Στους διαδρόμους του Δήμου Αθηναίων, μεταξύ σοβαρού και αστείου, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι ο Γιώργος Καμίνης έχει ένα θέμα με τους χώρους πρασίνου, λες και πρόκειται για περιοχές του διαβόλου, για ένα βάρος στη διακυβέρνησή του.
Έτσι, τους εξέπληξε τα μάλα όταν άρχισε να ασχολείται με την ανάπλαση του Εθνικού Κήπου και τη μετάλλαξη του φυσικού μνημείου μέσα από την αλλαγή της βοτανικής του σύνθεσης και τη μετατροπή του σε υπαίθρια γκαλερί. Και τους εξέπληξε τα μάλα, αφού, για παράδειγμα, ο δήμαρχος της Αθήνας, αν και έχει κάνει προφορική συμφωνία με τον Γιάννη Σγουρό προκειμένου να παραχωρηθεί στον δήμο το Πεδίον του Άρεως, η συμφωνία παραμένει κενό γράμμα.
Βέβαια, η περίπτωση του Εθνικού Κήπου είναι ιδιαίτερη, αφού το σχέδιο ανάπλασής του προϋποθέτει, επί της ουσίας, την παραχώρησή του στον Οργανισμό ΝΕΟΝ, του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, προέδρου του ΣΕΒ και γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης. Μια παραχώρηση που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από κατοίκους, συλλόγους και κυρίως επιστημονικούς φορείς, που βλέπουν να αποφασίζεται ελαφρά τη καρδία η ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας του Εθνικού Κήπου, με κίνδυνο να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη στη φυτική του βλάστηση.
Ένα σχέδιο παραχώρησης και ανάπλασης που θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου προσέφυγαν η Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Κήπου και δέκα Αθηναίοι πολίτες.
Παραβίαση του Συντάγματος
Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ ανέλαβε το κόστος της μελέτης του προτεινόμενου από τον ίδιο προγράμματος «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο», ύψους 270.000 ευρώ ενώ προτίθεται να αναλάβει και το κόστος συντήρησης των σημειακών αναπλάσεων του χώρου. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε δυο σκέλη, με πρώτο αυτό της κηποτεχνικής μελέτης με εξωραϊστικές παρεμβάσεις σε 8 συγκεκριμένα σημεία του Κήπου και τη φύτευση 24 δέντρων και 7.068 φυτών, μελέτη διά χειρός του Γάλλου αρχιτέκτονα τοπίων Louis Benech, σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο doxiadis+.
Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με πρόγραμμα εκθέσεων σύγχρονης τέχνης με ευθύνη του Οργανισμού ΝΕΟΝ και με τη διενέργεια περιοδικών εκθέσεων 15 εκθεμάτων, οι οποίες θα διαρκούν 2-3 μήνες κάθε φορά.
Κάτοικοι και επιστημονικοί φορείς με σφοδρότητα επικρίνουν τον Δήμο της Αθήνας και για την παραχώρηση του Εθνικού Κήπου και για την αλλαγή της βοτανικής του σύνθεσης.
Σε γνωμοδότησή του το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας αναφέρει ότι η προτεινόμενη παρέμβαση συνιστά παραχώρηση ιδιαιτέρων δικαιωμάτων χρήσης στον Εθνικό Κήπο, η οποία δεν βρίσκει έρεισμα στην κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα:
◆ Η προτεινόμενη παρέμβαση παραβιάζει το άρθ. 24 του Συντάγματος, τις Διεθνείς Συμβάσεις για την προστασία των ιστορικών κήπων και του τοπίου και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, διότι είναι μονομερής, αποσπασματική και επιχειρείται χωρίς να έχει προηγηθεί συνολική μελέτη του Εθνικού Κήπου ως ενιαίου συστήματος.
◆ Η προτεινόμενη παρέμβαση είναι ανεπίτρεπτη και εν πάση περιπτώσει πρόωρη, διότι δεν έχει προηγηθεί η συνολική και πλήρης αποκατάστασή του.
◆ Η αρμοδιότητα λήψεως αποφάσεων για παρεμβάσεις στον Εθνικό Κήπο, όπως η επίμαχη, δεν ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, αλλά στο κράτος βάσει του άρθ. 24 του Συντάγματος.
◆ Η λειτουργία του Κήπου ως εκθεσιακού χώρου έργων σύγχρονης τέχνης συνιστά ανεπίτρεπτη μεταβολή τής κατά προορισμόν χρήσης αυτού.
◆ Η ανωτέρω λειτουργία αλλοιώνει τον προστατευτέο παραδοσιακό τρόπο αναψυχής των κατοίκων στον χώρο του Κήπου.
◆ Η παραχώρηση του Κήπου συνιστά ανεπίτρεπτη προνομιακή μεταχείριση του Οργανισμού ΝΕΟΝ έναντι των λοιπών χρηστών αυτού.
Σφαλιάρα από τους γεωπόνους
Τη σκυτάλη της αντίδρασης πήραν και οι γεωπόνοι, που εστιάζουν στο θέμα του κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στη φυτική βλάστηση του Εθνικού Κήπου.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με ανακοίνωσή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζει ότι η ανάπλαση θα πρέπει να εξασφαλίζει τη διατήρηση του δασικού χαρακτήρα του Κήπου, την ανάδειξη του υφιστάμενου κηποτεχνικού του ρυθμού, τη συμμόρφωση με τον ευρύτερο σχεδιασμό του χώρου, τη διατήρηση και ανανέωση του φυτικού του υλικού και γενικά την προστασία όλων των στοιχείων εκείνων που του δίνουν ιδιαίτερη αισθητική αξία. Παράλληλα, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίο δρομολογήθηκε και η μελέτη και το πρόγραμμα ανάπλασης και ζητά τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.
Στο θέμα παρενέβη και ο Σύλλογος των Αποφοίτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διατυπώνοντας την αντίθεσή του στις παρεμβάσεις «δεδομένου ότι αυτές θα έχουν ως συνέπεια την αλλοίωση της φυσιογνωμίας και του κλίματος ζωής του Εθνικού Κήπου, τη μοναδικότητα και ιστορική αξία του οποίου έχει αναγνωρίσει η ελληνική πολιτεία χαρακτηρίζοντάς τον ως ιστορικό τόπο». Χρηματιστήριο τέχνης
Η πρόταση του Οργανισμού ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου βασίζεται στον δημόσιο χώρο σύγχρονης τέχνης Whitechapel Gallery που ιδρύθηκε το 1901 στο Λονδίνο. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ΝΕΟΝ, στον Εθνικό Κήπο δεν θα εκτίθενται έργα από τη συλλογή του προέδρου του ΣΕΒ ενώ το 1/3 θα είναι έργα Ελλήνων καλλιτεχνών τα οποία θα είναι αποκλειστικά νέες παραγωγές. Επιμελήτρια της έκθεσης θα είναι η Iwona Blazwick, διευθύντρια της Whitechapel Gallery του Λονδίνου. Όπως επισημαίνουν άνθρωποι που κινούνται στον χώρο της τέχνης, η εκ πρώτης όψεως ανιδιοτελής πρόταση για την πόλη και τους πολίτες συνιστά επί της ουσίας ένα ιδιότυπο χρηματιστήριο τέχνης, όπου ο Οργανισμός ΝΕΟΝ θα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα. Άλλωστε, όπως λένε, τίποτε δεν γίνεται για την τιμή των όπλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου