Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Πολιτιστική διπλωματία και αυτοψίες

Μάρμαρα, Φιξ, αρχαία του Μετρό Θεσσαλονίκης, πωλητήρια μουσείων, πρώτα στην ατζέντα του υπ. Πολιτισμού       

Από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

Επειτα από νάρκη αρκετών χρόνων, η διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο επανέρχεται ως ένα από τα βασικά θέματα του νέου υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ποντάρει στην πολιτιστική διπλωματία. Γι’ αυτό συναντιέται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στο Παρίσι με τη Γαλλίδα υπουργό Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Ορελί Φιλιπετί αλλά και τη γενική διευθύντρια της Ουνέσκο την Ιρίνα Μπόκοβα στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τη συμβολή της στην εξεύρεση λύσης.
Δεν το έκρυψε ο νέος υπουργός. Πάνω απ’ όλα το θέμα που θέλει να συζητήσει είναι τα Μάρμαρα: «αυτή τη σκυταλοδρομία πρέπει να τη συνεχίσουμε». Ομως η ατζέντα περιλαμβάνει και τη συζήτηση διάφορων συμβάσεων και την πορεία εφαρμογής τους όπως τη σύμβαση (1970) για την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών, αλλά κι εκείνη για την προστασία της άυλης κληρονομιάς του 2003 η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2006.


Ο κ. Παναγιωτόπουλος μπροστά στην επιθυμία του να προσδώσει στη δραστηριότητα του ΥΠΠΟ την εξωστρέφεια που απαιτούν οι καιροί, προσεγγίζει το θέμα των Μαρμάρων με διάθεση να ενώσει όλες τις πλευρές. Ανέφερε ότι η εκκίνηση της προσπάθειας έγινε από τη Μελίνα Μερκούρη υπογραμμίζοντας όμως ότι πρόκειται για προσπάθεια που «μας συσπειρώνει όλους» και ότι την υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές ηγεσίες σ’ αυτό το υπουργείο. Μπορεί να μη συνέβη έτσι ακριβώς, όμως εκείνος επιχειρεί να κινητοποιήσει το υπουργείο σε νέους εθνικούς στόχους είτε αυτοί κινούνται γύρω από την ελληνική προεδρία είτε την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο.
Στο πλαίσιο αυτό συνάντησε τα μέλη της συμβουλευτικής Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί με σκοπό τον σχεδιασμό στρατηγικής για τη χάραξη μιας σταθερής πολιτικής και συγκεκριμένα τους: Χριστόφορο Αργυρόπουλο (πρόεδρο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη), Ελενα Κόρκα (προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών), Ειρήνη Σταματούδη (διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας).
Την ώρα που βουλευτές της Χρυσής Αυγής με δηλώσεις τους, χαρακτηρίζουν ανύπαρκτο το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα, το υπουργείο αναλαμβάνει ρόλο για να αναδείξει τη συλλογική μνήμη ειδικά όσων συντελέστηκαν στη χώρα μας με θύματα Ελληνες Εβραίους. «Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητείται η αλήθεια του ολοκαυτώματος» είπε ο υπουργός ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Αριε Μέκελ, τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Βενιαμίν Αλμπάλα, τον πρόεδρο του Ισραηλιτικού Συμβουλίου Αθηνών Μίνο Μωυσή και τον γενικό γραμματέα του ΚΙΣ, Βίκτωρα Ελιέζερ. Χέρι έτεινε και στους Γερμανούς. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων των ιστορικών ερευνών στον χώρο του Κεραμεικού από το Γερμανικό Ινστιτούτο αλλά και την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε την ενδυνάμωση των σχέσεων στο πεδίο του πολιτισμού μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να κατεδαφιστούν στερεότυπα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της κρίσης.
Κατά τα άλλα ο κ. Παναγιωτόπουλος προχωράει με ταχύτητα το θέμα της μεταφοράς (ακόμη και σταδιακής) του υπουργείου στο κτίριο Τσαούσογλου στην οδό Πειραιώς. Πιεστικός και για τα έργα στο Φιξ καθώς και για την εξεύρεση λύσης με τις αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Δρομολογεί συνάντηση με όλους τους φορείς καθώς και με τον κ.Μπουτάρη ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα παραστεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΜΣΤ.
Σύντομα θα ανακοινώσει και τον νέο πρόεδρο του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, όσο για τον παραιτηθέντα Σταύρο Ξαρχάκο σχεδιάζει να τον αξιοποιήσει σε άλλο πόστο. Ιδέες προσπαθεί να βρει και με τα πωλητήρια των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων αλλά προς το παρόν με τον συνάδελφό του κ. Ανδριανό επιχειρούν αυτοψίες (όπως στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης) καταγράφοντας ελλείψεις. Ερωτηθείς για το θέμα των θεατρικών επιχορηγήσεων απάντησε πως το υπουργείο θα ξεκαθαρίσει το θέμα. Κατά τα άλλα ανασύνταξη δυνάμεων και βεβαιότητα ότι «θα περάσουμε την μπόρα. Εστω και με αμυχές».
Της Γιώτας Συκκά

Παναγιωτόπουλος: «Προτεραιότητα η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Στη Γαλλία, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί την Τρίτη το πρωί με την γενική διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα, με την οποία θα συζητήσει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου.




Με πρώτο θέμα στην ατζέντα του την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Π. Παναγιωτόπουλος ταξιδεύει την ερχόμενη Δευτέρα στην Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Τύπου, στο αμφιθέατρο του υπουργείου στην οδό Μπουμπουλίνας.Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του υπουργού στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του. Στη Γαλλία, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί την Τρίτη το πρωί με την γενική διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα, με την οποία θα συζητήσει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών. Εκπεφρασμένη πρόθεσή του είναι να διερευνήσει τις πιθανότητες να συμβάλει, στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων της, η κ. Μπόκοβα στην εξεύρεση λύσης.
«Θέλω να τονίσω ότι η μνήμη μου και η μνήμη όλων, συλλογικά, πηγαίνει πίσω, στην εκκίνηση αυτής της μεγάλης προσπάθειας της Μελίνας Μερκούρη, μιας προσπάθειας που μας ενώνει και μας συσπειρώνει όλους, την οποία χαιρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις –η κάθε μια με το δικό της τρόπο- και όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού», είπε. Όπως ανέφερε, έχει έρθει ήδη σε σχετικές επαφές με τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί, μεταξύ των οποίων και με τον ποινικολόγο Χριστόφορο Αργυρόπουλο, για να συζητήσουν λεπτομερώς το θέμα και να σχεδιάσουν κινήσεις στρατηγικής και τακτικής.
Μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα απασχολήσουν τον υπουργό και την γενική διευθύντρια της Ουνέσκο θα είναι και η πορεία εφαρμογής από τη διεθνή κοινότητα διαφόρων συμβάσεων (πχ σύμβαση της Ουνέσκο του ‘70 για την παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, σύμβαση για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που τέθηκε σε ισχύ το 2006, σύμβαση της Ουνέσκο του ‘72 για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς) που αφορούν και την Ελλάδα. Παράλληλα, ο υπουργός πρόκειται να επαναφέρει το ζήτημα της ένταξης ελληνικών μνημείων στο μακρύ κατάλογο της UNESCO.
Επιπροσθέτως, τη Δευτέρα το πρωί ο υπουργός θα συναντηθεί με την Γαλλίδα ομόλογό του Ορελί Φιλιπετί, ενώ κατά την διάρκεια του ταξιδιού του ενδέχεται να συναντηθεί και με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, Τζακ Λαγκ. «Σε εποχές όπου τα δημοσιονομικά δημιουργούν φραγμούς ο πολιτισμός μπορεί ν’ ανοίγει δρόμους. Απόφαση μου είναι ν’ ασκήσουμε την πολιτιστική διπλωματία, εκεί που επιβάλλει και επιτάσσει το συμφέρον της χώρας», τόνισε ο υπουργός.
Προτεραιότητά του, όπως υπογράμμισε, είναι να προσδώσει στην δραστηριότητα του υπουργείου την εξωστρέφεια που απαιτούν οι καιροί. «Οι καιροί που είναι εξαιρετικά δύσκολοι απαιτούν να αισθανόμαστε ακόμα περισσότερο Έλληνες, ακόμα περισσότερο Ευρωπαίοι και πολίτες του κόσμου. Αυτή την πολυσύνθετη ταυτότητα μπορεί να μας τη δώσει πάνω απ’ όλα ο πολιτισμός», σημείωσε.
Προωθείται η μεταφορά του υπουργείου Πολιτισμού στο εργοστάσιο Τσαούσογλου
Ακόμα, όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός, θα προωθήσει άμεσα τη μεταφορά και των δεκαεπτά υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου Τσαούσογλου. Ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται αναλυτική έκθεση από την Εθνική Τράπεζα με τις τεχνικές λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και το κόστος του έργου. Διευκρίνισε, πάντως, ο υπουργός ότι η μετεγκατάσταση του υπουργείου Πολιτισμού δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στη χρήση του χώρου από το Φεστιβάλ Αθηνών.
Δράσεις για την ανάδειξη της μνήμης του Ολοκαυτώματος
Ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπουργού, είναι να προωθήσει μια σειρά πολιτιστικών δράσεων σε συνεργασία με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) και την πρεσβεία του Ισραήλ, με σκοπό να ενισχύσει και να αναδείξει περαιτέρω τη συλλογική μνήμη γύρω από τα πρωτοφανή γεγονότα του Ολοκαυτώματος. «Είναι καθήκον μας απέναντι στις ουμανιστικές αξίες που αποτελούν βάση του ελληνικού πολιτισμού. Η ιστορική αλήθεια είναι μία και μοναδική. Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητείται», τόνισε. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο θα ενισχυθούν οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς πολέμους.
Σε ό,τι αφορά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο υπουργός είπε πως οι εργασίες συνεχίζονται, αλλά όχι με ικανοποιητικό ρυθμό και ενημέρωσε ότι θα παραστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου, την ερχόμενη εβδομάδα.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο νέος πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου
Για το θέμα της διαδοχής του Σταύρου Ξαρχάκου, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως το όνομα του νέου προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της πρώτης κρατικής σκηνής θα ανακοινωθεί την άλλη εβδομάδα. Ενώ, όπως είπε, πρόθεσή του είναι να αξιοποιήσει τον συνθέτη, που αποτελεί «μεγάλο κεφάλαιο για τον ελληνικό πολιτισμό» και αλλού. Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις για το ελεύθερο θέατρο, ο υπουργός ανακοίνωσε πως στόχος του είναι η χάραξη νέας πολιτικής. «Το υπουργείο πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τί έχει να διανείμει. Δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε ευχολόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία αυτοψίας σε μουσεία και μνημειακούς χώρους, από την οποία ανακύπτουν πολλά ζητήματα και προβλήματα με κοινό παρανομαστή. Έχει ήδη επισκεφθεί το Βυζαντινό Μουσείο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης και συζήτησε με τον καθηγητή Χρήστο Ντούμα για τα προβλήματα του αρχαιολογικού χώρου.
Πηγή: AΠE-MΠΕ
Παρασκευή, 19 Iουλίου 2013



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου