Θεσσαλονίκη
Στα πρόθυρα συμφωνίας για τα αρχαία στον σταθμό της Βενιζέλου του μετρό φαίνεται να βρίσκονται ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αττικό Μετρό, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γιάννης Μπουτάρης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν για τη λύση που πάει να δοθεί μόλις έχουν στα χέρια τους τη σχετική μελέτη.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα της σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Υποδομών υπό τον υπουργό Μιχ. Χρυσοχοϊδη και στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον ίδιο, ο γ.γ. Δημοσίων Έργων Στ. Στρ. Σιμόπουλος, η γ.γ. του ΥΠΠΟ και εκπρόσωποι της Αττικό Μετρό Α.Ε. Σ' αυτήν παρουσιάστηκε μια πρόταση που, σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόταση της ομάδας Παπακώστα - Αλεξόπουλου, με την οποία είναι σύμφωνη η διοίκηση του δήμου. «Δεν μπορώ να πω ψέματα, η πρόταση μου άρεσε. Τώρα μένει να ξεκαθαρίσει αν θα γίνει μεταφορά και επανατοποθέτηση των ευρημάτων ή θα μείνουν στη θέση τους», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι «περιμένουμε επίσημα και εγγράφως το τελικό σχέδιο μέσα στην εβδομάδα για να τελειώνει αυτή η ιστορία. Ελπίζω στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ να έχουμε αίσιο τέλος».

Παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση της Αττικό Μετρό Α.Ε., αλλά και κατά του κ. Σιμόπουλου, ο οποίος υιοθέτησε εν πολλοίς την άποψη της εταιρείας ότι μετρό και αρχαιότητες δεν μπορούν να συνυπάρχουν στη Βενιζέλου. Ο Γ. Μπουτάρης υποστήριξε ότι «έτσι θα πάψουν και οι φήμες ότι δήθεν ο δήμος είναι αυτός που μπλοκάρει τις εργασίες του μετρό» και τόνισε ότι το πρόβλημα του μετρό «δεν είναι ούτε τα αρχαία ούτε τα νέα, είναι τα χρήματα. Υπάρχουν ζητήματα οικονομικής φύσης που έχουν σχέση με την κοινοπραξία, στα οποία δεν έχω ρόλο να υπεισέλθω. Αλλά το πρόβλημα είναι εκεί, δεν είναι στον δήμο και στα αρχαία».

Τι προβλέπει η νέα πρόταση

Η νέα, «βελτιωμένη» κατά τον Γιάννη Μπουτάρη, πρόταση για τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρο εντός του σταθμού του μετρό προβλέπει ότι την μεταφορά των κλιμακοστασίων στις άκρες του κελύφους του σταθμού, έτσι ώστε ο αρχαιολογικός χώρος να παραμείνει ενιαίος, ενώ τελειώνει και το θέμα με την τοποθέτηση γυάλινου δαπέδου, κάτι με το οποίο διαφωνούσε ο δήμος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι το επίπεδο των αρχαιοτήτων οι σκάλες θα είναι σταθερές και κάτω από αυτό το επίπεδο θα ξεκινάνε οι κυλιόμενες.
Όλα τα παραπάνω μένει να εγκριθούν από το ΚΑΣ. Ωστόσο επιφυλακτικοί ως προς τη συγκεκριμένη πρόταση εμφανίζονται οι επικεφαλής παρατάξεων και οι φορείς που δεν συμφωνούν με την προσωρινή απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από τον τόπου όπου αποκαλύφθηκαν. «Περιμένουμε να δούμε την τελική πρόταση και μετά θα τοποθετηθούμε» δήλωσε στην «Α» ο δημοτικός σύμβουλος της Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που από την αρχή εναντιώθηκε στην μεταφορά των αρχαιοτήτων σε άσχετο μέρος.
Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα εκδίκαση της προσφυγής του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις 5 Μαρτίου. Έως τότε ισχύει η προσωρινή απόφαση του ΣτΕ.