Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Μικρά, εναλλακτικά, ιδιαίτερα: τα βιβλιοπωλεία του μέλλοντος

Τρία νέα στέκια για βιβλιόφιλους, και όχι μόνο, περιμένουν να τα ανακαλύψετε
 
  Ανοιξαν μέσα στην κρίση ο «Φωταγωγός» στην οδό Κολοκοτρώνη, οι «Πλειάδες» στο Παγκράτι και το «Booktique» στο Κολωνάκι. Με κέφι και φαντασία προτείνουν βιβλία και καλλιεργούν την αγάπη γι” αυτά. Κανόνας απαράβατος, η προσωπική επαφή με τον πελάτη και οι γνώσεις των ιδιοκτητών τους, που έχουν θητεύσει στον χώρο πολλά χρόνια

Της Παρής Σπίνου

Aναμφίβολα, η οικονομική κρίση έχει πλήξει και τα βιβλιοπωλεία, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που το παλεύουν, ψάχνονται, ρισκάρουν. Σαν να δημιουργείται μια καινούργια τάση από ανθρώπους του χώρου του βιβλίου, οι οποίοι με βάση την εμπειρία τους και κίνητρο το πάθος τους δημιουργούν μικρά βιβλιοπωλεία, εναλλακτικά, ενημερωμένα, με ιδιαίτερη προσωπικότητα. Ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού τρία νέα άνοιξαν: οι «Πλειάδες» στο Παγκράτι, ο «Φωταγωγός» στο ιστορικό κέντρο και το «Booktique» στο Κολωνάκι.
Κι από Σεπτέμβριο θα προστεθούν κι άλλα, όπως μαθαίνουμε, στην περιοχή της Σόλωνος: η Εύα Καραϊτίδη των εκδόσεων της Εστίας ετοιμάζει έναν χώρο μόνο για τις εκδόσεις της -δεν σχετίζεται με το ιστορικό βιβλιοπωλείο που έκλεισε-, ενώ και η παλιά καλή πωλήτρια της Εστίας, Μαρία Παπαγεωργίου, θα δημιουργήσει το δικό της βιβλιοφιλικό στέκι.

………………………………………………………………………………………………………………………….

ΠΛΕΙΑΔΕΣ: Ελάτε να διαβάσετε στον κήπο μας



Επί 20 χρόνια στον χώρο του βιβλίου, πωλητής σε γνωστούς εκδοτικούς οίκους, το να ανοίξει το δικό του βιβλιοπωλείο ήταν μονόδρομος για τον Αλκη Τεμπονέρα. «Πάντα είχα στο μυαλό μου ένα τέτοιο επιχειρηματικό εγχείρημα, αλλά πάντα το ανέβαλλα, λέγοντας ότι δεν είμαι έτοιμος ακόμα», μας λέει. Ωστόσο το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και άνοιξε τις «Πλειάδες» μαζί με τη σύζυγό του, τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Αλεξάνδρα Μπίζη, στην παλιά του γειτονιά στο Παγκράτι, στις αρχές της Σπύρου Μερκούρη.

«Εδώ μεγάλωσα, εδώ είναι το πατρικό μου, οι φίλοι, το σχολείο μου. Εδώ έμεναν ο Βάρναλης και ο Χατζιδάκις και τώρα ο Βαλτινός, ο Πατρίκιος, ο Λιούγκος», μας λέει καθώς μας υποδέχεται σε έναν χώρο 100 τ.μ., με ράφια από το πάτωμα ώς την οροφή, σε μπεζ και πράσινο χρώμα. Μια παιδική γωνιά με χαμηλά καθίσματα οδηγεί στον μικρό κήπο με έναν τεράστιο φοίνικα, λεμονιές, γαρδένιες και τη Βενέτσια, τη χαδιάρα γάτα του.

Φιλικό περιβάλλον, 15.000 τίτλοι κι ένας ενημερωμένος βιβλιοπώλης, έτοιμος να εξυπηρετήσει. «Ηθελα ο χώρος να λειτουργεί και ως αναγνωστήριο», τονίζει, «να μπορεί ο κόσμος να καθίσει, να διαβάσει, να ψάξει με την ησυχία του. Πιστεύω ότι πρέπει να αναπτύσσεται μια σχέση με το βιβλίο. Να επεξεργαστεί ο αναγνώστης το βιογραφικό του συγγραφέα, το οπισθόφυλλο. Βεβαίως, με χαρά να βοηθήσω με τις γνώσεις μου ή με την ηλεκτρονική βάση biblionet. Κι ευχαρίστως να το παραγγείλω και να φέρω αυθημερόν όποιο βιβλίο δεν έχουμε».

Ο ίδιος επιλέγει από τη νέα βιβλιοπαραγωγή, απαραίτητοι είναι όμως και οι συγγραφείς που αντέχουν στον χρόνο, Ελληνες και ξένοι. Εμφαση δίνει στην κλασική λογοτεχνία, στο δοκίμιο, ενώ το ενδιαφέρον των αναγνωστών τον οδηγεί και στην αρχιτεκτονική, την ψυχολογία-ψυχανάλυση. Οι κάτοικοι της περιοχής, όπως μας βεβαιώνει, έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα: «Είναι ανακουφισμένοι που βρήκαν ένα βιβλιοπωλείο κοντά τους», λέει, ενώ εντύπωση του προκαλεί το υψηλό επίπεδό τους: «Η ζήτηση για ροζ μυθιστορήματα είναι πολύ μικρή».

Η κρίση στον χώρο δεν τον πτοεί. «Το να ανοίξω βιβλιοπωλείο ήταν μια υπαρξιακή διαδικασία για μένα. Ευτυχώς τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά», λέει. «Οι εκδότες πρέπει να προσέξουν τα μικρά βιβλιοπωλεία που έχουν μια πιο προσωπική επαφή μαζί τους όπως και με τους αναγνώστες. Αν καταφέρουμε να φέρουμε περισσότερους ανθρώπους κοντά στο βιβλίο, θα το καρπωθούμε όλοι. Ο καλός εκδότης, ο καλός συγγραφέας, η καλή μετάφραση, ο καλός βιβλιοπώλης πάνε μαζί».

Πιστεύει ακόμα ότι είναι ανάγκη να καλλιεργηθεί η αγάπη για το βιβλίο από μικρή ηλικία. Για τον λόγο αυτό θα οργανώσει από το φθινόπωρο εκδηλώσεις για παιδιά, ενώ για τους ενήλικες επιφυλάσσει θεματικές βραδιές με θεματικές ενότητες.

……………………………………………………………………………………………………………………………..

ΒΟΟΚΤΙQUE: Χρώμα, ντιζάιν και μικροαντικείμενα


Από το όνομα και μόνο καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα ντιζαϊνάτο βιβλιοπωλείο. Στην καρδιά του Κολωνακίου, επί της Πατριάρχου Ιωακείμ, διευθύνεται από μια νέα κοπέλα, την 24χρονη Φανή Χαριτάκη-Ελευθερουδάκη, η οποία όπως φαίνεται συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση με ανανεωτική διάθεση. Ισως είναι σημαδιακό ότι ο ιδιόκτητος χώρος αποτελούσε κάποτε κατοικία του προπάππου της. Η ίδια έχει σπουδάσει Οικονομικά και Διεθνείς Σχέσεις στη Βοστόνη, ωστόσο από μικρή βοηθούσε στα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη στην Πανεπιστημίου. «Κολλούσα τιμές, πούλαγα βιβλία, έκοβα τιμολόγια», μας λέει γελώντας. «Αρχικά δεν σκεφτόμουν να ασχοληθώ επαγγελματικά, αλλά στη συνέχεια κατάλαβα ότι ήθελα να δημιουργήσω στον χώρο του βιβλίου». Είναι η κατάλληλη εποχή; «Τώρα πρέπει να πάρεις το ρίσκο. Εάν δεν έχεις ελπίδα, αισιοδοξία, όνειρα, δεν πας πουθενά».

Η ίδια ήθελε κάθε τετραγωνικό να παραπέμπει στο όμορφο, το ελκυστικό. Λιτό και μακρόστενο, με ράφια και τραπέζια σε μαύρο και γκρίζο χρώμα, με μια εντυπωσιακή ψευδοροφή και μια χαρούμενη γωνιά για τα παιδιά, όπου κυριαρχεί ο Μικρός Πρίγκιπας, το Βοοktique έχει δώσει το ιδιαίτερο νεανικό στίγμα του κι ας λειτουργεί μόλις ένα μήνα.

Με ελληνικές αλλά και ξενόγλωσσες εκδόσεις, με βιβλία τέχνης, αρχιτεκτονικής, ταξιδιωτικούς οδηγούς, με επιλεγμένα αντικείμενα Ελλήνων σχεδιαστών, όπως σελιδοδείκτες, βιβλιοστάτες, αλλά και χειροποίητα κοσμήματα, μαξιλάρια, σουβέρ, τσάντες. Με έμφαση στη βιτρίνα, που καθορίζεται από το χρώμα (για παράδειγμα βιβλία με κόκκινο εξώφυλλο). Με αποφθέγματα γνωστών λογοτεχνών γραμμένα σε χαρτί. Με επικοινωνία μέσω facebook. Με φιλόξενη διάθεση για τα… κατοικίδια: στο μισάωρο που ήμασταν εκεί δύο σκυλάκια με τους συνοδούς τους κατέφτασαν!

Η Φανή Χαριτάκη-Ελευθερουδάκη κρατάει το βιβλιοπωλείο μαζί με την Κορίνα Αλιβιζάτου -με 10ετή εμπειρία στον παλιό Ελευθερουδάκη- από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εχει διαγράψει τις καλοκαιρινές διακοπές. Aπό Σεπτέμβριο σκέφτεται να κάνει θεματικά αφιερώματα, διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων. Στο πρόγραμμα είναι ένα βιβλιοφιλικό μπλογκ και το delivery βιβλίων στο σπίτι.

«Ο κόσμος στο Κολωνάκι διαβάζει συστηματικά, έχει παράδοση στο καλό βιβλίο. Δεν έχουν τόση ζήτηση τα μπεστ σέλερ όσο τα κλασικά, τα δοκίμια, η φιλοσοφία. Αλλωστε εδώ κοντά μένουν πολλοί συγγραφείς και καλλιτέχνες. Ασφαλώς λόγω της οικονομικής κρίσης ο κόσμος έχει γίνει πιο επιλεκτικός, αντί για 5 θα αγοράσει 2 βιβλία, αλλά θα καλύψει την ανάγκη του».

Ανταγωνισμός με τον παλιό Ελευθερουδάκη δεν υπάρχει. «Προσπαθώ να είμαι διαφορετική», τονίζει. Ούτε με τα γύρω βιβλιοπωλεία. «Το καθένα έχει το δικό του ύφος, τις δικές του προτάσεις, το κοινό του». Πιστεύει δε ότι «το μέλλον δεν είναι ούτε στα πολύ εξειδικευμένα ούτε στα μεγάλα βιβλιοπωλεία, αλλά σε αυτά που έχουν προσωπικότητα. Ο κόσμος έχει βαρεθεί την ομοιομορφία, θέλει κάτι ξεχωριστό».

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ: Χώρος μύησης σε ένα δρόμο γεμάτο στέκια


Στον ίδιο δρόμο με την «Εφημερίδα των Συντακτών», στον αριθμό 59Α της οδού Κολοκοτρώνη, στη Στοά Κουρτάκη, άνοιξε ο «Φωταγωγός», πριν από έναν μήνα, βιβλιοπωλείο και χώρος τέχνης ταυτόχρονα. Σαν προέκταση του γνωστού «Βοοze», με κάτι από Σόχο στην ατμόσφαιρα, ένα σημείο όπου διασταυρώνονται οι ήχοι και οι μυρωδιές της πόλης με τις ανθρώπινες ιστορίες.

Η Τζούλια Τσιακίρη των εκδόσεων «Ροδακιό» και ο art director Γιάννης Καρλόπουλος ένωσαν τις δυνάμεις τους καθώς μοιράζονται την ίδια αισθητική και άποψη σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα με την ιδιαίτερη σφραγίδα τους. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε τη διαδικασία της μύησης, κάτι που ξετρυπώνεις, ανακαλύπτεις», μας λένε. Σίγουρα μαγνητίζει το νεανικό κοινό.

Δεν είναι γενικό βιβλιοπωλείο. Στον απλό, «φοιτητικό» χώρο, με τους λιτούς πάγκους, τα ράφια από σίδερο και ξύλο, μπορείς να βρεις τις καινούργιες και παλιές εκδόσεις του «Ροδακιού»: προσεγμένες μεταφράσεις παλαιότερων συγγραφέων, ριψοκίνδυνες παρουσιάσεις πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων, καθώς και το περιοδικό «Εκηβόλος». Παράλληλα, τα προσεγμένα φωτογραφικά τετράδια του Fosphotos, με έμφαση στην εικόνα που σε ταξιδεύει και μικρά κείμενα δίγλωσσα ή στα αγγλικά: «motherland» του Γιάννη Δρακουλίδη για την Κρήτη τον Αύγουστο, «μικρές ιστορίες πατριδογνωσίας» του Γιάννη Κωσταρή, από τα τελευταία. Κι ακόμα, καρτ ποστάλ, αφίσες, τυπώματα, παλιά βινύλια εμπλουτίζουν ένα art gift shop με προσιτές τιμές.

«Μέσα στο πλαίσιο της συρρίκνωσης γεννιούνται συνεργασίες και με ταπεινά μέσα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά και ιδιαίτερα στοιχεία που ο καθένας έχει. Πιστεύουμε στην προσωπική σχέση, όπως πιστεύουμε και στα μικρά βιβλιοπωλεία των εκδοτών», λέει η Τζ. Τσιακίρη.

«Η περιοχή, όπου κυριαρχούν τα εμπορικά μαγαζιά και τα μέρη για φαγητό και ποτό, αποκτά φλέβες πολιτισμού και κοινωνικής ζωής», συμπληρώνει ο Γ. Καρλόπουλος. «Πριν από 1,5 χρόνο η γειτονιά ήταν έρημη, την ανακαλύπτουν και είναι καλό που υπάρχουν κι άλλοι εκδοτικοί οίκοι και ποιοτικά στέκια εδώ κοντά».

Από το φθινόπωρο ο «Φωταγωγός» θα φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις. Η νέα δύναμη του «Ροδακιού», ο Σταύρος Διοσκουρίδης (από τους ραδιοφωνικούς Λατέρνατιβ), μετέφρασε τη βιογραφία του Μπρους Σπρίνγκστιν και ετοιμάζει των Joy Division. Από τις ίδιες εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν οι «Τόποι της Ετρουρίας» του Ντ.Χ. Λόρενς, διηγήματα της Τασίας Βενέτη, ποίηση του Δημήτρη Χουλιαράκη. Και από το Fosphotos το φωτογραφικό ημερολόγιο «Τέξας» του Δημήτρη Τσουμπλέκα, «Το όνομά του Στέλιος» για τον Καζαντζίδη, σε επιμέλεια Δημήτρη Δουλγερίδη, «Αμερικάνα» του φωτογράφου Γεράσιμου Δομένικου, κ.ά.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Βοοktique: Πατριάρχου Ιωακείμ 21, Κολωνάκι. Τηλ. 210 7235425, www.facebook.com/booktique.gr

Πλειάδες: Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι, τηλ. 210 7249604, www.pleiadesbookstore.gr

Φωταγωγός: Κολοκοτρώνη 59Β και Λιμπονά, τηλ. 210 3839355, contact@fosphotos.com / rodakio@otenet.gr

http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου