Ο μυστηριώδης, συναρπαστικός - και για πολλούς ακατανόητος - κόσμος των μαθηματικών προδίδει τα παράξενα μυστικά του σε μία επιστημονική συζήτηση, με πρωταγωνίστρια τη γλώσσα των αριθμών.
Στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις και σκέψεις», έλληνες και ξένοι μαθηματικοί θα συνομιλήσουν με το κοινό για την επιστήμη, που από την αρχαιότητα είναι συνυφασμένη με τη γνώση, στη συζήτηση με τίτλο Μαθηματικά: Γιατί;», που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Τετάρτη 24 Απριλίου στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο.
Ειδικοί επιστήμονες με πλούσιο συγγραφικό έργο θα φωτίσουν την παραδοξότητα των μαθηματικών και τη σχέση τους με την πραγματικότητα, αφού πρόκειται για μία επιστήμη, η οποία δεν προκύπτει από μελέτη και ανάλυση κάποιων «φυσικών νόμων», αλλά από την οικοδόμηση ενός διανοητικού συστήματος, βασισμένου σε αξιώματα που εμείς δεχόμαστε ως αληθή και, παρόλα αυτά, βρίσκει εκπληκτικές εφαρμογές σε άλλες επιστήμες.
Με την υπόνοια ότι η ικανότητα μαθηματικών υπολογισμών δημιουργήθηκε στον άνθρωπο πριν ακόμη αυτός εφεύρει τη γραφή, η εξέλιξή της από τους πρώτους κιόλας πολιτισμούς ήταν γρήγορη, καθώς εξυπηρετούσε βασικές ανάγκες στο εμπόριο, τη διαχείριση της σοδειάς, τη μέτρηση των επιφανειών, αλλά και την πρόβλεψη αστρονομικών γεγονότων. Μία επιστήμη, λοιπόν, που στηρίχτηκε σε αλήθειες απόλυτα κατασκευασμένες, παραδόξως, έχει απίστευτη αποτελεσματικότητα στις φυσικές επιστήμες και σε πολλά άλλα πράγματα.
Οι μαθηματικοί Τεύκρος Μιχαηλίδης, Didier Nordon και Gilles Dowek, προσπαθώντας να εξηγήσουν την αναγκαιότητα των μαθηματικών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου, θα μιλήσουν με ατράνταχτα επιχειρήματα για την πνευματική τους αξία και θα μας δείξουν τις απεριόριστες, αλλά και αδιανόητες εφαρμογές τους στην καθημερινότητά μας.
Επίσης, θα μιλήσουν για τις συνεχώς εξελισσόμενες συνέργειες των μαθηματικών με άλλες επιστήμες και γνωστικά πεδία, όπως η φυσική, η πληροφορική και η βιολογία, αλλά και για το μάταιο ή μη της «ακραίας» μαθηματικής γνώσης, αφού υπάρχουν μαθηματικοί συλλογισμοί, των οποίων την ουσία μπορούν να συλλάβουν ελάχιστοι άνθρωποι στον πλανήτη.
Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Μικρή Σκηνή, λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της Στέγης. Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτηρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 08:00 – 01:00.
http://www.naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου