Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Κομμένο το ρεύμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης στον Βοτανικό

Αγόρασε κτήριο παρ' όλο που γνώριζε ότι θα μεταστεγαστεί στο Φάληρο

Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η Εθνική Βιβλιοθήκη αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ούτε εκατό ευρώ για να επισκευάσει ένα φωτοτυπικό μηχάνημα! Ως γνωστόν, η ετήσια επιχορήγησή της, χρόνια τώρα, είναι καθηλωμένη στα 390.000 ευρώ.

 

Εκείνο που δεν γνωρίζαμε, όμως, είναι πως από το παραπάνω ποσό δεν της μένει σχεδόν τίποτε ώστε να λειτουργεί έστω και υποτυπωδώς. Κι αυτό, επειδή τα 235.000 ευρώ του τακτικού της προϋπολογισμού καταβάλλονται ως τοκοχρεολύσια για δάνειο που ελήφθη για αγορά ακινήτου όπου στεγάζονται οι βοηθητικές της υπηρεσίες, ενώ άλλες 120.000 αναλογούν στα κοινόχρηστα που απαιτούνται για το συγκεκριμένο ακίνητο. Στην πραγματικότητα η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας οφείλει να τα βγάζει πέρα με 35.000 ευρώ.

Κοινοτικά κονδύλια
Πιο συγκεκριμένα, το 2008 όπως μας δήλωσε η σημερινή αναπλ. διευθύντρια Αντωνία Αράχωβα κρίθηκε σκόπιμο να αγοραστεί ακίνητο 2.000 τ.μ. στον Βοτανικό -για την ακρίβεια μέρος του κτηρίου που υψώνεται στη συμβολή της Λεωφόρου Αθηνών 31-33 και Σπύρου Πάτση 12-, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί το τμήμα εισαγωγής βιβλίων και το γραφείο ISBN, που ώς τότε στεγάζονταν σε ενοικιασμένο κτήριο στην Αγία Παρασκευή. Η τιμή του ακινήτου ανερχόταν στα 10 εκατ. ευρώ. Τα 6 εκατ. για την αγορά αντλήθηκαν από κοινοτικά κονδύλια και τα υπόλοιπα 4 εκατ. εξασφαλίστηκαν με δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. Υπουργός Παιδείας τότε ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου, πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της ΕΒΕ ήταν ο επιφανής μαθηματικός Αθανάσιος Φωκάς και χρέη αναπληρωτή διευθυντού ασκούσε η διοικητική υπάλληλος, υπεύθυνη του τμήματος χειρογράφων, Αικατερίνη Κορδούλη.
Το περίεργο -αν όχι σκανδαλώδες- είναι πως η παραπάνω αγοραπωλησία πραγματοποιήθηκε σε μια εποχή που ήταν γνωστό τοις πάσι ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη, χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, θα αποκτούσε σχετικά σύντομα ένα ολοκαίνουργιο κτήριο 22.000 τ.μ. στον παλιό Ιππόδρομο του Φαλήρου. Η ανακοίνωση της δωρεάς είχε γίνει επισήμως από τον Οκτώβριο του 2006, ενώ το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και του ελληνικού Δημοσίου είχε υπογραφεί από τον Ιούνιο του 2007. Τον Φεβρουάριο του 2008 γνωρίζαμε και ποιος θα υπέγραφε τα σχέδια του νέου κτηρίου - ο Ρέντζο Πιάνο. Γιατί λοιπόν η τότε διοίκηση της ΕΒΕ θεώρησε πως είναι επιτακτική ανάγκη η απόκτηση ιδιόκτητου ακινήτου; Είχε συνείδηση του οικονομικού βρόχου με τον οποίο τύλιγε το θεσμό; Και πώς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέτρεψε να γίνει μια τέτοια κίνηση;

Ο φάκελος ερευνάται

Σήμερα ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια του Μάνου Δημητρακόπουλου, αντιπροέδρου του πρόσφατα διορισμένου εφορευτικού συμβουλίου της ΕΒΕ, δικηγόρου στο επάγγελμα, και η προτροπή που έχει λάβει από τον πρόεδρο, Σταύρο Ζουμπουλάκη, είναι να εξετάσει ενδελεχώς κάθε πτυχή της. Και το προηγούμενο εφορευτικό συμβούλιο, όμως, ήταν εξαιρετικά δυσαρεστημένο με το βάρος που του είχε κληροδοτηθεί. Ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος και ο Δημήτριος Βλαστός, σε συνάντησή τους το 2011 με τον τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλη Ράπανο, επεδίωξαν ένα διακανονισμό επωφελή για την ΕΒΕ, αλλά η προσπάθειά τους στάθηκε άκαρπη.
Σήμερα, στο επίμαχο κτήριο του Βοτανικού το ρεύμα έχει κοπεί. Η Εθνική Βιβλιοθήκη δεν είναι σε θέση ούτε τη ΔΕΗ να πληρώσει, όπως δεν μπορεί να προβεί στη συντήρηση ενός σέρβερ ή στην επισκευή ενός κομπιούτερ. Αντίστοιχα, αδυνατεί να πληρώσει συνδρομές προς ξένες βάσεις δεδομένων ή σε οργανισμούς που θα της εξασφάλιζαν πρόσβαση σε χιλιάδες βιβλιοθήκες του εξωτερικού. Δεν είναι αποκαρδιωτικό; Ας ευχηθούμε τουλάχιστον όλες οι λεπτομέρειες της περίεργης αυτής ιστορίας να έρθουν κάποτε στο φως.

Της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου