Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ξαναζωντάνεψαν σε 3D οι μινωικές φρυκτωρίες

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Οι Μινωικές φρυκτωρίες που αποτέλεσαν παγκοσμίως το αρχαιότερο συγκροτημένο επικοινωνιακό σύστημα, ξαναζωντανεύουν στην Κρήτη και στέλνουν...μηνύματα στους σύγχρονους Μινωίτες, μικρούς και μεγάλους.

Απεικόνιση του δικτύου Φρυκτωριών στην Κρήτη
Απεικόνιση του δικτύου Φρυκτωριών στην Κρήτη
 
Εκατοντάδες μαθητές αλλά και πολίτες «ξεναγούνται» καθημερινά στο χαρτογραφημένο σύστημα επικοινωνίας της εποχής το οποίο εντόπισε στην ενδοχώρα του νησιού ο Κρητικός αρχαιολόγος – ερευνητής Νίκος Παναγιωτάκης και ο οποίος για πρώτη φορά παρουσιάζει στο ευρύ κοινό μέσω της εντυπωσιακής έκθεσης «τηλεπικοινωνίες από την Μινωική εποχή στο εικοστό αιώνα» που πραγματοποιεί στο Ηράκλειο στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου το 25ο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο, το 5ο Επαγγελματικό Λύκειο σε συνεργασία με τον ΟΤΕ και το Δήμο Ηρακλείου.
«Το σύστημα των φρυκτωριών που ονομάζονται και ως «σωροί» ανακαλύφθηκε και λειτούργησε παγκοσμίως από τους Μινωίτες. Αποτελούν το πρώτο εντοπισμένο επί του εδάφους μέχρι σήμερα σύστημα άμυνας και επικοινωνίας του οποίου η κατασκευή-λειτουργία άρχισε ήδη από την εποχή των πρώτων μινωικών ανακτόρων (1900 π.Χ.-1700 π.Χ.) » ανέφερε μιλώντας στο «Έθνος» ο Νίκος Παναγιωτάκης.

Ο ίδιος σε έρευνά του που ξεκίνησε το 1983 στην ευρύτερη γεωγραφική ενότητα της Πεδιάδας Ηρακλείου εντόπισε σε έκταση μεγαλύτερη των οκτακοσίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, περισσότερες από 2000 αρχαιολογικές θέσεις μεταξύ των οποίων την ανακτορική θέση Γαλατά αλλά και 140 Μινωικές Φρυκτωρίες που καταγράφονται για πρώτη φορά ως ένα καινούργιο είδος αρχαιολογικής θέσης.

Τηλεγραφείο σήματα Μόρς
Τηλεγραφείο σήματα Μόρς
 
Οι φρυκτωρίες – είπε – ήταν ένα τεράστιο πλέγμα μετάδοσης σημάτων σε μακρινές και κοντινές αποστάσεις, με πολύ μεγάλη πυκνότητα σε υψηλά σημεία, αλλά και σε αρχαία μονοπάτια, που κάλυπτε όλη την Κρήτη. Μάλιστα οι Μινωίτες μπορούσαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να μεταδώσουν κυρίως με βάση τα φωτεινά σήματα τη νύχτα και με καπνούς τη μέρα, τα μηνύματα που ήθελαν.

Τηλεφωνική συσκευή
Τηλεφωνική συσκευή

Ο κ. Παναγιωτάκης που περπάτησε βουνά και λαγκάδια της γεωγραφικής ενότητας χωριών της Πεδιάδας, Αρχαρνών, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου, Μαλίων, τα Όρη Δίκτη, χαρακτηρίζει τις φρυκτωρίες ως το μεγαλύτερο κατασκευαστικό αλλά και επικοινωνιακό άθλο της Μινωικής Κρήτης. Τα κτίρια των Μινωικών φρυκτωριών που στο πέρασμα των χρόνων έγιναν ερείπια, είχαν μεγάλο ύψος παραπάνω από το επίπεδο των δένδρων για να μπορούν να είναι ορατές για την αποστολή αλλά και τη λήψη μηνυμάτων, αλλά και τον καλύτερο έλεγχο των διαδρομών μεταξύ των φρυκτωριών.
Ο κ. Παναγιωτάκης εξήγησε ότι οι μινωικές φρυκτωρίες επανδρώνονταν από τις κοντινές εγκαταστάσεις και τους οικισμούς έτσι ώστε να μπορούν οι φρυκτωροί να επεμβαίνουν ανά πάσα στιγμή μέρα και νύκτα καλύπτοντας τις ανάγκες φύλαξης των μινωικών μονοπατιών και δρόμων καθώς η Κρήτη με την τεράστια ακτογραμμή της δεχόταν διαρκώς νεοφερμένους. Επί πλέον τα δάση της καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της.
«Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι τα κτήρια εντός των οικισμών αλλά και των εγκαταστάσεων καθώς και εκείνα πάνω στους μινωικούς δρόμους «Χάνια» χτίζονται με κυκλώπεια τοιχοδομία ακριβώς για να αντέχουν στις συχνές επιθέσεις κυρίως νεοφερμένων» είπε ο κ.Παναγιωτάκης και συμπέρανε ότι «οι μινωικές φρυκτωρίες είναι η μεγαλύτερη επένδυση των Μινωιτών στην επικοινωνία και την άμυνα ταυτόχρονα, και φανερώνει την ενότητα και την σύμπνοια που επικρατούσε με σκοπό την επιβίωσή τους. Παράλληλα όμως αποδεικνύει πως ο πρώτος ευρωπαϊκός πολιτισμός που είναι ο μινωικός καταξιώθηκε και μεγαλούργησε, κυρίως επειδή ολοκλήρωσε με επιτυχία έργα και υποδομές μοναδικά στο διάβα του χρόνου και ασύλληπτης τελειότητας».
Ο ερευνητής αρχαιολόγος αλλά και ο υπεύθυνος της έκθεσης καθηγητής Κώστας Παντερής με τη συνάδελφο του Πόπη Κανάκη εξέφρασαν τη χαρά τους για το μεγάλο ενδιαφέρον και την ανταπόκριση του κόσμου και κυρίως των μαθητών.
Η έκθεση που αναμένεται να «ταξιδέψει» σε ολόκληρη την Κρήτη, περιλαμβάνει πέρα από την τρισδιάστατη αναπαράσταση λειτουργίας των φρυκτωριών, εκθέματα του 20ου αιώνα από το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ όπως συσκευές καταγραφής Μορσικών σημάτων,τηλέγραφο,τηλέτυπο,συσκευές τύπου Graham Bell κ.ά.
ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου