Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Από τη Μασσαλία με αγάπη για τις μεγάλες πόλεις της Μεσογείου


Από τη Μασσαλία με αγάπη για τις μεγάλες πόλεις της Μεσογείου
Οστρακο οστρακισμού του 5ου π.Χ. αιώνα με το όνομα του Θεμιστοκλή
 
Εκθεση με την ελληνική συμμετοχή έξι αρχαίων έργων και ενός αντιγράφου


Με την πενιχρή ελληνική συμμετοχή έξι αρχαίων έργων και ενός αντιγράφου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Μασσαλία η έκθεση «Μεσόγειος.
Από τις μεγάλες πόλεις του χθες στους ανθρώπους του σήμερα» με την ευκαιρία της ανακήρυξής της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2013. Σκοπός της έκθεσης που θα διαρκέσει από 12 Ιανουαρίου ως 18 Ιουνίου είναι η ανάδειξη των ναυτικών σχέσεων μεταξύ των λαών της Μεσογείου μέσω ενός σύγχρονου Οδυσσέα, ο οποίος ταξιδεύει από λιμάνι σε λιμάνι.

Αντίγραφο αρχαίου κληρωτηρίου
Για τα έργα που θα σταλούν από την Ελλάδα η έγκριση δόθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και είναι τέσσερα όστρακα οστρακισμού του 5ου π.Χ. αιώνα, δύο χάλκινες δικαστικές ψήφοι του 4ου π.Χ. αιώνα και ένα εκμαγείο τμήματος κληρωτηρίου, όλα από το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.
Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε επτά ενότητες, όσα και τα λιμάνια-σταθμοί της «περιοδείας» του Οδυσσέα ενώ αρχαία αντικείμενα αλλά και έργα από την Αναγέννηση ως και τον 19ο αιώνα καλύπτουν τη ζωή της Μασσαλίας - αποικίας των ελλήνων Φωκαέων - σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της. Το ταξίδι αρχίζει από την Τροία και συνεχίζεται στην Τυρό και στην Καρχηδόνα, ακολούθως στην «Αθήνα του Περικλή: Μια δημοκρατία της θάλασσας (5ος π.Χ. αιώνας)», στην «Αλεξάνδρεια των Πτολεμαίων: Η ουτοπία της παγκόσμιας γνώσης (4ος-3ος π.Χ. αιώνας)», στη Ρώμη (1ος-3ος μ.Χ. αιώνας»), στην Κόρδοβα και στα λιμάνια της (9ος-11ος μ.Χ. αιώνας) - με στοιχεία για τη μετάδοση της γνώσης από την Ανατολή στη Δύση, την Αστρονομία, την Ιατρική και τη Γεωγραφία - στη Βενετία της περιόδου από τον 12ο ως τον 15ο αιώνα, στη Γένοβα του 16ου αιώνα, στην Κωνσταντινούπολη του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, στο Αλγέρι, στην Τύνιδα και στην Τρίπολη του 16ου και 17ου αιώνα και τέλος στη Μασσαλία του 19ου αιώνα.
Παράλληλα βίντεο και εγκαταστάσεις συμπληρώνουν τις ενότητες, όπως για παράδειγμα τα φιλμ για τη σημερινή Βηρυτό, για τη σύγχρονη Αθήνα και τη ζωή των νέων την εποχή της κρίσης, για τη ζωή μιας γυναίκας σε ισλαμική χώρα, αλλά αντίστοιχα για τη ζωή της στην «μπερλουσκονική» Ιταλία. Επίσης παρουσιάζεται η βίντεο-εγκατάσταση της γαλλομαροκινής καλλιτέχνιδας Μπουχρά Καλίλι με τίτλο «Ανέφικτο ταξίδι», τα έργα του βρετανού φωτογράφου Μπράιν Γκρίφιν με τίτλο «Τα εμπορεύματα φεύγουν, οι άνθρωποι μένουν».  Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ,   Θερμού Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου