Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Βράχος η Ακρόπολη

3/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Η κατολίσθηση λόγω βροχών στη βόρεια πλαγιά της αντιμετωπίζεται ριζικά
Το ΚΑΣ αποφάσισε να ενισχύσει την «πληγωμένη» πλευρά του μνημείου με τρόπο που δεν θα αλλοιώνει την εικόνα του: ειδικό κονίαμα, μεταλλικές αγκυρώσεις και 14 οπές για να φεύγουν τα νερά. Το ΚΑΣ αποφάσισε να ενισχύσει την «πληγωμένη» πλευρά του μνημείου με τρόπο που δεν θα αλλοιώνει την εικόνα του: ειδικό κονίαμα, μεταλλικές αγκυρώσεις και 14 οπές για να φεύγουν τα νερά

Η κατολίσθηση που σημειώθηκε στη βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την καταρρακτώδη βροχή που είχε πλήξει την Αθήνα, κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ώστε να σπεύσουν για την προστασία του Ιερού Βράχου. Ειδικοί επιστήμονες πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο προκειμένου να καταγράψουν το πρόβλημα, που ευτυχώς ήταν περιορισμένης έκτασης. Ωστόσο, κομμάτια του Βράχου ειχαν αποκολληθεί και πέσει στον δρόμο του περιπάτου. Οι μελέτες που εκπονήθηκαν προφυλάσσουν την ακεραιότητα του μνημείου, το εξασφαλίζουν από αντίστοιχα μελλοντικά περιστατικά και φυσικά δεν αλλοιώνουν την εικόνα του.


Στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προκρίθηκε η μελέτη που θωρακίζει τον Βράχο, είναι πλήρως εναρμονισμένη με την αισθητική του μνημείου και η εφαρμογή της δεν απαιτεί την κοπή δέντρων. Η εισήγηση του Δημοσθένη Σβολόπουλου, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, «ενώνει» τις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν στο ΚΑΣ για τη στερέωση του πρανούς στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης.

Η πρώτη αφορούσε την τοποθέτηση πλέγματος στην «πληγωμένη» πλευρά του μνημείου, αντίστοιχη με αυτή που έχει εφαρμοστεί στην κοιλάδα των Τεμπών, με τη δημιουργία οπών στη βάση του Βράχου. Η δεύτερη προέβλεπε την τοπική χρήση σοβατισμένου μανδύα σε καφέ χρώμα. Τελικά αποφασίστηκε να καθαριστούν οι πτυχές του Βράχου και στη συνέχεια να ενισχυθούν με ειδικό κονίαμα, που δεν θα αλλοιώνει την εικόνα του μνημείου. Η επιφάνεια του Βράχου θα ενισχυθεί με μεταλλικές αγκυρώσεις, που θα τοποθετηθούν ανά δύο μέτρα περίπου, σε 14 επιλεγμένα σημεία, ώστε να δημιουργούν οπές για να φεύγει το νερό της βροχής. Τα έργα καλύπτουν έκταση 400 τετραγωνικών μέτρων στη βορειοδυτική πλευρά του Βράχου, που οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει ως την περισσότερο ευάλωτη, σε σχέση με τα υπόλοιπα πρανή.

Οι βράχοι στην περίμετρο της Ακρόπολης παρουσίαζαν κατά καιρούς προβλήματα διάβρωσης και ευστάθειας που αντιμετωπίζονται άμεσα στο πλαίσιο του αναστηλωτικού προγράμματος του Ιερού Βράχου.

Αυτά και άλλα πολλά θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν οι σύνεδροι της 6ης Διεθνούς Συνάντησης για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και το Σάββατο (4-5 Οκτωβρίου) με θέμα «Τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη».

Οι θεματικοί άξονες του συμποσίου είναι δύο. Ο πρώτος αφορά τον θεωρητικό προβληματισμό για την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης και τα πορίσματα των πρόσφατων ερευνών στους τομείς της αρχιτεκτονικής και της συντήρησής τους. Ο δεύτερος, τα ειδικότερα προβλήματα τεχνολογίας και εφαρμογών.

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας, θα παρουσιαστούν τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στα μνημεία Ακροπόλεως κατά την περίοδο 2000-2010 -με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης- αλλά και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η υλοποίησή τους προχωράει με βάση τις εγκεκριμένες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτες και η χρηματοδότηση γίνεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αττική» και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης και τα συμπεράσματά του θα δημοσιευτούν σε ειδική έκδοση. Επίσημη γλώσσα του συνεδρίου θα είναι η ελληνική και είναι ανοιχτό για το κοινό, με δηλώσεις συμμετοχής. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως και της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και σε συνεργασία με την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού.

Βασιλική Τζεβελέκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου