Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Μουσεία Φαγητού: άλλη μία νέα κινεζική εμμονή


Η πανάρχαια και τεράστια ασιατική χώρα διαθέτει μεγάλη γαστριμαργική παράδοση
Μουσεία Φαγητού: άλλη μία νέα κινεζική εμμονή
Πάνω από σαράντα πιάτα αποτελούσαν το θρυλικό συμπόσιο "Μαν Χαν" της κινεζικής δυναστείας των Κινγκ. Μεταξύ άλλων περιελάμβαναν : πατούσα αρκούδας, γλώσσες ψαριών, γάτα στον ατμό με συνοδεία αχλαδιού και σούπα από φωλιές πουλιών.
 
 
Η μανία των Κινέζων με το φαγητό δεν είναι πολύ γνωστή: οι περισσότεροι θεωρούμε πως, λόγω σωματοδομής και στάσης ζωής οι Κινέζοι είναι ολιγαρκείς. Ομως η πανάρχαια και τεράστια ασιατική χώρα διαθέτει τόσο μεγάλη γαστριμαργική παράδοση, ώστε σιγά σιγά ξεπηδούν σε πολλές επαρχιακές πόλεις μουσεία γύρω από ένα κοινό άξονα: το φαγητό και τις τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις.

Τα σημαντικότερα από τα θεματικά αυτά μουσεία έχουν ανοίξει εδώ και μερικά χρόνια στις πόλεις Τσενγκντού και Κάιφενγκ, ωστόσο, σύμφωνα με άρθρο του BBC, το πιο μεγαλόπρεπες απ' όλα είναι το Μουσείο Κουζίνας της Χανγκζού.

Το μουσείο, που άνοιξε υπό την αιγίδα των Δημοτικών Αρχών και η είσοδος του είναι ελεύθερη για το κοινό, κόστισε πάνω από 24 εκατομμύρια ευρώ κι είναι όντως εντυπωσιακό: στη κεντρική του αίθουσα υπάρχει ένα τεράστιο κυκλικό τραπέζι, όπου πάνω του εκτίθενται (όχι αληθινά, αλλά πλαστικά ) τα 40 διαφορετικά φαγητά που αποτελούσαν το φημισμένο συμπόσιο Μαν-Χαν της Βασιλικής δυναστείας των Κινγκ - πιάτα όπως… πατούσα αρκούδας, γλώσσες ψαριών, γάτα στον ατμό με συνοδεία αχλαδιού και σούπα από φωλιές πουλιών.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να θαυμάσουν αντίγραφα φαγητών από βουδιστικά μοναστήρια, να μάθουν τί έτρωγαν οι άνθρωποι των σπηλαίων του Κινεζικού Μεσαίωνα και να δοκιμάσουν τα φημισμένα γλυκά της δυναστείας Σονγκ του 13ου μ.Χ. αιώνα. Κάθε πιάτο συνοδεύεται από αναλυτικό πληροφοριακό υλικό και αναφορές σε κείμενα της ανάλογης χρονικής περιόδου.

Ο ιθύνων νους πίσω από το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα είναι ο Κινέζος σεφ Χου Ζόνγκγινγκ ο οποίος έχει την πολύτιμη αρωγή του διευθυντή του μουσείου, Γου Σιόνγκσιν. Αμφότεροι ελπίζουν πως η δουλειά αυτή θα χρησιμεύσει τόσο για την διάσωση των γαστρονομικών εθίμων της Κινάς, όσο και για την ενθάρρυνση νέων σεφ να μάθουν τις αρχαίες μαγειρικές τεχνικές της χώρας και, με βάση αυτές τις παραδόσεις, να δημιουργήσουν νέα ενδιαφέροντα πιάτα.

Κι επειδή με το… μάτι δεν χόρτασε κανείς, οι πεινασμένοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία μετά το τέλος της ξενάγησης, να απολαύσουν ένα παραδοσιακό κινεζικό γεύμα στο αχανές εστιατόριο του μουσείου, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει και να σερβίρει μέχρι και 1.000 άτομα την ίδια στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου