Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Πρώτα η ανασκαφή, μετά οι ανακοινώσεις

3/08/13ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΤΟ ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ


        
 
«Το εύρημα της Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα, οποιαδήποτε ερμηνεία -και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα- στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη», σημειώνει η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Πολιτισμού, επιβεβαιώνοντας το σχόλιό μας την Τετάρτη σχετικά με την ανασκαφή του μεγάλου κτιστού περιβόλου του 4ου αι. π.Χ. στη θέση Καστά Αμφίπολης.


Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια έντονη φημολογία γύρω από την ανασκαφική έρευνα καθώς κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ακόμα και η υπεύθυνη της ανασκαφής, η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, έχει δηλώσει ότι πρόκειται για σπουδαίο εύρημα αλλά τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχαιολόγοι δεν τους επιτρέπουν να κάνουν τέτοιες αναφορές.

Αλλά και η δήλωση της Μαρίας Βλαζάκη, γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, προς την εφημερίδα ήταν ξεκάθαρη: «Σαφώς και πρόκειται για σπουδαία ταφική ανακάλυψη, ωστόσο τι ακριβώς περιέχει και ποιοι μπορεί να ήταν θαμμένοι δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού: «Οι ανασκαφές στη θέση Καστά Αμφίπολης είχαν ξεκινήσει στη δεκαετία του ’60 από τον αείμνηστο Δ. Λαζαρίδη και συνεχίζονται τα δύο τελευταία χρόνια… Οι έρευνες φέρνουν στο φως ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. Πρόκειται για εξαιρετικά αξιόλογο κτιστό περίβολο που ορίζει χωμάτινο τύμβο και είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου. Εχει συνολικό ύψος 3,00 μ. διάμετρο 1,60 μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405 μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μη βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που κατά μία εκδοχή ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου». Να σημειωθεί ότι η ανασκαφή έχει σταματήσει προς το παρόν κι αναμένεται να ξεκινήσει πάλι μετά τον Σεπτέμβριο.

Β.ΤΖ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου