Δικαστική έρευνα για τις υπερτιμολογήσεις στα έργα συντήρησης
Ο Οίκος των Μονομάχων στη Πομπηία, που κατέρρευσε λόγω της κρατικής αδιαφορίας τον Νοέμβριο του 2010.
Ρώμη
Η ιταλική Δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστώσει, εάν η Καμόρα, η μαφία της Νάπολι, εμπλέκεται στο πρόγραμμα συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας, χώρου που έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Το πρόγραμμα, ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ιταλικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως υποψίες κίνησε το γεγονός πως, ενώ ο προϋπολογισμός ενός και μόνο συγκεκριμένου τμήματος των εργασιών είχε τιμολογηθεί δέκα φορές πάνω από το αρχικό του κόστος.
Ήδη το ιταλικό Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει ανακοινώσει πως τέθηκε υπό κατ' οίκον περιορισμό για τεράστιες υπερτιμολογήσεις η πρώην εργολάβος των εργασιών αποκατάστασης, Αναμαρία Κακάβο, κατηγορούμενη πως το συγκεκριμένο τμήμα, αρχικού κόστους 449.882 ευρώ, κατέληξε να «χρειάζεται» 4,84 εκατομμύρια ευρώ.
Έτσι, με το φόβο πως ο αρχαιολογικός χώρος κινδυνεύει από την διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος της Νάπολι, η ιταλική αστυνομία πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες μια σειρά από αιφνιδιαστικούς έλεγχους στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, προκειμένου να γίνει επιθεώρηση της προόδου της αποκατάστασης των μνημείων. Πλέον, οι αποκαταστάσεις θα γίνουν με την εποπτεία ενός εκπροσώπου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια που δίνει η ΕΕ (41 εκατομμύρια ευρώ) δεν θα καταλήξουν στις τσέπες της Καμόρα.
«Με τόσα πολλά χρήματα σε προσφορά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Καμόρα θα αποπειραθεί να επωφεληθεί», τονίζει ο Φάμπιο Τζουλιάνι, εκπρόσωπος της ομάδας Libera κατά της μαφίας.
«Θεωρούμε πως έχουμε φτιάξει ένα σύστημα που θα εντοπίσει κάθε προσπάθεια της ναπολιτάνικης μαφίας να εισχωρήσει στο έργο», σημειώνει από την πλευρά της η Σιρίν Γουίλερ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν.
Από το 2010, η Πομπηία αποτέλεσε αφορμή για διεθνή κατακραυγή κατά της Ιταλίας μετά από μια σειρά καταστροφών που έλαβαν εξαιρετικά μεγάλη δημοσιότητα. Η κατάρρευση το Νοέμβριο του 2010 του Οίκου των Μονομάχων (Schola Armaturarum), ενός κτιρίου με νωπογραφίες, όπου οι μονομάχοι της αρχαίας Ρώμης εξασκούνταν πριν από τη μάχη, οδήγησαν στην παραίτηση του τότε Ιταλού υπουργού Πολιτισμού, Σάντρο Μπόντι, ο οποίος αποκάλυψε ότι μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2003 και του Φεβρουαρίου του 2010 υπήρξαν συνολικά 16 καταρρεύσεις στην Πομπηία, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης των εργασιών συντήρησης.
Στόχος του έργου είναι επίσης να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των επισκεπτών, με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός τους από 2,3 εκατομμύρια το χρόνο που είναι σήμερα, σε 2,6 εκατ. μέχρι το 2017.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου