Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Ανοίγει το σπίτι του Κεμάλ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ανακαινισμένο εντός και εκτός, παραδίδεται την Παρασκευή το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, που είναι πλέον ένα εντυπωσιακό μουσείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στη μέση της κεντρικής αίθουσας του μουσείου, δεσπόζει μια μεγάλη πολυθρόνα με το κέρινο ομοίωμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Εργασίες ανακαίνισης έγιναν και στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ το σπίτι βάφτηκε στο αρ
Στη μέση της κεντρικής αίθουσας του μουσείου, δεσπόζει μια μεγάλη πολυθρόνα με το κέρινο ομοίωμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Εργασίες ανακαίνισης έγιναν και στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ το σπίτι βάφτηκε στο αρχικό ροζ χρώμα του

Οι εργασίες ανακαίνισης κράτησαν πάνω από έναν χρόνο και τα εγκαίνια θα κάνει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ. Πίσω από τα ψηλά, μαύρα κάγκελα στη διασταύρωση των οδών Αγίου Δημητρίου και Αποστόλου Παύλου, το τριώροφο οίκημα, μπροστά από το οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες του τουρκικού προξενείου, είναι έτοιμο να δεχτεί τους επισήμους και από την επόμενη μέρα τους χιλιάδες Tούρκους τουρίστες που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη και περνούν απαραίτητα από το μουσείο.


Παλαιά έπιπλα και αντικείμενα μεταφέρθηκαν από το σπίτι της οικογένειας του Κεμάλ Ατατούρκ, που βρίσκεται στη Σμύρνη, στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη μέση της κεντρικής αίθουσας δεσπόζει μια μεγάλη πολυθρόνα με το κέρινο ομοίωμα του «πατέρα των Τούρκων».
Στις προθήκες υπάρχουν φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του Κεμάλ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της επίπλωσης είναι αυθεντικό.
Στο ισόγειο υπάρχει ο χώρος υποδοχής, στον πρώτο όροφο το σαλόνι για τους επισκέπτες, το δωμάτιο της μητέρας του, το καθιστικό και η κουζίνα, με κομμάτια που έφτασαν ακόμη και από το Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης.
Ανοίγει το σπίτι του Κεμάλ
Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται το δωμάτιο του Κεμάλ, ενώ τους τοίχους καλύπτουν φωτογραφίες από διάφορες φάσεις της ζωής του αναμορφωτή των Τούρκων, αλλά και έγγραφα από το σχολείο του και τη μετέπειτα πορεία του. Εργασίες ανακαίνισης έγιναν και στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ το σπίτι βάφτηκε στο αρχικό ροζ χρώμα του.
Στις προθήκες του ανακαινισμένου μουσείου υπάρχουν φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του Κεμάλ Ατατούρκ
Στις προθήκες του ανακαινισμένου μουσείου υπάρχουν φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του Κεμάλ Ατατούρκ
Το κτίριο παραχωρήθηκε το 1935 από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στο τουρκικό κράτος και μετατράπηκε σε μουσείο. Οι Τούρκοι που επισκέπτονται την πόλη θεωρούν υποχρέωσή τους να περάσουν από το μουσείο και του έχουν δώσει χαρακτήρα προσκυνήματος.
Φέτος το καλοκαίρι υπήρξε ρεκόρ αφίξεων Τούρκων τουριστών και οι φορείς του τουρισμού εκτιμούν ότι η σεζόν θα κλείσει με αύξηση έως και 40%. Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, που ήταν η αργία μετά το Ραμαζάνι, στη Θεσσαλονίκη έφτασαν 35-40 πούλμαν με Τούρκους τουρίστες, χωρίς να υπολογίζονται οι αεροπορικές αφίξεις.
Το σπίτι-μουσείο του Κεμάλ είναι ανοιχτό καθημερινά (εκτός Δευτέρας) συμπεριλαμβανομένων και των επίσημων και θρησκευτικών αργιών της Τουρκίας και της Ελλάδας, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ΕΘΝΟΣ
«E» 13/8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου