Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

«Με διάβασες; Χάρισέ με!»


Τα τρία τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), ο Δήμος Αθηναίων και η Ενωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης με την καμπάνια «Με διάβασες; Χάρισέ με! Χαρίστε ένα βιβλίο, σώστε μια βιβλιοθήκη» συγκεντρώνουν χιλιάδες βιβλία με σκοπό την ενίσχυση των βιβλιοθηκών σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Η ενίσχυση των βιβλιοθηκών και της αναπτυξιακής διάστασης των βιβλιοθηκών συνιστά ένα σημαντικό και καίριο ζήτημα, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε. Αλλωστε την ανάπτυξη ενισχύουν και διατηρούν δομές που μπορούν να αναδείξουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας περιοχής, μιας περιφέρειας, μιας χώρας. Δομές που μπορούν να παίξουν το ρόλο του πολλαπλασιαστή των θετικών επιπτώσεων, όπως είναι οι βιβλιοθήκες.


Η συνεισφορά των βιβλιοθηκών στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πολίτη σήμερα αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς αναγνωρίζεται η συμβολή τους στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην προώθηση της διά βίου μάθησης και, πάνω απ' όλα, στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών. Είναι σε όλους γνωστά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας, τα οποία τις εμποδίζουν να διαδραματίσουν τον ενεργό ρόλο που τους αρμόζει σχετικά με τη διάδοση των υπηρεσιών τους προς τους δημότες-πολίτες.
Η συντριπτική πλειονότητα των δημοτικών βιβλιοθηκών δεν διαθέτει τα απαραίτητα «εργαλεία» για να προσεγγίσει αποτελεσματικά τους χρήστες της, σε έναν κόσμο ο οποίος συνεχώς αλλάζει και όπου η τεχνολογία κατακτά όλο και περισσότερο τους βασικούς τομείς της καθημερινότητας. Είναι γνωστή η έλλειψη υποδομών, προσωπικού, αυτοματοποίησης των λειτουργιών, η ανεπάρκεια των συλλογών, η ελάχιστη δυνατότητα πρόσβασης των χρηστών μέσω του Διαδικτύου στους καταλόγους των βιβλιοθηκών,κ.λπ.
Η καμπάνια «Με διάβασες; Χάρισέ με! Χαρίστε ένα βιβλίο, σώστε μια βιβλιοθήκη» έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα της ενεργοποίησης των πολιτών με την αξιοποίηση των ξεχασμένων συλλογών στα ράφια κάποιων ιδιωτικών συλλογών, να ενισχύσουν τις βιβλιοθήκες των ακριτικών περιοχών με τον εμπλουτισμό των συλλογών τους, να καλλιεργήσει τη φιλαναγνωσία και προπαντός να προωθήσει μηνύματα και συμβολισμούς.
Μηνύματα που έχει σε μεγάλο βαθμό ανάγκη η κοινωνία σήμερα και αφορούν τις έννοιες της ελευθερίας της πρόσβασης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του εθελοντισμού, κ.λπ. Αλλωστε η δημοτική βιβλιοθήκη αποτελεί το σύμβολο της πολιτιστικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και ταυτίζεται με τις αξίες αυτές ως μια πύλη στη γνώση.
Η ιδέα της καμπάνιας άρχισε να υλοποιείται τον Μάιο του 2011 στην 34η Γιορτή Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως και συνεχίστηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης της «Χριστουγεννιάτικης Γιορτής Βιβλίου» στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να προσφέρουν έναν σημαντικό αριθμό βιβλίων, προκειμένου να εμπλουτιστούν οι δημοτικές βιβλιοθήκες Λέρου και Λειψών, καθώς και οι δημοτικές βιβλιοθήκες Κάσου και η Διαβαλκανική Βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Χερσονήσου του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.
Τον Μάιο του 2012 συνεχίστηκε η δράση στο πλαίσιο της 35ης Γιορτής Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως, υπό την αιγίδα πλέον του ΥΠΠΟΤ, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία πάντα με το ΣΕΒΑ, το Δήμο Αθηναίων, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Ενωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης. Τα βιβλία τα οποία συγκεντρώθηκαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της δράσης απεστάλησαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης, προς ενίσχυση των βιβλιοθηκών των Νοσοκομείων Παίδων «Αγίας Σοφίας» και «Αγλαΐα Κυριακού», στη βιβλιοθήκη του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και στη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου-Λυκείου Βερδικούσας της επαρχίας Ελασσόνας. Ο συνολικός αριθμός των βιβλίων που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα και έχουν αποσταλεί στις παραπάνω βιβλιοθήκες στο πλαίσιο της καμπάνιας αγγίζει τους 17.000 τίτλους βιβλίων.
Για πρώτη χρονιά φέτος η δράση «Με διάβασες; Χάρισέ με! Χαρίστε ένα βιβλίο, σώστε μια βιβλιοθήκη» θα συμπεριληφθεί και στις εκδηλώσεις της 10ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και θα συνεχιστεί και στην 36η Γιορτή Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως. Φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ζωντανό θεσμό για την ανταλλαγή βιβλίων και ιδεών, για την ανάπτυξη νέων μορφών επικοινωνίας με τους χρήστες των βιβλιοθηκών, για την ενίσχυση και καταξίωση των βιβλιοθηκών ως πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών οργανισμών στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτείας.
Επιδιώκει επίσης να αναπτύξει ένα νέο μοντέλο οργανωσιακής κουλτούρας με όχημα τις βιβλιοθήκες, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές ανακατατάξεις, με γνώμονα πάντα ότι «η γνώση είναι από τα αγαθά που όταν διαιρείται πολλαπλασιάζεται».
* MSc Cultural Management, βιβλιοθηκονόμος/κοινωνιολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου