Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

«The Cyclops Survival» στη Μικρή Επίδαυρο

«The Cyclops Survival» στη Μικρή Επίδαυρο, από το  Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου



«The Cyclops Survival» από το Ελληνικό Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου, στα πλαίσια τριήμερου φεστιβάλ με τίτλο«World Crisis Theatre Festival».
Ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ντέιβιντ Χέαρ.
Ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ντέιβιντ Χέαρ.
Το «World Crisis Theatre Festival»καταλαμβάνει το Μικρό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου από τις 23 μέχρι και τις 25 Αυγούστου, παρουσιάζοντας με ελεύθερη είσοδο παραστάσεις με θεματολογία άμεσα συνυφασμένη με την παγκόσμια κρίση από πέντε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.
Την πρεμιέρα, του φεστιβάλ σηματοδοτεί η παρουσίαση του έργου «The power of yes»ενός πολυβραβευμένου με Όσκαρ, Tony και Olivier Award βρετανού δραματουργού και σεναριογράφου, του Σερ Ντέιβιντ Χέαρ, από τον γαλλικό θίασο La Transplanisphere.
Την ίδια μέρα, Παρασκευή 23 Αυγούστου, θα παρουσιαστεί το «The Cyclops Survival» από το Ελληνικό Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου.  Το κείμενο και τη σκηνοθεσία στην παράσταση έχει αναλάβει ο καθηγητής του Παντείου και υπεύθυνος για το «World Crisis Theatre Festival», Γιάγκος Ανδρεάδης.


«The Cyclops Survival» (φωτό από τις πρόβες)
«The Cyclops Survival» (φωτό από τις πρόβες)

Πρόκειται για μια μπρεχτικού τύπου διασκευή του ευριπιδικού σατυρικού δράματος «Κύκλωψ» με θέμα την ανθρωποφαγία, στην κυριολεκτική αλλά κυρίως στην πολιτική και κοινωνική διάστασή της. Ο Έλληνας καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου δεν υπογράφει μόνο το κείμενο, αλλά επιμελείται και τη σκηνοθεσία μιας παράστασης που μιλά για τη σημερινή κρίση με τους κώδικες του μιούζικαλ και της ακροβατικής τέχνης, «στρατολογώντας» δοκιμασμένους ηθοποιούς, όπως τη Μάνια Παπαδημητρίου (ως αφηγήτρια και θεά Αθηνά), τον Γιώργο Μωρόγιαννη (ως Κύκλωπα), τον Κίμωνα Ρηγόπουλο (ως Οδυσσέα) και τον Χρήστο Ευθυμίου (ως Σειληνό).
«Εδώ και οκτώ χρόνια κοίταζα αν μπορεί το αρχαίο δράμα να υποστεί μπρεχτικές μεταμορφώσεις. Είναι ένα στοίχημα», παραδέχεται, «που όμως δεν γίνεται από ασέβεια, αλλά από πάθος. Αντέχει το αρχαίο δράμα σε διάλογο με τους “μεγάλους”, σε διάλογο με τον Μπρεχτ και τον Αρτό; Αναφέρομαι και στον Αρτό γιατί το έργο είναι γεμάτο ωμότητα, παρ’ ότι μιούζικαλ».
Τη μουσική του υπογράφει ο Νίκος Αθανασάκης, τη χορογραφία ο Φάνης Καφούσιας, τα σκηνικά ο Σταύρος Μπονάτσος, τα κοστούμια η Αντζυ Καρατζά. Στα κρουστά, ζωντανά επί σκηνής, ο Νίκος Τουλιάτος. Τα βίντεο είναι του Δημήτρη Νάκου. Το Χορό Σατύρων ερμηνεύουν οι Ευαγγελία Δημητρίου, Θεοδώρα Ευγενάκη, Μαριλία Μερσινιάδη, Κώστας Μητράκας, Ηλίας Παπακωνσταντίνου, Ειρήνη Πολυδώρου, Νίκος Τουρνάκης, Δημήτρης Τσικούρας και Διονύσης Χριστόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου