Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Μεταμοντέρνο πανηγύρι σε χωριό-φάντασμα

 07/08/13

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το «Saristra Festival» στην Κεφαλονιά (9-11 Αυγούστου)


Τα ερείπια του εγκαταλειμμένου Παλιού Χωριού Βλαχάτων θα φιλοξενήσουν συναυλίες, video art, σεμινάρια, διαλέξεις και εκθέσεις, όλες υψηλού επιπέδου και, μάλιστα, δωρεάν. Ο Φώτης Βαλλάτος, ένας από τους διοργανωτές, βλέπει το εγχείρημα σαν απάντηση στην επέλαση του μπουζουκοπόπ.
        
 
Τα ερείπια του εγκαταλειμμένου Παλιού Χωριού Βλαχάτων θα φιλοξενήσουν συναυλίες, video art, σεμινάρια, διαλέξεις και εκθέσεις, όλες υψηλού επιπέδου και, μάλιστα, δωρεάν. Ο Φώτης Βαλλάτος, ένας από τους διοργανωτές, βλέπει το εγχείρημα σαν απάντηση στην επέλαση του μπουζουκοπόπ

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Εχετε μια-δυο ημέρες να το σκεφτείτε και να το αποφασίσετε. Και να συνδυάσετε διακοπές και μουσική μαζί. Στην Κεφαλονιά, στα ημιορεινά της περιοχής της Σάμης, διοργανώνεται ένα πολύ… προχωρημένο φεστιβάλ. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Το «Saristra Festival» που περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και διαλέξεις, εκθέσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις και διοργανώνεται από τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Σαρίστρα» στα ερείπια του Παλιού Χωριού Βλαχάτων.

«Το Παλιό Χωριό (το χωριό των προγόνων μου) βρισκόταν σε ένα ημιορεινό σημείο, εγκαταλείφθηκε ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό του 1953 -που σχεδόν ισοπέδωσε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο- και χτίστηκε σε άλλο σημείο, παραλιακό αυτή τη φορά», μας λέει ο δημοσιογράφος Φώτης Βαλλάτος, ένας από τους διοργανωτές. «Εκτοτε παραμένει ανέγγιχτο και αναλλοίωτο στον χρόνο. Ο επισκέπτης μπορεί να δει το σχολείο, την εκκλησία, τα σπίτια, τα χωμάτινα δρομάκια ανάμεσα σε ελιές, ροδιές, αγραπιδιές, βότανα και πρόβατα. Είναι ένα χωριό-φάντασμα. Σαν σκηνικό από ταινία».


Αξίζει όπως καταλαβαίνετε η φάση. Δείτε μόνο πόσα ονόματα συμμετέχουν: ο Vassilikos, οι Marsheaux, οι Mechanimal, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος (ιστορικός κιθαρίστας στις «Τρύπες»), οι My Drunken Haze, o Kid Flicks (με full μπάντα), οι A Victim of Society, οι Alien Mustangs από τη Θεσσαλονίκη, οι Playground Noise από την Πάτρα, οι Wonky Doll & the Echo, οι Τango With Lions, οι Strawberry Pills (που ενώθηκαν από τις στάχτες των Le Page και των Phoenix Catscratch), οι Claustro (η μπάντα του νέου κιθαρίστα των Mechanimal), το avant-jazz ντουέτο των Βασίλη Κομματά και Αγάπης Διαγγελάκη και οι μουσικοί παραγωγοί τού «Εν Λευκώ 87,7» Laternative. Και μάλιστα, δωρεάν. Χωρίς εισιτήριο.

Πώς θα βγουν τα έξοδα; «Κατ’ αρχάς σκοπός του Saristra Festival δεν είναι το κέρδος, αλλά η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν μέσω μιας πολιτιστικής εκδήλωσης σε ένα ιστορικό σημείο για το νησί μας και ειδικά για την περιοχή μας» εξηγεί ο Φώτης Βαλλάτος. «Θα ήταν ιεροσυλία να ζητήσουμε χρήματα από τους κατοίκους που μεγάλωσαν εκεί και τώρα θα επιστρέψουν για να δουν το χωριό τους να ξαναζωντανεύει μετά από 60 χρόνια. Τα έξοδα ευτυχώς καλύπτονται από τις χορηγίες τοπικών επιχειρηματιών, απλών ανθρώπων που πίστεψαν στο όραμά μας και μεγάλων εταιρειών – όπως μια γνωστή ελληνική μπίρα».

Να και μερικές ακόμα από τις παράλληλες εκδηλώσεις: Video art και video installations από το Athens Video Αrt Festival θα «ζωντανέψουν» τις προσόψεις των μισογκρεμισμένων κτιρίων, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος από τις «Τρύπες» θα κάνει σεμινάριο κιθάρας, ο μουσικολόγος Γιάννης Μπελώνης θα δώσει διάλεξη για τη μουσική κίνηση στην Ελλάδα μέσω των δημοσιευμάτων του Νικόλαου Βεργωτή (1871-1929), ο διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Χάρης Σαρρής θα δώσει διάλεξη για το κεφαλονίτικο σκορτσάμπουνο, ο Τάσος Καβαλλιεράτος και το μπλογκ vlahatasamis.gr θα εκθέσουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες της προσεισμικής Κεφαλονιάς, οι Δημήτρης Βαλλάτος και Γαβριήλ Κουλουμπής θα κάνουν έκθεση ζωγραφικής, η Ολγα Στεφάτου θα εκθέσει φωτογραφίες της από το Παλιό Χωριό κ.ά. «Είναι σχεδόν μυσταγωγική η εμπειρία να παρακολουθείς ένα φεστιβάλ σε ένα τέτοιο περιβάλλον», επισημαίνει ο Φώτης Βαλλάτος.

Πολλώ δε μάλλον όταν βλέπεις τέτοια ονόματα στην ελληνική επαρχία που «σκυλοκρατείται». Επιτέλους, λίγος πραγματικός πολιτισμός. «Τα ονόματα επιλέχθηκαν με αυστηρά καλλιτεχνικά και καθόλου εμπορικά κριτήρια», εξηγούν οι διοργανωτές. «Το επιβάλλει ο χώρος. Ας προστατεύσουμε και μερικά μέρη από την επέλαση του μπουζουκοπόπ ή οποιουδήποτε άλλου ευτελούς μουσικού είδους. Αντιλαμβανόμαστε το φεστιβάλ μας ως ένα μεταμοντέρνο παραδοσιακό πανηγύρι. Επειδή μας αρέσουν πολύ τα πανηγύρια και τα παρακολουθούμε στα διάφορα χωριά της Κεφαλονιάς, είπαμε να στήσουμε ένα με τα υλικά της δικής μας γενιάς».

Θα μπορούσε, άραγε, να γίνει ένα μεγάλο φεστιβάλ σε κάποιο ελληνικό νησί το καλοκαίρι που να μαζεύει κόσμο και από το εξωτερικό; Η απάντηση του Φώτη Βαλλάτου με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. «Είχε εγχειρηθεί στο παρελθόν με το βρετανικό Big Chill στη Νάξο, αλλά τη δεύτερη χρονιά συνέπεσε με το ναυάγιο του “Σαμίνα” και πήγαν όλα στραβά. Πάντως τα παραδείγματα της Κροατίας (με πολλά καλοκαιρινά, dance κυρίως, φεστιβάλ), της Ισπανίας με το Benicassim και άλλων περιοχών δείχνει ότι το πακέτο “μουσικό φεστιβάλ συνδυασμένο με καλοκαιρινές διακοπές” ενδιαφέρει πολλές χιλιάδες μουσικόφιλους (και μη). Είναι τουλάχιστον γελοίο μια χώρα σαν την Ελλάδα να μην έχει καταφέρει να χτίσει τέτοιου είδους τουρισμό. Πολλά συγκροτήματα θα πέταγαν τη σκούφια τους να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα και ίσως να έριχναν και τις αμοιβές τους».

d.kanellopoulos@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου