Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Η Λατινική Αμερική στην Ελλάδα


117 ΕΡΓΑ 77 ΖΩΓΡΑΦΩΝ

Η Αθηναΐδα αποδείχτηκε ένα εξαιρετικά φιλόξενο σπίτι για τους ταλαντούχους Λατινοαμερικάνους καλλιτέχνες, που με τα ευφάνταστα έργα τους ήρθαν να δώσουν χρώμα στην Ελλάδα της κρίσης. Αλλωστε η τέχνη αποτελεί πάντα την πιο ποιοτική διέξοδο.

Πίνακας της Σοφία Ραμίρεζ
Πίνακας της Σοφία Ραμίρεζ
Με την είσοδό μας οι μελωδίες των χωρών της Λατ. Αμερικής αποτέλεσαν τον προπομπό γι α το εικαστικό μας ταξίδι. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν δείγματα ζωγραφικής των εκεί καλλιτεχνών, αντιλαμβανόμενοι πολλά για τα συναισθήματα, τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα των ανθρώπων αυτών των χωρών.
Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Ethnia» και περιλαμβάνει 117 έργα 77 ζωγράφων από 15 χώρες της Λατινικής Αμερικής: Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμά, Παραγουάη, Περού, Ουρουγουάη και Χιλή. 


Τα εγκαίνια, μεταξύ άλλων, προλόγισε και ο πρέσβης του Μεξικού και πρόεδρος των πρεσβειών των χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής Ταρσίθιο Ναβαρέτε.
Την έκθεση διοργάνωσε η Αλεξάνδρα Γκίκα, διευθύντρια της Art & Culture. Με σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία και στη συνέχεια στο μάρκετινγκ και στην επικοινωνία στις ΗΠΑ, η κ. Γκίκα διαθέτει μακρά θητεία στον χώρο της επικοινωνίας. Πριν από 27 χρόνια ίδρυσε την Advance Communication, ενώ πριν από 7 χρόνια δημιούργησε την εταιρεία Art & Culture, η οποία αναλαμβάνει κυρίως την προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Από τους σημαντικούς σταθμούς στην καριέρα της αποτελεί η έκθεση του Σαλβαντόρ Νταλί «Ο Μύθος του Σουρεαλισμού» το 2008 στο Βυζαντινό Μουσείο και τα εγκαίνια το 2009 του Ελληνικού Μουσείου της Μελβούρνης με τη συμμετοχή 64 Ελλήνων καλλιτεχνών.
Εργο της Ιρις Πέρεζ.
Εργο της Ιρις Πέρεζ.
Η κ. Γκίκα δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής»: «Η συγκεκριμένη έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των πρεσβειών της Λατ. Αμερικής και αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για να γνωρίσει το ελληνικό κοινό την τέχνη τους.
Η «Εthnia» δεν είναι μόνο μία έκθεση, αλλά ένας θεσμό που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια. Εμπνεύστρια και δημιουργός της είναι Λουζ Ελένα Ιτουράλντε-Ντε Βερχάγκεν. Με καταγωγή από το Εκουαδόρ και με εξαιρετική μόρφωση, η κ. Ιτουράλντε-Ντε Βερχάγκεν θέλησε κάποια στιγμή να συμβάλει στην ενίσχυση των Λατινοαμερικάνων καλλιτεχνών, προωθώντας ταυτόχρονα την κουλτούρα των χωρών αυτών.
Πίνακας του Μανουέλ Μουρίγιο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πριν από περίπου 10 χρόνια οργάνωσε για πρώτη φορά την έκθεση στις Βρυξέλλες, την οποία ονόμασε «Ethnia» ( η «Εthnia» είναι και Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση) από την ελληνική λέξη Εθνος - κατ' εξαίρεση για την Ελλάδα πρόσθεσα το γράμμα «h», για να είναι πιο κατανοητή η ελληνική καταγωγή της λέξης.
Η επιτυχία της ήταν μεγάλη και από τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο, ενώ μετά τις Βρυξέλλες ταξιδεύει πάντα σε 3 με 4 ευρωπαϊκές χώρες ακόμα όπως: Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γερμανία κ.λπ. Μάλιστα επειδή η έκθεση περιοδεύει και στην πορεία τα περισσότερα έργα έχουν πουληθεί, εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα έργα.
Η διοργανώτρια της έκθεσης και διευθύντρια της Art & Culture, Αλεξάνδρα Γκίκα.
Η διοργανώτρια της έκθεσης και διευθύντρια της Art & Culture, Αλεξάνδρα Γκίκα.
Δυσκολίες λόγω κρίσης
Επισκέφτηκα για πρώτη φορά την «Ethnia» στις Βρυξέλλες πριν από 4 χρόνια και ενθουσιάστηκα. Θέλησα αμέσως να τη φέρω και στην Ελλάδα, όμως η κρίση είχε ήδη ξεκινήσει και ήταν πολύ δύσκολο να βρεθούν τα χρήματα για τη διοργάνωσή της. Εργαστήκαμε με πείσμα και υπομονή αφιλοκερδώς και εγώ και οι συνεργάτες μου για μεγάλο διάστημα μέχρι να φτάσουμε στην υλοποίησή της. Η ανταμοιβή μου ήταν όταν διάβασα τα απανωτά ευχαριστήρια e-mails των καλλιτεχνών.
Σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, όπως η τωρινή, η τέχνη αποτελεί παρηγοριά και καταφύγιο. Συμπτωματικά η συγκεκριμένη έκθεση σμίγει πολιτισμούς και χώρες που επίσης βίωσαν ή συνεχίζουν να βιώνουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ μερικές πέρασαν επίσης και από τη σκληρή μέγκενη του ΔΝΤ.
Μία από τις μεγάλες δυσκολίες μας ήταν η εξεύρεση των χορηγών, που θα εξασφάλιζαν τη μεταφορά και την ασφάλιση των έργων. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εταιρείες Chiquita, Eurodrip, Μέλι Attiki, Μπισκότα Παπαδοπούλου και το Ιδρυμα Αλέξανδρας και Παύλου Κανελλόπουλου για την υποστήριξή τους, καθώς και τους Μαριλένα Μαμιδάκη και Νάσο Κοκκινέα για την παραχώρηση της Αθηναΐδας.
Η «Ethnia» τελεί υπό την αιγίδα των πρεσβειών: Αργεντινής, Βενεζουέλας, Βραζιλίας, Κούβας, Μεξικού, Ουρουγουάης, Περού και Χιλής, οι οποίες μερίμνησαν για την υπέροχη μουσική και τα ποτά που απήλαυσαν οι καλεσμένοι στα εγκαίνια. Οι τιμές των έργων ξεκινούν από 400 ευρώ και όλα τα χρήματα πηγαίνουν στους καλλιτέχνες.
Η συγκεκριμένη έκθεση, όμως, είναι σημαντική και για έναν ακόμα λόγο, αφού θα αποτελέσει την αρχή για μια καλλιτεχνική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Λατ. Αμερικής».
Μάγδα Λιβέρη,  http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου