Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Στην Παναγία Σουμελά η βαλσαμωμένη καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη

Θα εκτεθεί σε προσκύνημα στο Βέρμιο, στις 14 και 15 Αυγούστου

Στην Παναγία Σουμελά η βαλσαμωμένη καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη
"Να στείλετε, τουλάχιστον, την καρδιά μου στην Ελλάδα. Άνηκε πάντοτε εις την πατρίδα μου και επιθυμία να αποδοθεί εις το ελεύθερον χώμα της" ήταν η τελευταία επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ενός από τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821 και και αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας.

Η καρδιά του βαλσαμώθηκε, μετά το θάνατό του στη Βιέννη, το 1828, όπως επίσης και του αδελφού του, Γεωργίου Υψηλάντη. Η Μαρία, η σύζυγος του Γεωργίου Υψηλάντη, ίδρυσε το "Αμαλίειο" στην Αθήνα κι εκεί μετέφερε τις δύο βαλσαμωμένες καρδιές της οικογένειας. Εδώ και χρόνια-  φυλάσσονται στο "Αμαλίειον Οικοτροφείον Θηλέων" των Αθηνών, στο Ναό των Ταξιαρχών, στην Αθήνα, στην οδό Στησιχόρου.


Εν όψει της γιορτής του 15αύγουστου, οι βαλσαμωμένες καρδιές του Αλέξανδρου και του  Γεωργίου Υψηλάντη θα "χτυπούν" στο προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο.

Στις 14 του μηνός, παραμονή της μεγάλης γιορτής, πέντε λεπτά προτού οι δείκτες του ρολογιού δείξουν έξι το απόγευμα, θα γίνει η επίσημη υποδοχή και λιτανεία τους στο χώρο του προσκυνήματος.

   Λιτάνευση θα γίνει και την επομένη, ενώ στη διάρκεια της λιτανείας της εικόνας της Παναγίας θα γίνει και κατάθεση στεφάνου, όπως κάθε χρόνο, στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Και τις δύο ημέρες, τις θρησκευτικές εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν μουσικοί, λυράρηδες και χορευτικά συγκροτήματα νεολαίων ποντίων - πάνω από 200 - από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
http://www.news.gr, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου