου έργο, πληροφορίες μέσω της χαράς για τη σύγχρονη τέχνη, τεχνικές ανάγνωσης και κατανόησης της τέχνης, αλλά και πρόγραμμα για την οικογένεια.


Ουσιαστικά, το παράλληλο πρόγραμμα της φουάρ συγκεντρώνει όλο το ενδιαφέρον. Μ' έναν τρόπο, η φουάρ δεν ξέρουμε εάν και κατά πόσον θα κινηθεί εμπορικά, είναι βέβαιο ωστόσο ότι θα κινήσει το ενδιαφέρον των φίλων τής τέχνης και των εν δυνάμει φιλοτέχνων, με δύο project, κατά τη γνώμη μας εξαιρετικά.
Το πρώτο οργανώθηκε από τη Μαρίνα Φωκίδη και αφορά εισηγήσεις, παρεμβάσεις, διάλογο ανάμεσα σε ομιλητές και κοινό, στο ζήτημα της παραγωγής της τέχνης, της επιμέλειας, των μουσείων, των θεσμών (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, απόγευμα). Παράλληλα, η Μαρίνα Φωκίδη οργάνωσε μια εξαιρετική έκθεση, την Open Form, στην οποία μετέχουν σημαντικές γκαλερί του εξωτερικού με έργα καλλιτεχνών τους ή με ενότητες έργων. Το μνημειακό έργο του Nedko Solakov, με 120 σχέδια με σέπια που αντικατοπτρίζουν την κρίση, τα «κουβερτάκια» του αστέρα του Χόλιγουντ κινηματογραφιστή, εικαστικού, συγγραφέα James Franco, που σχολιάζει τη διασημότητα, το θέαμα και τον κόσμο της μόδας. Το σκεπτικό της επιμελήτριας αφορά έργα, εγκαταστάσεις, βίντεο και άλλα μέσα που προτείνουν έναν ανοιχτό διάλογο, κάνοντας καυστικό χιούμορ και σχολιάζοντας στερεότυπα σε ζητήματα καταναλωτισμού, ποπ κουλτούρας και θεσμών. Το έργο τού Jeremy Deller «Λίγο πριν το shopping», δηλωτικό.
The Encounter (2011), το βίντεο του Andrian PaciThe Encounter (2011), το βίντεο του Andrian PaciΗ άλλη ενδιαφέρουσα έκθεση έχει οργανωθεί από την Αρτεμη Ποταμιάνου και είναι η «Paradise Lost», τίτλος δάνειο από το ομώνυμο έπος του John Milton που εικονογραφήθηκε από τον William Blake, ενώ η θεματική προσβλέπει στο περιεχόμενο της Θείας Κωμωδίας του Δάντη, όπου γίνεται αναφορά στην πολιτική κατάσταση της διεφθαρμένης, τότε, Ιταλίας. Η όλη παρουσία είναι ένα πανόραμα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής, όχι μέσα από τους επίσημους θεσμούς και την αγορά, αλλά μέσα από την καλλιτεχνική παραγωγή των ομάδων και των εναλλακτικών τους προτάσεων.
Ο θεατής μπορεί να δει στις δύο αυτές εκθέσεις έργα περίπου 800 καλλιτεχνών τού σήμερα. Ενας καλός αριθμός και κυρίως μια δουλειά αντιπροσωπευτική τού τι συμβαίνει στο τοπίο των εικαστικών, αλλά και του τι συμβαίνει στην πόλη, στην Αθήνα, έξω από τους επίσημους χώρους. Στην Art-Athina συμμετέχουν φορείς, μουσεία, ιδρύματα, εκδότες και όπως πάντα όλα ασφαλίζονται με τη χορηγία του Γιώργου Καραβία.
Τέλος, οι γκαλερί, το πιο ευαίσθητο κομμάτι της φουάρ. Μάλλον λίγες οι συμμετοχές (45 γκαλερί) από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με έργα ως συνήθως διαφοροποιημένα σε σχέση με το ενδιαφέρον της καθεμιάς.
Ενα από τα 120 σχέδια με σέπια, του Nedko SolakovΕνα από τα 120 σχέδια με σέπια, του Nedko SolakovΟλοκληρώνοντας, θα ήθελα να σταθώ σε τρεις εικόνες και κρίνετε εσείς κατά πόσο συνιστούν το παράδοξο ή το ενδιαφέρον.
Ο χώρος της γκαλερί Καππάτος έμεινε με την ταμπέλα, αλλά άδειος από έργα. Περφόρμανς;
Ο χώρος του Σταύρου Μιχαλαριά παρουσιάζει ατομική γλυπτική του ίδιου. Βαρέθηκε να πουλάει έργα άλλων και κάνει ο ίδιος τη δική του πρόταση;
Ο Κύπριος καλλιτέχνης Ανδρέας Σάββα κάνει μια ελληνική σημαία με χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, έργο που φιλοξενεί γκαλερί της επικυριαρχίας Μέρκελ. Το καλύτερο;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου