Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Καντε ερωτα (και τεχνη), οχι πολεμο


 
Αφού οι άνθρωποι θέλουν να πολεμούν, ας το κάνουν με χρώμα, βάφοντας τις πόλεις πράσινες και ροζ”, έλεγε η Yoko Ono. O Tammam Azzam, απόφοιτος του τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Δαμασκού, φιλοδοξούσε να στολίσει με χρώματα την πόλη του. Ωστόσο, οι διαμάχες στη Συρία δεν τον άφησαν να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.
Αμέτρητα έργα τέχνης, από λογοτεχνικά μυθιστορήματα και πίνακες ζωγραφικής μέχρι κινηματογραφικές ταινίες και ποιήματα, έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν το κοινό απέναντι στη φρίκη του πολέμου. O Azzam επέλεξε να στρέψει την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας στη Συρία αντιπαραβάλοντας εικόνες από κατεστραμμένα σημεία της χώρας με κάποια από τα σημαντικότερα αριστουργήματα της τέχνης.
Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από βομβαρδισμένες πόλεις της Συρίας και Photoshop, ο Azzam, δημιούργησε εικόνες που τονίζουν την αντίθεση μεταξύ της ομορφιάς της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των καταστροφών που προκαλεί ο πόλεμος. Το έργο του “Freedom Graphic” είναι μια προβολή του διάσημου πίνακα του Gustav Klimt “Το φιλί” πάνω στον τοίχο ενός γκρεμισμένου κτιρίου στη Δούμα της Συρίας.

Χρησιμοποίησα μία από τις πιο διάσημες απεικονίσεις της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων για να καταδείξω το πόσο ισχυρό είναι το μίσος του καθεστώτος της Συρίας απέναντι στους πολίτες” δηλώνει ο Azzam.
Το μήνυμα του Azzam διαδόθηκε γρήγορα, κύριως μέσω των social media. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πέντε ώρες μετά την ανάρτηση της εικόνας σε social networking sites, μετρούσε ήδη 14.000 like και 20.000 share. Το “Freedom Graphic” αποτελεί μέρος της συλλογής του καλλιτέχνη για τον πόλεμο στη Συρία. Άλλα έργα του απεικονίζουν τις γυναίκες από τον πίνακα του Matisse “Ο χορός” πάνω στα ερείπια ενός εγκαταλελειμμένου δρόμου στην πόλη Χομς και τη φιγούρα από τον πίνακα του Dali “Ο Ύπνος” να αιωρείται πάνω από την κατεστραμμένη πόλη Ιντλιμπ. “Διάλεξα το έργο του Dali για να στηλιτεύσω την αδιαφορία της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Συρία. Μια ισοπεδωμένη πόλη είναι πιο σουρεαλιστικό θέαμα απ’ ότι θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ο ισπανός ζωγράφος” εξηγεί ο Azzam.
Ο καλλιτέχνης είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου στο έργο του, καθώς έτσι του δίνεται η δυνατότητα να ενημερώσει τους ανθρώπους για τη θηριωδία που βιώνουν οι άνθρωποι στη χώρα του. Επισημαίνει ωστόσο ότι “δεν θέλω ο κόσμος να μιλά για πόλεμο στη Συρία. Δεν είναι πόλεμος, είναι επανάσταση. Δεν μπορείς να λες ότι είναι εμφύλιος πόλεμος, όταν η μία πλευρά χρησιμοποιεί πυραύλους σκουντ και η άλλη μόνο όπλα”. Ο Azzam έχει εγκαταλείψει τη Συρία, για να προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του, και ζει στο Ντουμπάι. Το όνειρό του σήμερα είναι να επιστρέψει κάποτε στη χώρα του και να ζωγραφίσει τα έργα των μεγαλων ζωγράφων στους τοίχους των πόλεων που επλήγησαν από τον πόλεμο.
Πηγή: Middle East Voices

Κυριακίδη Ελένη (Α.Μ.300055)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου