Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Τα σχολικά κτίρια, αρχαία και νέα, γιορτάζουν

18 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

Χώροι Παιδείας, από την Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, που τμήματά της δεν χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα, επιλέχτηκαν ως σύμβολα μιας εκδήλωσης που στέλνει μήνυμα διάσωσης και ένταξής τους στη σύγχρονη ζωή



«Η πολιτιστική κληρονομιά της εκπαίδευσης» ανά τους αιώνες βρίσκεται στο επίκεντρο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Μνημείων στις 18 Απρίλιου. Με σκοπό ν’ αναδειχτούν τα μνημεία, αλλά και να σταλεί μήνυμα για τη διάσωσή τους, φέτος φωτίζονται οι χώροι της Παιδείας -βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, σχολεία, ακαδημίες, μοναστήρια ή και ανοιχτοί χώροι- με έμφαση την Ακαδημία Πλάτωνος, το πρώτο πανεπιστήμιο του δυτικού κόσμου. Η δραστήρια Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος συμμετέχει στη διοργάνωση με σειρά δράσεων ως ακόμα μια ευκαιρία να επικοινωνήσει το έργο της στο πλατύ κοινό.

Η 18η Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS). Κάθε χρόνο το ICOMOS προτείνει ένα επίκαιρο θέμα, ώστε να αναδειχτεί το νόημα της ημέρας. «Θέλουμε να αναδείξουμε τους χώρους της Παιδείας και να στείλουμε ένα μήνυμα για τη διάσωσή τους» ανέφερε η καθηγήτρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη σχολή Αρχιτεκτονικής, Σοφία Αυγερινού- Κολώνια, αντιπρόεδρος του ελληνικού ICOMOS. Και πρόσθεσε με νόημα: «Το θέμα του εορτασμού έχει επικαιρότητα και μπορεί να προσφέρει σημαντικά. Η ελληνική παιδεία σήμερα δοκιμάζεται, υποβαθμίζεται και στερείται πόρους – ιδιαίτερα η πανεπιστημιακή κοινότητα. Η υλική κληρονομιά μας αλλά και η άυλη βρίσκονται υπό πίεση. Ούτε στην Τουρκοκρατία δεν διώχθηκε τόσο η Παιδεία. Και ναι μεν μιλάμε για την υλική μας κληρονομιά, αλλά υπάρχει και το άυλο μέρος, που είναι ίσως και το πιο σημαντικό. Δεν είναι τυχαία η συμμετοχή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στον εορτασμό με όλες του τις δυνάμεις».


Από την πλευρά του ο αρχαιολόγος και μέλος του Δ.Σ. του ICOMOS, Κυριάκος Ψαρουδάκης, ανέφερε ότι στόχος είναι «κατ’ αρχήν η ευαισθητοποίηση κυρίως των νέων και δεύτερον η προστασία και η ανάδειξη των μνημείων της Παιδείας, καθώς πολλά βρίσκονται σε κίνδυνο. Ευελπιστούμε να αναλάβουν ευθύνες και δράση οι υπεύθυνοι». Και πρόσθεσε: «Για το θέμα της ενημέρωσης και με προτροπή τού ICOMOS έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεννοήσεις με πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες διευθύνσεις εκπαίδευσης, προτρέποντας μαθητές και φοιτητές να πάρουν μέρος σε προγράμματα καταγραφής σχολείων, ακόμα και προφορικών μνημών. Ως προς το κομμάτι της προστασίας και της ανάδειξης ευελπιστούμε να γίνει καταγραφή των διατηρητέων μνημείων εκπαίδευσης -έχει ήδη γίνει δουλειά από τη MOnuMENTA και τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ- και να δείξουμε τεκμηριωμένα ποια βρίσκονται σε κίνδυνο».

Ο εορτασμός φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ταυτόχρονα να προστατεύσει αλλά και να εντάξει τα μνημεία στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναδεικνύονται είναι η Ακαδημία Πλάτωνος από την αρχαιότητα και τρία σύγχρονα δείγματα μοντερνισμού σημαντικών αρχιτεκτόνων. Συγκεκριμένα το Αμφιθέατρο, το Γυμναστήριο και τα Λουτρά του Μαράσλειου (του Νικόλαου Μητσάκη) εντός της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, που δεν χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Η MOnuMENTA κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης και αναμένεται άμεσα η απόφαση.
Ετερο εκπαιδευτικό ιδρυμα ειναι το 3ο δημοτικό σχολείο στην Ερμούπολη της Σύρου, του Πάτροκλου Καραντινού, χαρακτηριστικό δείγμα σχολικών κτιρίων της δεκαετίας του ’30. Επίσης το 1ο δημοτικό σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας, του Σπαθάρη, που δεν λειτουργεί εδώ και καιρό. Πρόκειται για σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής, άμεσα συνδεδεμένο με τον προσφυγικό συνοικισμό. Συζητείται ο χαρακτηρισμός του σε διατηρητέο.

ΟΙ εκδηλώσεις εορτασμού για την Παγκόσμια ημέρα Μνημείων ξεκίνησαν την Κυριακή από την Ακαδημία Πλάτωνος, ένα χώρο που χρήζει προστασίας. «Οι κινητοποιήσεις μας συντέλεσαν στο να κερδίσουμε τη μάχη και να μη χτιστούν τα σχεδιαζόμενα πολυώροφα κτίρια της Νομαρχίας στην περιοχή των σχολείων, αλλά και στο οικόπεδο REDS, συμφερόντων Μπόμπολα, εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Θέλουμε αυτός ο χώρος να είναι χώρος συνάντησης των κατοίκων, όπου θα μπορούμε να ζούμε και να επικοινωνούμε μεταξύ μας» δήλωσε η Αθηνά Μερτζέλου από την Πρωτοβουλία Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος. Οι αγώνες τους συνεχίζονται προκειμένου αυτή τη φορά να ανατρέψουν την ανέγερση mall, μάλιστα υπό το όνομα «Academy Gardens» στο πρώην εργοστάσιο Μουζάκη, στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Κηφισού. Καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους για ενημέρωση, αύριο, στις 4.30, στο Πάρκο της Ακαδημίας.

Ο εορτασμός συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τον Ομιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων, την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία MOnuMENTA. Να πούμε, τέλος, ότι η 18η Απριλίου εορτάζεται με δωρεάν είσοδο σε όλους τους χώρους για το κοινό, αν και μέχρι χθες δεν είχε έρθει επίσημη ανακοίνωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού.

v.tzevelekou@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου