Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Των Βρακοφόρων Όμιλος σαράντα χρόνια στέκει...

1973-2013: 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ
Σήμερα και αύριο εκδηλώσεις από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης- trailer
Ο Όμιλος των Βρακοφόρων της Κρήτης, με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνιων από την ίδρυσή του (1973-2013), θα πραγματοποιήσει επετειακές εκδηλώσεις, στο θέατρο Ερωφίλη του φρουρίου της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο, σήμερα και αύριο,(10 και 11 Αυγούστου), με ώρα έναρξης 21:30. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
 
Σάββατο 10 Αυγούστου
 
«Ο Ελληνισμός χορεύει και τραγουδά στο Ρέθυμνο!»
 
      Συμμετέχουν κορυφαία μουσικοχορευτικά συγκροτήματα της ομογένειας:
   Από την Αμερική ο Σύλλογος Ποντίων «ο Πόντος».
   Από την Αυστραλία η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης.
   Από την Κύπρο ο Πολιτιστικός και Χορευτικός Όμιλος Λεμεσού «Διόνυσος».
   Από το Καστελόριζο η Πολιτιστική Μουσικοχορευτική Ομάδα.
   Από την Ρόδο ο Πολιτιστικός Όμιλος Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες».
   Τα συγκροτήματα συνοδεύουν μουσικά σπουδαίοι καλλιτέχνες, ενώ θα εμφανιστούν οι «Νεοριζίτες» και η ομάδα βετεράνων του Ομίλου.
 
      Θα τιμηθούν:
   1. Οι μετανάστες μας, στο πρόσωπο του «Κρητικού» ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη.
   2. Η ομογένεια στο πρόσωπο του προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών Αντώνη Τσουρδαλάκη.
   3. Η ανιδιοτελής προσφορά στο πρόσωπο του ιδρυτή του «Χαμόγελου του παιδιού» Κώστα Γιαννόπουλου.
 
Κυριακή 11 Αυγούστου
 
 Μεγάλη συναυλία παραδοσιακής μουσικής «Οι Ξυλούρηδες».
      Συμμετέχουν οι:
   Ψαραντώνης, Ψαρογιάννης, Ψαρογιώργης, Ψαρολάμπης και η Νίκη Ξυλούρη.
   Χορεύουν τμήματα του Ομίλου Βρακοφόρων.
   Τις εκδηλώσεις θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας.

Των Βρακοφόρων Όμιλος σαράντα χρόνια στέκει,

Σαράντα χρόνια,
Με μαντινάδες σας μιλώ, Απο τον Γιωργη Σηφακη,

Των Βρακοφόρων Όμιλος σαράντα χρόνια στέκει
στο κάστρο τση παράδοσης είναι βαρύ πελέκι.
Σταυριδογιάννη έβαλες στον Όμιλο θεμέλιο
και το τιμόνι σταθερά βαστάς πρόεδρε Στέλιο.
Αύριο και μεθαύριο στο κάστρο ανεβείτε
λύρα, χορό, ριζίτικα, Ξυλούρηδες να δείτε.
Των Βρακοφόρων Όμιλε να τα εκατοστίσεις,
στηρίζεις την παράδοση κι ετσά να συνεχίσεις!
Αναδημοσιευση Απο Ρεθεμνιωτικα Νεα

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένας εθελοντικός οργανισμός για τα παιδιά, που διανύει φέτος τον 18ο χρόνο δράσης. Ξεκίνησε ως επιθυμία του 10χρονου Ανδρέα Γιαννόπουλου, που λίγο πριν χάσει τη μάχη για τη ζωή, αποτύπωσε στο ημερολόγιο του το παιδικό αυτό όραμα. Το όνειρο του Ανδρέα πήρε μορφή με το πρώτο Σπίτι για τα παιδιά που ξεκίνησε να λειτουργεί λίγους μήνες μετά, φτάνοντας σήμερα να είναι ένας Οργανισμός το έργο του οποίου έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία και να αποδεικνύει σε όλους μας το μεγαλείο που μπορεί να επιτευχθεί, όταν οι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό -ακριβώς όπως είχε προβλέψει ένα 10χρονo παιδί- πολύ πριν το διαπιστώσουμε εμείς οι «μεγάλοι»...
Μέσα από τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και, με τη βοήθεια εργαζομένων και εκατοντάδων εθελοντών, υποστηρίζονται 365 ημέρες το χρόνο δεκάδες δράσεις για τη φροντίδα και την προστασία της σωματικής και της ψυχικής υγείας, αλλά και της ασφάλειας χιλιάδων παιδιών στην Ελλάδα που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Ολόκληρος ο οργανισμός επιβιώνει αποκλειστικά χάρη στις χρηματικές δωρεές του απλού κόσμου και τις χορηγίες -χρηματικές ή σε είδος– εταιρειών, που συμμετέχουν με τον τρόπο αυτό στην ποιοτική κάλυψη των αναρίθμητων αναγκών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που ο οργανισμός εκπροσωπεί.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ
Ο Αντώνης Τσουρδαλάκης είναι γιος του Σωκράτη (καταγωγή από τις Μέλαμπες Ρεθύμνης) και της Άννας Τσουρδαλάκη (καταγωγή από την Ασή Γωνιά Αποκορώνου) και είναι γεννημένος στη Μελβούρνη τον Ιούλιο του 1970.
Μεγαλώνοντας ανάμεσα σε ατόφια παραδοσιακή κρητική οικογένεια, ο Αντώνης πήρε από τους γονείς του τα απαραίτητα πρώτα ερεθίσματα για να συνεχίσει το δρόμο της παράδοσης δημιουργώντας του το αίσθημα να αγαπά την Ελλάδα και να λατρεύει την Κρήτη.
Από μικρός, με την καθοδήγηση τον γονέων του, πήρε τα πρώτα μαθήματα κρητικών χορών. Στη συνέχεια διδάχθηκε μαθήματα χορού κοντά στην αείμνηστη χοροδιδασκάλισσα, Ελένη Καυκαλάκη, και αργότερα με τη Μαρία Κουρμαδιά. Από τα πρώτα παιδικά του χρόνια φόρεσε την κρητική στολή χορεύοντας με πολυάριθμα χορευτικά συγκροτήματα της παροικίας.
Αργότερα σε εφηβική ηλικία συμμετείχε στις χορευτικές ομάδες του σχολείου «Αγ. Βασιλείου» Brunswick, του Συλλόγου Ρεθεμνιωτών «ΑΡΚΑΔΙ» και της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης.
Είναι απόφοιτος του Γυμνασίου Keilor Heights Secondary College, του Ελληνικού Λυκείου «Αριστοτέλειο» στο Brunswick και πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Βικτώριας.
Εδώ και 20 χρόνια είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας συστημάτων ασφαλείας και πυρασφάλειας με την επωνυμία “Plexus Security & Fire”, ενώ εδώ και 3 χρόνια έχει δημιουργήσει και μια τυπογραφική εταιρεία στην Κίνα με την επωνυμία “Global Printing Australia”, ενώ συμμετέχει δυναμικά σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και την Αυστραλία.
Είναι παντρεμένος με την Χριστίνα Παπατόλη και έχει δυο παιδιά, την Άννα και την Παρασκευή.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπώντας το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) από το 2004. Έπειτα από την αλλαγή στα μέσα της θητείας στις αρχές του 2012, έγινε μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, και αναπληρωματικό μέλος των Επιτροπών Ελέγχου του Προϋπολογισμού (CONT) και Αλιείας (PECH). Ο κ. Χατζημαρκάκης προεδρεύει της αντιπροσωπείας του ΕΚ για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).
Διετέλεσε Συντονιστής του ALDE στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού και, μεταξύ άλλων, Εισηγητής για την απαλλαγή της Επιτροπής 2009.
Ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) από το 2004 έως το 2011, ο κ. Χατζημαρκάκης έχει εμπλακεί ενεργά στην ανάπτυξη οδηγιών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, κυρίως σε θέματα καινοτομίας (CIP) και βιομηχανικών πολιτικών, ειδικά στη αυτοκινητοβιομηχανία, όπως επίσης στην εκπαίδευση και στην έρευνα (ΕΙΤ). Άλλο ένα σημαντικό θέμα ήταν η Έκθεση για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στην αγορά ενέργειας (REMIT/ITRE).
Σε εθνικό επίπεδο, ήταν μέλος του Συμβουλίου του FDP μέχρι τον Μάιο 2011 και Γενικός Γραμματέας στην περιφέρειά του το Σάαρλαντ από το 2002 έως το 2010. Από το 2010 προεδρεύει του Φόρουμ του προγράμματος του κόμματος για τη Δημογραφία και την Ένταξη, συζητώντας φιλελεύθερες ιδέες σε αυτό τον τομέα σε σχέση με το νέο πρόγραμμα του κόμματος από το 2013 και μετά.
Ο κ. Χατζημαρκάκης είναι, επίσης, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (WHIA) και Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW).
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης σπούδασε γεωργία και πολιτικές επιστήμες στη Βόννη και την Οξφόρδη.
Μιλά γερμανικά, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Ο ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΠΟΝΤΟΣ" ΤΟΥ NORWALK, CONNECTICUT Η.Π.Α.
Ιδρύθηκε το 1982 από Πόντιους Έλληνες μετανάστες στην πόλη του Norwalk, CT. Σκοπός των ιδρυτών ήταν η διατήρηση και διάδοση του πολιτισμού μας και των εθνικών μας παραδόσεων, την εκμάθηση της διαλέκτου, της μουσικής, των τραγουδιών και των χορών των προγόνων μας.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΩΝ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ (ΡΟΔΟΣ)
Σαράντα οκτώ χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και ακριβώς στο κέντρο του νησιού βρίσκεται το χωριό Απόλλωνα στους πρόποδες του Πρ. Ηλία σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.
Οι κάτοικοι του χωριού περίπου οκτακόσιοι τον αριθμό, ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και ιδιαίτερα με την ελιά και τα παράγωγά της. Ο πολιτιστικός όμιλος αποτελούμενος από νέους του χωριού είναι ο ποιο δραστήριος σε ολόκληρο το νησί μιας και το εύρος των δραστηριοτήτων του δεν περιορίζετε στο παραδοσιακό του κομμάτι αλλά συνάμα δραστηριοποιείται και σε βυζαντινή μουσική –αργαλειό –χορωδία μα και σε πλήθος οικολογικών δραστηριοτήτων από καθαρισμούς μέχρι δεντροφυτεύεις και αναβιώσεις ξεχασμένων από τον χρόνο δρώμενων .
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ
Η Π. Μ. Ομ. Καστελορίζου με επικεφαλής την κ. Ευαγγελία Ξενοπούλου, τ’ αηδόνι του Καστελορίζου, που έχει τιμηθεί με έπαινο για την προσφορά της στο Καστελόριζο και γενικά στη Δωδεκάνησο από την Ακαδημία Αθηνών, καθηγήτρια ξένων γλωσσών, (στο τραγούδι), έχει ως στόχο τη διδασκαλία και προβολή των χορών και τραγουδιών, των ηθών και εθίμων στο πέρασμα του χρόνου του ακριτικού Καστελλόριζου.
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
H Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης δημιουργήθηκε από την ένωση των δυο Κρητικών Σωματείων της Μελβούρνης τον Μάρτιο του 2008 και συγκεκριμένα του Συλλόγου Ρεθεμνιωτών «ΑΡΚΑΔΙ», έτος ιδρύσεως 1972 και της Παγκρητίου Αδελφότητας έτος ιδρύσεως 1977.
Σκοπός της ίδρυσης των Σωματείων αυτών πριν 40 και πλέον χρόνια, ήταν η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Κρητών της Μελβούρνης, η διατήρηση και μεταλαμπάδευση της Κρητικής κουλτούρας στα Κρητικόπουλα της Μελβούρνης, η οικονομική και υλική ενίσχυση κοινωφελών ιδρυμάτων της Κρήτης και τέλος η οικονομική και ηθική υποστήριξη αναξιοπαθούντων Κρητικών.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ "ΔΙΟΝΥΣΟΣ"
Ο Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Λεμεσού «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ιδρύθηκε στην Λεμεσό τον Αύγουστο του 1991 από άτομα με έντονο και συνεχές ενδιαφέρον για την πολιτιστική παράδοση του τόπου μας. Επιθυμία των ιδρυτών του Ομίλου είναι, η μελέτη, καταγραφή, διάσωση και η πλατύτερη διάδοση του μεγαλείου της καταγωγής μας, αλλά και του Λαϊκού πλούτου του νησιού μας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους χορούς τα τραγούδια τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου αλλά και του ευρύτερου Ελληνικού χώρου που είναι δείγμα ζωντανής ενέργειας που ρέει στις φλέβες του τόπου, διατηρώντας την πολιτισμική φυσιογνωμία.
goodnet

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου