Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Στην τελική ευθεία το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


To υπο ανακατασκευή κτήριο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ.
Προχωρά ο μετασχηματισμός του σε Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να είναι έτοιμο το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), το οποίο θα εγκαινιαστεί τον Μάρτιο του 2014.




Το κτήριο θα έχει δύο εισόδους, μία από τη λεωφόρο Συγγρού και μία από την Καλλιρόης, ενώ στον τελευταίο όροφο θα βρίσκεται το εστιατόριο, με πανοραμική θέα της Αθήνας.  Στο δώμα, έναν χώρο 1000 τ.μ., θα φιλοξενείται η υπαίθρια γλυπτοθήκη με τις νέες παραγωγές του ΕΜΣΤ, από μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών, καθώς και υπαίθριες προβολές .
Όσο για την έκθεση των μόνιμων συλλογών του Μουσείου, που αριθμούν περισσότερα από 1000 έργα και διαρκώς αυξάνονται με δωρεές, η επιλογή και η τοποθέτησή τους στους χώρους του Μουσείου είναι, για τη διευθύντρια του Μουσείου, Άννα Καφέτση, «το πιο δημιουργικό κομμάτι».

Ο τελευταίος όροφος

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Αίθουσα του υπο κατασκευή κτηρίου του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Μόνιμα στον τελευταίο όροφο, αυτόν του εστιατορίου, θα εκτίθεται η ξύλινη εγκατάσταση «Καράβι της ζωής μου», του Ίλια Καμπακόφ, ενώ στις εντυπωσιακές ψηλοτάβανες, μεγάλες αίθουσες του 2ου ορόφου, η εγκατάσταση του Γιάννη Κουνέλλη με τους μεταλλικούς σταυρούς θα έρχεται σε αντίθεση με την βιντεοεγκατάσταση «99 ονόματα» - όσα τα ονόματα του θεού, σύμφωνα με το Κοράνι, έργο σουφισμού, του Κουτλούκ Αταμάν.  Στον ίδιο όροφο, ο επισκέπτης, ανάμεσα στα αποκτήματα του ΕΜΣΤ, θα συναντά και την εγκατάσταση της Έμιλυ Ζασίρ, «Εις Μνήμην των 418 Παλαιστινιακών χωριών τα οποία καταστράφηκαν, ερημώθηκαν και κατακτήθηκαν από το Ισραήλ το 1948-2001» . Επίσκεψη στο εργοτάξιο
Το εργοτάξιο των 20.000 μέτρων επισκέφθηκε, σήμερα Δευτέρα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος ξεναγήθηκε από τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Άννα Καφέτση, και τον επικεφαλής αρχιτέκτονα Βαγγέλη Στυλιανίδη.
Στο ισόγειο έκτασης 600 τ.μ, εκτός από τα εκδοτήρια, το πωλητήριο και το καφέ του Μουσείου, ξεκινά ο χώρος των περιοδικών εκθέσεων, ο οποίος θα έχει την δυνατότητα να μεταμορφώνεται και σε αμφιθέατρο χωρητικότητας 280 ατόμων.
Με κυλιόμενες σκάλες, το κοινό θα επισκέπτεται το μεγάλο υπόγειο του κτιρίου, όπου θα συνεχίζονται οι περιοδικές εκθέσεις. Μεταξύ ισογείου και 1ου ορόφου, μεσολαβεί ο ημιώροφος, με γραφεία διοίκησης, ένα μικρό αμφιθέατρο 90 ατόμων, και στον πρώτο όροφο η βιβλιοθήκη του Μουσείου, το αναγνωστήριο, τα εργαστήρια συντήρησης, καθώς και εργαστήριο παραγωγής ψηφιακών έργων που αναθέτει το Μουσείο στους καλλιτέχνες.

Με τις προσόψεις του παλιού εργοστασίου Φιξ


Το κτήριο διατήρησε τις προσόψεις του παλιού εργοστασίου Φιξ, ό,τι διασώζεται δηλαδή από τις προσόψεις επί της λεωφόρου Συγγρού και της Καλλιρόης, και τις στήριξε με μια τσιμεντένια κατασκευή - «σκαλωσιά», η οποία θα αξιοποιείται και ως εκθεσιακός χώρος έργων σύγχρονου ντιζάιν. Η μεταμόρφωση του κτηρίου Φιξ
Η περιπετειώδης μεταμόρφωση του Φιξ, σε κτήριο που θα στεγάζει το ΕΜΣΤ, χρονολογείται από συστάσεως του Μουσείου, το 2000.
Το έργο βρέθηκε πολλές φορές στον αέρα, οι διαδικασίες ανάπλασης υπήρξαν πολύπλοκες, το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης άλλαξε ουκ ολίγες φορές και τώρα, έπειτα από 13 χρόνια, η πολύπαθη ιστορία του βαίνει προς αίσιο τέλος. Τα εγκαίνια του κτηρίου του ΕΜΣΤ, το οποίο αν και άστεγο τόσα χρόνια δεν σταμάτησε ποτέ τη δράση του, έχουν οριστεί για τον Μάρτιο του 2014. Οι δραστηριότητες του ΕΜΣΤ στεγάζονται από τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Ωδείο Αθηνών.
http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου