Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ο Κ. Γκούρλιτ θεωρεί παράνομη την κατάσχεση των έργων τέχνης που βρέθηκαν στο σπίτι του


Kατέθεσε προσφυγή για να του επιστραφούν
  από Archaeology Newsroom - Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014 
http://www.archaiologia.gr/blog/2014/02/21/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BF-80%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA-%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BB%CE%B9%CF%84-%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CF%80/
Ο Κορνέλιους Γκούρλιτ, ο 80χρονος Γερμανός στο σπίτι του οποίου είχαν βρεθεί περισσότεροι από 1.400 πίνακες ζωγραφικής, ορισμένοι εκ των οποίων πιστεύεται ότι κλάπηκαν από τους Εβραίους ιδιοκτήτες τους από τους Ναζί, κατέθεσε προσφυγή αμφισβητώντας τη νομιμότητα της κατάσχεσης της συλλογής του.
Οι δικηγόροι του Γκούρλιτ «κατέθεσαν προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο του Άουγκσμπουργκ κατά της απόφασης που ελήφθη στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 για έρευνα και κατάσχεση» των έργων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του 80χρονου. Στόχος τους είναι να αρθεί η κατάσχεση και κατά συνέπεια να επιστραφούν τα έργα στον Γκούρλιτ. Το διοικητικό δικαστήριο επιβεβαίωσε την κατάθεση της προσφυγής. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο το πότε θα εκδικαστεί η υπόθεση.

«Ο κύριος Γκούρλιτ και οι συνήγοροί του έχουν πλήρη συνείδηση των ηθικών διαστάσεων αυτής της υπόθεσης», είπε ένας εκ των δικηγόρων του, ο Τίντο Παρκ. Ωστόσο υποστήριξε ότι «το δίκαιο και η ηθική θα πρέπει να διαχωρίζονται με σαφήνεια σε μια δικαστική διαδικασία».
Οι συνήγοροι ισχυρίζονται ότι η κατάσχεση της συλλογής «δεν δικαιολογείτο» από τις υποψίες για φοροδιαφυγή του Γκούρλιτ αφού αυτή ήταν και η μοναδική αφορμή που πρόβαλαν οι αρχές για να αιτιολογήσουν την απόφασή τους. Παράλληλα, επανέλαβαν ότι ο πελάτης τους είναι «έτοιμος για διάλογο» με τους φερόμενους ως νόμιμους ιδιοκτήτες των έργων και «συνειδητοποιεί την ηθική υποχρέωσή του». Για το λόγο αυτό επιθυμούν να καταλήξουν σε μια «φιλική συμφωνία» για τα έργα αμφιλεγόμενης προέλευσης.
Τη Δευτέρα οι δικηγόροι είχαν ανακοινώσει ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με έξι πρόσωπα που διεκδικούν το 3% των κατασχεμένων έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου